Foto: Ronald Hoogendoorn
Foto: Ronald Hoogendoorn
 • Publicatie 26-03-2018

Clubs gaan voor versterken jeugdopleiding

Deelnemers voor ‘ontwikkelfasegericht opleiden’ bekend

Maar liefst 17 volleybalverenigingen uit Gelderland namen contact met ons op nadat wij onlangs op deze site publiceerden op zoek te zijn naar Gelderse clubs die hun jeugd beter willen opleiden. Uiteindelijk gaan tien van hen echt aan de slag om een flinke impuls aan de kwaliteit van hun jeugdopleiding te geven. Zij mogen dankzij de provincie Gelderland rekenen op subsidiering van een groot deel van de trajectkosten.

In het eerdere bericht was te lezen dat er ruimte was voor acht clubs, maar na overleg tussen de Nevobo en RW Volley is besloten om alle tien enthousiaste verenigingen deel te laten nemen aan het OFO (ontwikkelingsfasegericht opleiden)-traject. Eerder deze maand kregen onderstaande clubs bericht dat ze van start kunnen met ‘ontwikkelingsfasegericht opleiden’ (OFO).

 • Voorwaarts Twello
 • Alterno Apeldoorn
 • Dynamo Apeldoorn
 • Volar Arnhem
 • Tweestroom Gendt
 • Gemini Elst
 • Switch ’87 Millingen aan de Rijn
 • Orion Doetinchem
 • Wivoc Winterswijk
 • Tivoc Tiel

De eerste afspraken, waarin de huidige stand van zaken per club wordt geïnventariseerd, zijn inmiddels gemaakt. Daarna worden de clubs verder geïnformeerd over het OFO-traject en wat dit betekent voor hun visie op de jeugdopleiding.

Wat houdt het OFO in?
OFO staat voor ontwikkelfasegericht opleiden. Met ontwikkelfasegericht opleiden kijk je bijvoorbeeld niet alleen naar de kalenderleeftijd van de sporter, maar ook naar de biologische leeftijd. Waar het ene kind al door het dak groeit, blijft een ander van dezelfde leeftijd nog klein. Ook kijk je naar de motorische, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van de sporter. Hoe werkt dat en wat kun je ermee? Met het OFO-project gaan we clubs en trainers ondersteunen hoe deze informatie te gebruiken en te vertalen bij het ontwikkelen van een opleidingsplan, het geven van trainingen en coachen tijdens wedstrijden.

Het OFO-project
Het project wordt in opdracht van de Nevobo uitgevoerd door RW Volley. De activiteiten zullen grotendeels plaatsvinden op de locatie van de clubs. Het project vertegenwoordigt een waarde van € 6000,- per club en wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de provincie Gelderland en Topsport Gelderland.

Heeft jouw club ook interesse of wil je meer informatie?
Is jouw vereniging in Gelderland gevestigd en wil je in de toekomst ook aan de slag met jullie jeugdopleiding, neem contact op met projectleider Roy Wassen via roywassen@outlook.com of 06 5191 0484.