Rechtbank Den Bosch
  • Publicatie 05-01-2018

Vincent M. veroordeeld voor ontucht en heimelijk filmen

Volleybaltrainer krijgt 8 maanden celstraf, waarvan 6 voorwaardelijk

Volleybaltrainer Vincent M. is vrijdag veroordeeld voor ontucht met een vijftienjarige speelster en het stiekem filmen van jonge meisjes in hotel- en kleedkamers. De 28-jarige volleybaltrainer uit Berlicum kreeg van de rechtbank in Den Bosch een celstraf opgelegd van acht maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, plus een taakstraf van 150 uur. Tegen de man was een jaar gevangenisstraf geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De volleybaltrainer in kwestie was op verschillende manieren actief in de volleybalsport. Hij was trainer bij verschillende verenigingen. Daarnaast was hij in het verleden werkzaam voor de Nevobo en actief vrijwilliger.

De rechtbank oordeelde vrijdag dat Vincent M. misbruik heeft gemaakt van zijn overwicht en dat hij het vertrouwen van de speelsters die aan zijn zorg waren toevertrouwd ernstig heeft geschaad.

Aan de voorwaardelijke straf voor Vincent M. zijn door de rechter enkele bijzonder voorwaarden verbonden. Zo komt hij onder verplicht toezicht van de reclassering, en moet hij zich laten behandelen bij een forensische zorginstelling zoals De Waag. Bijna alle in beslag genomen apparaten van de volleybaltrainer, zoals zijn laptop, telefoon, iPad, GoPro en harddisk, zijn verbeurd verklaard en blijven in het bezit van het OM.

Uitspraak ISR: tien jaar geen trainer, coach of begeleider binnen de volleybalsport

Naast het strafrechtelijk proces bij het Openbaar Ministerie is in 2017 een tuchtrechtelijk proces gestart bij het Instituut Sport Rechtspraak (ISR). Het ISR is een onafhankelijke stichting waar 57 sportbonden, waaronder de Nevobo, zijn aangesloten. Op basis van de binnengekomen meldingen met betrekking tot het heimelijk filmen heeft het ISR  feitenonderzoek verricht. De uitkomst van het tuchtrechtelijk proces van het ISR is dat Vincent M. gedurende tien jaar geen functie als trainer, coach of begeleider binnen de volleybalsport mag uitoefenen. Tegen deze straf kunnen de slachtoffers nog beroep aantekenen.

Meer informatie

Samen met de volleybalverenigingen werkt de Nevobo aan een klimaat waarin iedereen veilig en met plezier kan sporten. De zaak Vincent M., en ook het rapport van Commissie De Vries, bevestigen het grote belang om zowel met beleid als concrete maatregelen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag in de sport tegen te gaan. Volleybalverenigingen die hier meer informatie over willen, kunnen terecht op deze pagina of contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon van de Nevobo, Janine Pleizier: janine.pleizier@nevobo.nl of 06-46317335.

Pers kan voor meer informatie terecht bij Thijs Pietersen, mediavoorlichter Nevobo: 06-12517690.