fotohoogendoorn.nl
fotohoogendoorn.nl
  • Publicatie 19-04-2021

Jan Rinksma neemt na 60 jaar definitief afscheid

60 jaar actief als scheidsrechter, Jan Rinksma is op dat gebied een zeldzaamheid. Na al die jaren besluit Jan, die zijn carrière in 1961 begon, zijn figuurlijke wedstrijdfluit aan de wilgen te hangen.

Gisteren, tijdens de finale Superclub tussen Amysoft Lycurgus en Draisma Dynamo, nam jurylid Jan Rinksma, na 60 actief te zijn geweest als scheidsrechter, op nationaal én internationaal niveau, afscheid. Jan, trotse eigenaar van een Gouden Officialspeld sinds september 2015, hangt hiermee zijn figuurlijke wedstrijdfluit definitief aan de wilgen.

Een gouden scheidsrechter, op nationaal en internationaal niveau
Jan, afkomstig uit het Fryske Hurdegaryp, in de volksmond Hardegarijp, floot in 1961 op 16-jarige leeftijd zijn eerste wedstrijd. Dit deed hij bij de destijds genaamde afdelingswedstrijden. Hij nam zijn vak, wat hij echt als hobby zag, serieus. Dat was, zo vond hij, verplicht naar de teams toe. Moest Jan op de zaterdag de bok op? Dan zorgde hij ervoor dat het vrijdagavond niet laat werd, ongeacht of het huis vol zat met bezoek.

1972, debuutjaar ‘ijzige’ Jan Rinksma in de Eredivisie
Al gauw bleek Jan ontzettend getalenteerd. Zijn talent in combinatie met de ambitie en het doorzettingsvermogen waarover hij beschikte, zorgde ervoor dat hij in 1972 zijn eerste wedstrijd op eredivisieniveau mocht fluiten. Hier bleef het niet bij, Jan wilde meer.

"Jan werd wel eens bestempeld als ijzig, waarschijnlijk door zijn Noordelijke nuchterheid."

Leraar en internationaal scheidsrechter
Het fluiten van wedstrijden op eredivisieniveau smaakte Jan naar meer. Fluiten op internationaal niveau was voor hem de volgende stap. Deze droom verwezenlijkte hij in 1985. In dit jaar werd Jan in Israël opgeleid tot internationaal scheidsrechter.

Toegewijd als hij was combineerde Jan zijn werk, hij was namelijk leraar, met het fluiten van internationale wedstrijden. Deze wedstrijden vonden veelal plaats in de vakanties en weekenden. Kortom, Jan was met veel plezier vaak van huis. Als international scheidsrechter mag je tot en met 55-jarige leeftijd actief zijn. Je raadt het al, Jan heeft dit met gemak volgehouden. In 2000 stopte Jan op 55-jarige leeftijd met het internationale wedstrijden.

Laatste wedstrijden op de bok: Eredivisie 2000-2021
Zijn liefde voor het spel volleybal is groot. Stoppen was voor Jan, na zijn internationale carrière nog geen optie. In het seizoen 2000-2001 floot hij zijn laatste wedstrijden in de Eredivisie om vervolgens na dit seizoen verder te gaan als jurylid. Tot aan gisteren. Jan neemt, na 60 jaar actief te zijn geweest binnen de wereld van scheidsrechters, definitief afscheid.

Jan, bedankt voor alles!
Je bent een inspiratiebron voor ons, voor de scheidsrechters én volleyballers die dankzij jou hebben genoten van ons mooie spel volleybal. Hiervoor willen we jou dan ook hartelijk voor bedanken. We hopen je te blijven zien in de zaal.