Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 09-09-2020

Regeling Gratis VOG voor sportverenigingen

Maak jij werk van sociale veiligheid? Vraag dan nu een gratis VOG aan voor jouw vrijwilligers.

Een sportvereniging met sportaanbod voor kwetsbare doelgroepen, zoals kinderen, kan gebruik maken van de regeling gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Via deze regeling is het voor jouw vereniging mogelijk om de VOG kosteloos voor je vrijwilliger klaar te zetten. Waar een aanvrager normaal gesproken 30 à 40 euro moet betalen, is deze sinds 2015 gratis voor de vrijwilligers in de sport. Om in aanmerking te komen voor de Regeling Gratis VOG moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Meld je vrijwilligers snel aan voor de Regeling Gratis VOG via onderstaand formulier!

Aanmelden Regeling Gratis VOG

Wat te doen als een vrijwilliger geen VOG kan tonen, omdat deze geweigerd is?
Het komt voor dat iemand géén VOG krijgt afgegeven door de screeningsautoriteit Justis. Is er ook op jouw vereniging een vrijwilliger die geen geldige VOG kan laten zien? Lees hier het advies van het Centrum Veilige Sport wat te doen bij een geweigerde VOG.

Gratis hulp implementatie beleid Sociale Veiligheid
Als bestuur kun je kosteloos door een expert van het Centrum Veilige Sport bijgestaan worden bij het opzetten en implementeren van beleid sociale veiligheid, zodat je vereniging voor de gratis VOG regeling in aanmerking komt. Je kunt bijvoorbeeld na afloop van dit traject voor de vrijwilligers die binnen je vereniging met kwetsbare groepen werken gratis VOG’s klaarzetten. Het High-5 stappenplan vormt de leidraad binnen dit verenigingstraject. Met behulp van dit verenigingstraject beperkt de vereniging de kans op grensoverschrijdend gedrag en weet zij evengoed adequaat te handelen bij incidenten want daar wordt ook bij stilgestaan gedurende het traject.

Het verenigingstraject Sociale Veiligheid is bedoeld voor bestuursleden van sportverenigingen.

Een verenigingstraject beslaat gemiddeld 15 uur aan begeleiding en kost niets. Tijdens een intakegesprek wordt in gezamenlijkheid de route en inzet van de expert bepaald. Een verenigingstraject kan worden aangevraagd via vog@nocnsf.nl. Meer info en inschrijving via sportopleidingen.nl.

Wat nog meer naast de VOG?
Naast het aanvragen van de VOG voor je vrijwilligers kan de vereniging nog meer doen aan preventie. Bij het aanstellen van trainers en coaches zou je de referenties kunnen opvragen en het Register tuchtuitspraken sport nagaan. Ook het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon op de vereniging, zodat leden, ouders of vrijwilligers ergens met hun zorg of verhaal terecht kunnen, behoort tot de maatregelen ter preventie. Maak dit ook bekend op je website of Facebookpagina; zo ziet iedereen dat er bij deze vereniging goed wordt opgelet.

Kijk voor meer tips en ondersteuning op onze pagina over een veilige sportomgeving.