Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 08-11-2021

VOG-campagne 'Heb jij ‘m al?' live

Er komen veel meldingen binnen van grensoverschrijdend gedrag binnen onze sport. Een VOG verplicht stellen voor jullie vrijwilligers kan bijdragen aan het reduceren van deze aantallen. Kom in actie!

Helaas komen er de laatste periode vele meldingen binnen van grensoverschrijdend gedrag binnen onze sport. Om dit aantal te reduceren zijn er verschillende mogelijkheden, waaronder het als club aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon, maar ook het opvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag bij jullie vrijwilligers als club maakt een wezenlijk verschil. We slaan graag de handen met onze clubs ineen waarbij eenieder doet wat binnen zijn of haar mogelijkheden ligt. Binnen Nevobo kun je daarbij denken aan het door ons verplichtstellen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) bij trainersopleidingen en licenties, de beschikbaarheid van een centrale vertrouwenscontactpersoon en het communiceren over en ondersteunen van preventief beleid bij clubs. De net gelanceerde campagne 'Heb jij 'm al?' van Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) helpt ons allemaal hierbij. Hieronder lees je meer over deze campagne en vind je hoe jullie club hier werk van kan maken.

Campagne 'Heb jij 'm al?'
De sportvereniging is bij uitstek de plek waar iedereen, ongeacht achtergrond, geslacht, leeftijd of seksuele voorkeur, onbezorgd van sport moet kunnen genieten. Intimidatie, agressie en seksueel grensoverschrijdend gedrag wil je buiten je vereniging houden. Een VOG, een Verklaring Omtrent Gedrag, kan dan een belangrijk hulpmiddel zijn. Daarom start Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) de campagne 'Heb jij ‘m al?'. Het CVSN, NOC*NSF en campagneboegbeeld Gregory Sedoc roepen sportverenigingen op gebruik te maken van de Regeling Gratis VOG.

Een VOG geeft meer zekerheid over het verleden van vrijwilligers op de vereniging, zoals (nieuwe) trainers, coaches, begeleiders en verzorgers. Met de campagne wil het Centrum Veilige Sport Nederland verenigingen motiveren en stimuleren om voor hun vrijwilligers een VOG te vragen, zeker van de personen die met jongeren en kwetsbare groepen contact hebben. Is de vereniging aangemeld en toegelaten tot de Regeling Gratis VOG, dan kunnen vrijwilligers hun VOG zonder kosten aanvragen.

"Ik hoop echt dat alle sportverenigingen die dat nog niet hebben gedaan, zich aanmelden voor de regeling Gratis VOG" - Gregory Sedoc

Het CVSN streeft ernaar een betrouwbare en plezierige sportomgeving te creëren voor iedereen en is er in dat opzicht voor de gehele sport. "Veilige sport voor iedereen, dat bereiken we alleen samen en als het om de VOG gaat, rekenen we op de verengingen en hun vrijwilligers", aldus Erik Lenselink, manager Corporate Affairs bij NOC*NSF. "Als zoveel mogelijk vrijwilligers een VOG kunnen tonen, maakt dat elke vereniging én de hele sport betrouwbaarder en plezieriger. Wij steunen deze campagne van CVSN en willen samen met hen en Gregory Sedoc de sportverenigingen en hun vrijwilligers stimuleren om volop gebruik van te maken van deze mogelijkheid."

"Ik ben al vanaf mijn zesde lid van atletiekvereniging AAC. Ik heb daar altijd volop kunnen genieten van sport, samen met anderen, zonder me om andere zaken zorgen te maken", zegt Gregory Sedoc, voormalig Europees indoorkampioen op de 60 meter horden. "En zo hoort het ook, dat moet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld zijn. Hebben vrijwilligers een VOG dan ben je een stuk zekerder dat er in het verleden geen gekke dingen zijn gebeurd, die nu een risico kunnen vormen. Ik hoop echt dat alle sportverenigingen die dat nog niet hebben gedaan, zich aanmelden voor de regeling Gratis VOG. En vrijwilligers kunnen natuurlijk ook hun club op de regeling wijzen, zodat ze die gratis VOG in bezit krijgen."

Oproep aan jullie: gebruik de toolkit 'Heb je 'm al' voor verenigingen!
Het is tijd om werk te maken van VOG's voor al jullie vrijwilligers. Maak hiervoor gebruik van de toolkit van CSVN. In deze toolkit hieronder vind je meer informatie over de VOG en de voordelen ervan, hoe je ervoor kunt zorgen dat iedere clubvrijwilliger een gratis VOG kan aanvragen, een promotiepakket om jullie vrijwilligers te activeren om de VOG aan te vragen en meer. Ook vind je in de toolkit 'Heb je 'm al' voor verenigingen een verwijzing naar een toolkit 'Heb je 'm al' voor vrijwilligers die jullie club kan delen met de vrijwilligers, zodat zij ook weten waarom het overleggen van een VOG kan bijdragen aan een veilig sportklimaat voor iedereen.

Ga naar de toolkit 'Heb je 'm al' voor verenigingen

Samen voor een veilige en inclusieve sport
Met elkaar hebben we de verantwoordelijkheid om ervoor te blijven zorgen dat we voor iedereen een veilige, geborgen en inclusieve omgeving bieden, waar mensen zich welkom blijven voelen. Meer lezen? Check het artikel 'Samen voor een veilige en inclusieve sport'.

Meldpunt grensoverschrijdend gedrag
Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan of je twijfelt daarover: praat erover of meld het. Zoek je praktische tips voor preventie, vraag het de Nevobo of Centrum Veilige Sport Nederland! Want samen zorgen we voor een veilige, eerlijke en plezierige sport voor iedereen. Bekijk hier de contactgegevens.

Hulp nodig bij preventief beleid rond dit thema? Check dan onze pagina Seksuele Intimidatie voor meer informatie en hulpmiddelen!