Bert Korteling en Saskia van Hintum voor de opening van de OS in Londen 2012
Bert Korteling en Saskia van Hintum voor de opening van de OS in Londen 2012
  • Publicatie 10-11-2022

Bert Korteling stopt na 36 jaar bij Nevobo

Bert Korteling stopt per 1 januari aanstaande bij de Nevobo. Zijn carrière bij de Nevobo zit er dan na ruim 36 jaar op.

Korteling deed het afgelopen jaar onderzoek naar de‘Nevobo Jeugdopleiding, een route voor kansrijke spelers’. Zijn laatste klus was het maken van een ‘Plan van Aanpak’ voor de invoering van veel conclusies en aanbevelingen hierover. In onderstaand bericht blikken Bert en enkele andere betrokkenen terug op een lange periode waarin Bert meerdere functies voor de Nevobo heeft ingevuld.

Het begon in Rotterdam

Korteling had er al wat jaren opzitten als (jeugd)speler en trainer in Middelharnis en Delft  toen hij in 1986 bij het Nevobo-district 17 ‘Rotterdam, Dordrecht, Grevelingen’ werd aangenomen. Bert heeft in die periode als sporttechnisch kader medewerker veel clubs geholpen op het gebied van  jeugdvolleybal en kadervorming.

In 1989 maakte hij de overstap naar het Hoofdkantoor van de Nevobo in Woerden. Hij werd Hoofd Opleidingen. Hij blikt terug op deze mooie periode: “We hadden een heus Nationaal Volleybal Opleidingscentrum (NVOC). Dit stond onder leiding van vrijwilligers met liefde en ervaring met het top- en jeugdvolleybal. Ik werkte in die periode met de top van het Nederlandse volleybal, (ex)bondscoaches, deskundigen op het gebied van opleiding en examineren. Daarin kon ik mijn onderwijs opleiding en achtergrond goed gebruiken. Ik haalde zelf mijn trainersdiploma’s en was als coach actief op divisieniveau.”

Nederlandse Volleybalschool

Vanaf 1993 hield Korteling zich bezig met wat later zijn eigenlijke vak werd, de talentontwikkeling. De steunpunttrainingen die in het midden van de jaren ’80 waren gestart werden in 1997 door Korteling omgezet in een jaarprogramma van de Nederlandse Volleybalschool (NVS).

Een aantal internationals en bondstrainers van nu heeft die periode, die tot 2004 duurde, nog meegemaakt. Korteling: “Samen met de werkgroep Talentontwikkeling werd met een duidelijk programma en regie gewerkt aan de route naar de top. Ondanks het feit dat het topvolleybal apart georganiseerd werd (TVN en Pro-Volley) was er goede afstemming. Er waren nauwelijks initiatieven voor de talentvolle spelers in Nederland. Alle potentiële toppers wisten de NVS te vinden.”

In de periode 2000 tot en met 2004 deed Korteling ook het management van Jeugd- en Jong Oranje erbij. In Europa en de wereld werd er in die tijd met Jeugd en Jong Oranje flink aan de weg getimmerd.

Beachvolleybal

Ondertussen was Bert in 2001 in Den Haag al gestart met een klein groepje talenten op het zand. Toen de Nevobo vanaf 2004 ook met topsport beachvolleybal startte, ging het snel. Hij zorgde ervoor dat beachvolleybal bij NOC*NSF op de kaart kwam, met de accreditatie tot Nationaal Training Centrum (NTC) in 2009 tot gevolg. Ook de samenwerking met de gemeente Den Haag kreeg daarvoor in 2007 officieel vorm. Dit was het eerste vierjarige convenant met Den Haag en vanaf dat jaar werden ook de eerste grote resultaten geboekt door Reinder Nummerdor en Richard Schuil. De jeugd van BTH behaalde onder de hoede van Bert vanaf 2005 al veel medailles. De samenwerking met Den Haag groeide uit tot waar BTN anno 2022 staat. Al vanaf 2007 maakt Nederland met beachvolleybal structureel deel uit van de wereldtop, zowel bij de vrouwen als de mannen. Begin 2022 stopte Bert bij BTN.

Drie mensen waarmee Bert Korteling lang en goed heeft samengewerkt blikken desgevraagd terug op zijn carrière bij de Nevobo:

Joop Alberda: “Bert Korteling is door de jaren heen een betrouwbare schakel geweest op het terrein van talentherkenning en -ontwikkeling. Zijn inzichten en ervaringen zijn van onschatbare waarde geweest voor de ontwikkeling van de volleybalsport vanaf de jaren tachtig tot heden. NOC*NSF hebben veelvuldig op Bert een beroep gedaan om zijn volleybalervaringen toe te passen binnen andere sporten. Een icoon neemt afscheid.”

Anika de Beer: “Ik heb de afgelopen 21 jaar met Bert mogen samenwerken in de talentontwikkeling. Voor mij de ‘vader’ van de talentontwikkeling! Altijd evaluerend en vernieuwend maar boven alles een prettig mens om mee samen te werken. De talentontwikkeling en ik gaan het vertrouwde gezicht erg missen.”

Reinder Nummerdor: “Ik heb het genoegen gehad om zo’n vijftien jaar met Bert te werken. Eerst als speler van toen nog Beach Team Holland en vanaf 2018 als collega op het Zuiderpark. Wat me het meest is bijgebleven is zijn loyaliteit, attentheid en hoe zeer hij was begaan met iedereen binnen de organisatie. Bij iedere bijzondere prestatie/gebeurtenis werd er namens de Nevobo een bloemetje thuisbezorgd om maar een voorbeeld te noemen. Ook nadat ik gestopt was als speler dacht hij met me mee over de toekomst. Daarnaast is Bert een hele joviale man waar je op zijn tijd ook lekker slap mee kan ouwehoeren als daar behoefte aan is. Al met al een groot gemis voor onze organisatie.”