Foto van Tjerk van de Laan
 • Publicatie 25-01-2018
 • -Ine Klosters -

Coach de coach.. Het verenigingstraject

Klinkt goed, maar wat is het?

Zowel NOC*NSF als de Nevobo zetten vol in op het veilig sportklimaat traject Coach de Coach. Logisch, want er zijn (te) veel trainers en coaches in Nederland die er alleen voor staan. Dat komt vaak doordat een trainer/coach met alle goede bedoelingen de klus aanneemt. En hoewel iedere trainer/coach recht zou moeten hebben op ondersteuning, blijft deze vaak achterwege: zonde! Binnen het traject coach-de-coach worden één of meerdere trainers-coaches opgeleid, gevolg is een sterker en stabieler trainersapparaat binnen de vereniging.

Is onderstaande situatie jou of bij jouw vereniging wel eens voorgekomen?

De TC spreekt een speler of ouder aan met de vraag “Zeg, jij ik zie jou hier eigenlijk elke week rond deze tijd. Zou jij niet een team willen trainen?” Voordat de trainer-to-be het goed en wel door heeft hoort hij zichzelf “eeeh Oke….” zeggen. De week daarna staat hij voor een team en hij heeft geen idee. Weet weinig tot niets over trainingsopbouw maar nog belangrijker weet niet hoe hij de stof moet overbrengen. En die kids blijken best heel vervelend…..

Na het seizoen stopt de trainer maar weer, en in een worst-case scenario stoppen de kinderen nog eerder.

Deze situatie komt ongelofelijk vaak voor. Een coach-de-coach traject voorkomt het stoppen van de trainer en de kids!

Leuk… maar wat houdt dit traject nou precies in? Waar ga je als vereniging ‘Ja’ tegen zeggen als je dit traject aangaat?

Het Coach-de-coach traject zorgt voor ondersteuning van de trainer en de TC. Je gaat als vereniging werken aan de ondersteuning van trainers/coaches op langere termijn. Dat betekent dat we eerst met het bestuur en de tc gaan praten om de doelstelling voor de vereniging boven water te krijgen. Wat wil het bestuur graag zien op het gebied van trainersondersteuning op de langere termijn. Diverse vraagstukken komen aan bod:

 • Moeten we, op termijn, alle trainers ondersteunen of beperken we ons tot de jeugdtrainers?
 • Wie kan de rol van trainers-coach op zich nemen? En wat moet hij/zij kunnen?
 • Hoe vaak gaan we de trainers-coach per trainer inzetten
 • Met welke trainers gaan we beginnen?

Daarna gaan we met alle trainers en coaches van de vereniging een avond aan de slag. De trainers/coaches worden op de hoogte gebracht van het traject, samen wordt bekeken hoe de ideale trainer eruit ziet en wat hij kan. We leggen de methodiek van het traject uit en we gaan zeer actief bezig met observeren – analyseren - feedback geven. Bij voorkeur worden de trainers-coaches al voorgesteld aan de groep, maar het gebeurt niet zelden dat mensen op deze avond opstaan om aan te geven dat zij ook graag deze rol op zich nemen. Het mooie aan deze rol is dat het helemaal niet belangrijk is dat er volleybalkennis aanwezig is. De trainer-coach ondersteunt voornamelijk op didactisch gebied, hij krijgt documentatie en modellen om zijn rol optimaal uit te kunnen voeren. Vanzelfsprekend kan dezelfde methodiek worden gebruikt voor technische ondersteuning.

De volgende stap is dat we de praktijk ingaan. De trainers-coaches gaan bij een training en/of wedstrijd kijken naar een trainer of coach. Daar oefenen we het observeren – analyseren - feedback geven.

Vanzelfsprekend sluiten we het traject af met het bestuur, de tc en de trainers-coaches. Hierbij is de insteek de borging.

Samenvattend vraagt het traject het volgende van de vereniging:

 • Stap 1: Bestuursoverleg
 • Stap 2: Trainersbijeenkomst
 • Stap 3: Praktijk training
 • Stap 4: Eind: Bestuursoverleg
 • Stap 5: Zelfstandige voortzetting binnen de vereniging

De ervaring leert dat er diverse voordelen zijn voor de vereniging als het coach-de-coach traject gevolgd is:

 • Potentiële trainers zeggen eerder ‘Ja’ tegen de vraag of ze trainer willen worden. Alleen al omdat ze er niet alleen voor zullen staan.Ouders van jeugdspelers zien deze ondersteuning als absolute pre van een vereniging.
 • Kinderen blijven langer sporten! Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen stoppen met sporten omdat ze geen klik hebben met de trainer.

Is dit wat jullie ook met je vereniging voor hebben? Haal dan nu het coach de coach traject in huis. Nu starten is volgend seizoen de trainersondersteuning op orde hebben en…. Het wordt dit seizoen nog volledig gesubsidieerd!

Aan de slag? Mail de onderstaande ondernemers per regio die opgeleid zijn en meld je club aan voor het gratis ‘Coach de coach’-traject!

Regio West: Ine Klosters (info@volleybal-west.nl)
Regio Zuid: Patrick Collaris [info@abilityquest.nl]
Regio Oost: Roy Wassen [roywassen@outlook.com] en Henk Goor [ info@goactivesports.nl ]
Regio Noord: Allard Jongsma [ allard@trainerleert.nl ]