• Publicatie 30-01-2018

Volleyballers gezocht voor onderzoek springersknie

Wetenschappelijk onderzoek in Erasmus MC Rotterdam wil je ook van je klachten afhelpen

Onlangs is in het Erasmus MC te Rotterdam de nieuwe JUMPER-studie van start gegaan voor het bepalen van effectiviteit van oefentherapie bij sporters met een Jumper’s knee (springersknie). Omdat een springersknie ook in volleyballand vaak voorkomt, zijn de onderzoekers op zoek naar volleyballers met een springersknie (en daar van af willen).

Wanneer kom ik in aanmerking?
Om deel te kunnen nemen aan de JUMPER-studie zijn een aantal criteria van belang. Samen met de sporter wordt nauwkeurig beoordeeld of hij/zij geschikt is voor het onderzoek. Een aantal criteria zijn:

•Leeftijd tussen 18 en 35 jaar
•Pijnklachten onder de knieschijf in het verloop van de knieschijfpees
•Sportbeoefening ten minste 3 keer per week (kan door klachten tijdelijk verminderd zijn)
•Er is in het afgelopen jaar niet langer dan 4 aaneengesloten weken oefentherapie gedaan

Hoe kan ik mij aanmelden of meer informatie opvragen?
Meer informatie over de JUMPER-studie is te vinden op www.jumperstudie.nl.
Heb je interesse in het onderzoek en wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor eventuele deelname, mail naar springersknie@erasmusmc.nl.

Wat is een Jumper’s knee?
Een Jumper’s knee is een veelvoorkomende blessure die wordt gezien bij sporters die veel sprongbelasting hebben, zoals basketballers, volleyballers, voetballers en hockeyers. Tot wel 45% van de sporters kan hier last van hebben. Een springersknie leidt tot pijn en verminderde functie, hetgeen voor de sporter problemen kan opleveren bij zowel het uitvoeren van trainingen als bij de competitie. 

Wat wordt er onderzocht?
In de JUMPER-studie zullen excentrische oefentherapie en opbouwende oefentherapie met elkaar vergeleken worden in een gerandomiseerd onderzoek (een loting bepaald in welke behandelgroep een sporter terecht komt). Het oefenprogramma van beide groepen neemt in totaal 24 weken in beslag. Binnen deze periode wordt ernaar gestreefd om een pijnvrije terugkeer in sport te bereiken.

Resultaten van de oefenprogramma’s zullen met de nieuwste technieken op het gebied van echografie en MRI-scans onderzocht worden.