Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 28-04-2017

SV Voorwaarts werkt samen met andere beachsporten

Voorwaarts plukt de vruchten van de groeiende beachvolleybalsport

Wij zijn SV Voorwaarts, een grote omni-vereniging uit het dorp Twello, vlak naast Apeldoorn. Een zichtbare vereniging in onze gemeente met enthousiaste leden van jong tot oud, waarbij kwaliteit en gezelligheid voorop staat. SV Voorwaarts heeft 2300 leden, waarvan 280 zaalvolleyballers.

Rutger de Croon: "Voorwaarts begon als voetbalvereniging, maar in de loop der jaren is de club getransformeerd naar een echte omni-vereniging. Leden kunnen bij ons ook gymmen, volleyballen, handballen en sinds kort ook ‘beachen’. Want stilstand is achteruitgang en dat past niet bij de naam ‘Voorwaarts’. Elk jaar wordt de beachsport wereldwijd groter en groter en daar plukt ook Voorwaarts de vruchten van. De afdeling beachsport is nog vrij jong binnen SV Voorwaarts, maar de belangstelling ervoor groeit enorm. Naast beachvolleybal kan men ook beachhandbal, beachsoccer, beachfit en beachtennis spelen. We verwachten te groeien met of naar zo'n 250 beachleden?"

Wat bieden jullie aan?

  • Een beachweek: Tijdens de Nationale Sport Week willen we zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de verschillende beachsporten. In 2015 deden ruim 11.00 sporters actief mee;
  • Verschillende beachvolleybaltoernooien: een 1e divisie, Junior Beach Circuit, recreatieve toernooien, een bedrijventoernooi, King & Queen toernooien, Vier Hofstedentoernooi en een regionale competitie die nog in de opstartfase zit;
  • Andere beachsporttoernooien: beachtennistoernooi, NK kwalificatie beachhandbal, Recreatief beachhandbaltoernooi en een Europees beachhandbaltoernooi;
  • Trainingen: beachhandbal, beachfit, beachtennis en  beachvolleybal;
  • Clinics (o.a. voor basisscholen)in verschillende beachsporten;
  • Overige activiteiten: jeugdkamp, eindfeest en cursussen voor beachtrainers.


Jullie hebben ervoor gekozen om het beachvolleybal onder te brengen bij de omni-sport vereniging. Wat zijn daar de voordelen van?

Er zijn enorme voordelen vanwege een prachtige accommodatie, horeca, sanitair en beheer. Maar ook vanwege het feit dat SV Voorwaarts een gezonde vereniging is en met name in de beginjaren met behulp van financiële middelen (o.a. vanwege een hele hechte business club), de “businessvrienden van voorwaarts” en vrijwilligers van de afdeling beach geholpen hebben de afdeling op te zetten.  Uiteindelijk is elke afdeling wel verantwoordelijk voor zijn eigen begroting en organisatie.

Zijn er ook nadelen verbonden aan deze constructie? Waar zijn jullie tegen aangelopen?

In een aantal gevallen ben je afhankelijk van de zienswijze van andere afdelingen die samenkomen in een centraal bestuur. Dat kan leiden tot ongewenste besluitvorming. Maar in de praktijk komen we er binnen SV Voorwaarts altijd uit. Iedereen krijgt ruimte om zijn/haar plannen waar te maken!

Welke tips hebben jullie voor andere verenigingen?

  • Zonder enthousiasme geen plezier en zonder plezier geen vrijwilligers. Vrijwilligers zijn nodig om leuke activiteiten te organiseren, een goede organisatie neer te zetten etc. Wij zijn trots op de vrijwilligers die we hebben binnen SV Voorwaarts, deze worden jaarlijks omnibreed gewaardeerd door de jaarlijkse ‘dank-je-wel-avond’ (met een hapje en drankje) en andere uitjes;
  • Meer focussen op de beachsport, door deze tak van sport verder te professionaliseren en beter te organiseren, ontstaat er groei en gebeuren er soms zaken die je niet verwacht.
  • Tot slot is het zo dat we binnen SV Voorwaarts een accommodatiecommissie hebben. Dit is een club van handige mannen die de accommodatie verzorgen, onderhouden en beheren. Zij hebben voor de beachsportafdeling al veel betekend, bijvoorbeeld: het egaliseren van het zand, het realisere van een kraantje om de voeten af te spoelen, een opslag voor sporttassen en een voor materialen, het winterklaar maken van het veld en nog veel meer!

Website: www.voorwaartstwello.nl