Nationaal Volleybalcongres: ook jouw vereniging verdient goud - door Ine Klösters
Nationaal Volleybalcongres

Nationaal Volleybalcongres: ook jouw vereniging verdient goud - door Ine Klösters

Gepubliceerd op 12 april 2024

Het kapitaal van je vereniging zit hem in je trainers. En net zoals goud zijn trainers schaars. Ontdek hoe je jeugd kunt betrekken tijdens de workshop van Ine Klösters op het Nationaal Volleybalcongres op zaterdag 1 juni te Papendal. In dit artikel geeft ze alvast een voorproefje!

De grootste continuïteit zit in eigen kweek, zie het als een goudader. Aan beleid gericht op eigen kweek kan je werken, daar is een mooi model voor. Voor het geval je hoopt dat je trainersprobleem opgelost is na het lezen van dit stuk, ga ik je nu alvast teleurstellen. Een goudader kweken is er een van de lange adem. Het begint met een visie van het bestuur, het uitwerken van deze visie in een plan door de TC en de uitrol daarvan in de vereniging.

De taak van het bestuur

Vaak zien we bij de zoektocht naar trainers dat verenigingen aan de slag gaan alsof ze de brandweer zijn. Er is brand en die moet geblust. Is de brand uit, dan zijn we even klaar tot de volgende brand. Natuurlijk moet je een brandje blussen, maar daarna is een preventieve actie nodig om te zorgen dat er niet weer brand ontstaat. Die preventieve actie uit zich in beleid. Waar staat onze stip op de horizon, welke participatie verwachten wij van onze leden en hoe pakken en dragen wij dat uit? En vergeet hierbij vooral de jeugdparticipatie niet. Vanaf ongeveer 12 jaar kunnen jongeren assisteren bij CMV en activiteiten helpen organiseren. Vanaf 14 jaar kunnen ze CMV-wedstrijden begeleiden of zelfs bestuurlijk meedenken. Laten we de mogelijkheden verkennen om jeugd te betrekken!

De taak van de TC

Na het opstellen van het beleid, creëer en promoot je een plan dat het 'nieuwe normaal' wordt: alle jeugdleden doen iets binnen de vereniging, waarbij ze zelf hun rol kiezen. Introduceer het als een 'snuffelstage' en organiseer leuke momenten met de anderen die deze taak uitvoeren. Denk aan halfjaarlijkse trainersbijeenkomsten met zowel nieuwe als ervaren trainers, of nodig eens een inspirerende scheidsrechter uit om te spreken.

Het doel is dat de jeugd vanaf 12 jaar oud meer betrokken is bij de vereniging en al mee gaat werken aan de trainingen. Een aantal van hen zal, dankzij opleidingen, begeleiding, ervaring en aanleg doorgroeien naar trainers die je bij de senioren kan inzetten. Dit vraagt in eerste instantie om visie en een plan, maar in tweede instantie om tijd en geduld. Dit staat niet in een seizoen, maar als je nu begint met het vormen van je visie heb je hier over een paar jaar wel profijt van en hoeft de brandweer steeds minder vaak uit te rukken! Een bijkomend voordeel is actieve jeugdspeler minder snel de vereniging verlaten. Misschien heb jij al jeugdleden die wat doen voor de vereniging. Dat is super, omdat deze jeugd vaker betrokken blijft op het moment dat het team uit elkaar valt zodra de studietijd zich aandient.

Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor externe begeleiding via het Sportakkoord, zoals het inschakelen van een externe opleider voor het verzorgen van trainersbijeenkomsten, ondersteuning bij het bepalen van de visie voor het bestuur of de TC ondersteunen via een cursus.

Kom naar het Nationaal Volleybalcongres!

Interesse in het starten van een eigen kweek? Ontdek meer tijdens het Nationaal Volleybalcongres of neem direct contact met me op Ine@volleybaltrainersacademie.nl. Profiteer tot en met vrijdag 26 april van de Early Bird korting en betaal slechts €15,- per ticket. Na deze datum geldt een tarief van €20,- per persoon.