Druk paasweekend masterclass arbitrage: fluiten, debatteren & observeren
Officials

Druk paasweekend masterclass arbitrage: fluiten, debatteren & observeren

Gepubliceerd op 5 april 2024

Al sinds 2011 bestaat de ‘masterclass arbitrage’, een groep nationale scheidsrechters die bij aanvang van het seizoen maximaal 30 jaar zijn. Jaarlijks worden activiteiten georganiseerd om de deelnemers te helpen bij hun ontwikkeling als scheidsrechter. In het paasweekend stonden twee activiteiten op het programma: de finales van de Volleybaldirect Open (het NOJK) en de bekerfinales.

De masterclass arbitrage is geen snelweg naar het hoogste niveau, maar een manier om deelnemers te begeleiden naar hun persoonlijke top. Voor de ene betekent dat de 2e divisie en voor een ander is dit een internationale carrière.

Bij de finales van de Volleybaldirect Open leverde de masterclass de scheidsrechters voor de leeftijdscategorie A+ (jongens en meisjes die geboren zijn op of na 1 oktober 2003). Deze wedstrijden vonden plaats in Apeldoorn. Om op tijd aanwezig te zijn, zaten sommige deelnemers van de masterclass al rond 6 uur ’s morgens in de auto of trein.

Feedback & zelfreflectie
In totaal waren er acht wedstrijdrondes. Iedere scheidsrechter floot vier wedstrijden, twee als 1e en twee als 2e scheidsrechter. Na iedere ronde werd de wedstrijd met een ervaren scheidsrechter of oud-scheidsrechter nabesproken. Dit betekende niet alleen dat ze feedback kregen van deze begeleider, maar vooral eerst ook zelfreflectie toe moesten passen.

Debatteren over spelregelkennis
Op tweede paasdag waren de bekerfinales. Voor aanvang van de wedstrijden kwam een deel van de masterclassleden bij elkaar. De begeleiders van de masterclass hadden een stelling op het bord gezet: “Het kennen van de spelregels is het belangrijkste om een goede scheidsrechter te zijn!”.

De groep werd in tweeën gesplitst met enerzijds voorstanders en anderzijds tegenstanders van deze stelling. Carlîenjò Klinge mocht als lid van de spelregelcommissie het spits afbijten en beargumenteren waarom hij het met deze stelling eens was. Vervolgens ontstond een interessant debat, waaraan later ook andere stellingen werden toegevoegd.

Scheidsrechters bekerwedstrijden observeren
Aansluitend op het debat namen de masterclassleden plaats op de tribune om de scheidsrechters tijdens de bekerfinales te observeren. Na iedere wedstrijd sloten de scheidsrechters van de bekerfinale aan in de zaal van de masterclass, zodat de masterclassleden vragen konden stellen over het optreden van de scheidsrechters. Dit resulteerde in interessante en leerzame inzichten voor de jonge scheidsrechters.