De deelnemers tijdens een geslaagde sportinstuif
  • Publicatie 29-01-2018

Volleybal als demosport tijdens Special Olympics Achterhoek 2018

Op de Special Olympics Nationale Spelen 2018 zijn alle sporters met een verstandelijke beperking welkom, ongeacht niveau of eerdere prestaties. Ruim 2.000 deelnemers doen mee aan 22 verschillende takken van sport.

Zoveel mogelijk mensen aan het bewegen krijgen onder het motto ‘Sporten voor iedereen’. Dat is het doel van volleybalverenigingen Longa’59, Seesing Personeel Orion, Skopein Wivoc en de andere partners Perron8, Zozijn kind & jeugd, Het Bariet, Hamalandschool, HV Erix, Volleybal 4All, VV Huizen, de gemeente Oost Gelre, buurtcoaches en de Hamalandhal. Longa’59 en Seesing Personeel Orion organiseren tijdens de Special Olympics 2018 van 8 t/m 10 juni een demo volleybal, waarvoor geïnteresseerde verenigingen zich kunnen aanmelden.

‘Sporten voor iedereen’ geldt uiteraard ook voor mensen met een beperking. Om sporten voor deze doelgroep meer toegankelijk te maken, hebben de initiatiefnemers inmiddels veel scholen en instellingen aangeschreven, zijn er sportinstuiven georganiseerd en vindt werving van deelnemers voor de volleybalteams plaats. “Met deze spelers gaan we ook trainen, zodat ze het spel onder de knie krijgen”, licht Marian Hagen, voorzitter van Longa’59 toe. “Hoewel volleybal een technische sport is, weten we uit ervaring dat 4 tegen 4 spelen goed mogelijk is. Ook na de Special Olympics willen we door blijven gaan met deze groep mensen. We vinden het belangrijk om mensen met een beperking zo zelfredzaam mogelijk te laten functioneren in onze maatschappij. Meedoen met sporten geeft hen meer (zelf)vertrouwen, ze breiden hun netwerk uit én verbeteren hun conditie.Tegelijkertijd moeten er nog taboes doorbroken worden en stigma’s verdwijnen om een inclusieve samenleving te realiseren. Het enthousiasme en de motivatie van alle deelnemende verenigingen is enorm groot. Samen gaan we er een geweldige happening van maken! Samen plezier hebben, is daarbij het allerbelangrijkst.”


Demonstratie G-volleybal
Longa`59 en Seesing Personeel Orion verzorgen tijdens de Special Olympics een demonstratie volleybal 4 tegen 4 in de SaZa Topsporthal Doetinchem volgens de basisregels van CMV niveau 4. Hagen: “We zijn op zoek naar volleybalverenigingen die G-volleybal aanbieden of hiermee gaan starten. Inschrijven van teams is mogelijk met 2, 3 of 4 spelers. Bij 2 spelers kunnen we mixen en bij 3 kunnen we aanvullen met individuen. Spelen met 4 mensen is het gunstigst. Ook dient er een coach aanwezig te zijn die de spelregels kent.”

Inschrijven deelname G-volleybal
Het is de bedoeling dat deelnemers binnen de eigen vereniging trainen volgens de regels van CMV niveau 4 en tijdens de Special Olympics Achterhoek in Doetinchem de wedstrijden spelen. Afhankelijk van de inschrijvingen maakt de organisatie een toernooi-indeling. Inschrijven is mogelijk tot 1 maart aanstaande. Heb je meer informatie nodig of wil jij een team opgeven, stuur dan een e-mail naar voorzitter@longa59.nl. Na 1 maart ontvang je meer informatie.

Longa`59 en Seesing Personeel Orion zien graag jullie opgaves tegemoet!


Voor informatie over Special Olympics Achterhoek 2018 kun je terecht op www.specialolympics2018.nl