Kinderen (en hun ouders) kiezen steeds jonger voor een sport; vaak is die keuze in groep 3 al gemaakt, mede omdat ouders steeds meer het belang inzien van goed leren bewegen. Volleybal wordt meestal pas vanaf 6 jaar aangeboden, wat een logisch gevolg is van een technisch moeilijke sport. Toch zijn er ook kansen om jonge jeugd al te betrekken bij de volleybalvereniging. Door een goed aanbod te organiseren voor de jongsten, zoals het opnemen van de Sportspeeltuin in jullie aanbod, waarbij rekening wordt gehouden met gevarieerd bewegen, werf je nieuwe leden voor de toekomst én draag je bij aan een leven lang sportplezier.

Leden werven voor de toekomst en een belangrijke bijdrage leveren aan de motorische ontwikkeling van kinderen is een mooi streven voor iedere vereniging. Lees hieronder meer over de mogelijkheden die jullie vereniging heeft met de Sportspeeltuin en nijntje Beweegdiploma. Ook lees je meer waarom het aanbieden van een programma voor jonge kinderen van essentieel belang is.

De Sportspeeltuin (4-6 jaar)

De Sportspeeltuin, voorheen de Volleybalspeeltuin, is een programma dat bestaat uit tien lessen die vier keer herhaald worden. Ook zijn enkele themalessen toegevoegd aan dit programma, zoals Carnaval en Pietengym. Tijdens de lessen zijn de kinderen vooral lekker aan het spelen en bewegen, terwijl ze ongemerkt aan hun motorische vaardigheden werken. De Sportspeeltuin is door Kenniscentrum Sport & Bewegen gewaardeerd met de maximale score van drie sterren voor breed motorisch aanbod en mag zich daarmee officieel Partner in Veelzijdig Bewegen noemen!

De Sportspeeltuin biedt kansen
Voor volleybalverenigingen biedt dit een kans om nieuw aanbod te organiseren en kinderen (en ouders) op jonge leeftijd te betrekken bij de club. Het programma van de Sportspeeltuin is gratis te gebruiken. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende toestellen en materialen die standaard in de meeste sportaccommodaties aanwezig zijn. In het Handboek Sportspeeltuin staan, naast de lessen, tips en aandachtspunten voor verenigingen en begeleiders. Er wordt bovendien gewerkt aan een aanvullende opleiding voor trainers die de Sportspeeltuin lessen willen geven. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

We zien de Sportspeeltuin als een onderdeel van veelzijdig bewegen, maar zeker niet als enige onderdeel. Kinderen leren bewegen door buiten te spelen, zwemles, gymnastiekles en allerlei activiteiten met papa en mama. En nu kunnen volleybalverenigingen daar een aanvullende rol in spelen met behulp van de Sportspeeltuin!

Sportspeeltuin, iets voor jullie club?
Het Handboek Sportspeeltuin helpt je stap voor stap aan jullie eigen Sportspeeltuin. Ben je op zoek naar meer voorbeelden? In Amsterdam werd een visie en spelletjesboek voor kleutervolleybal (kinderen van 4- 6 jaar) gemaakt, download deze hieronder en je kunt zo aan de slag. Ook de accountmanagers van de Nevobo helpen je graag op weg. Hier vind je hun contactgegevens.

Inspiratie Sportspeeltuin

De Sportspeeltuin levert VV Saaslandia nieuwe leden op. Benieuwd hoe? Lees hun verhaal en ga zelf ook aan de slag met de Sportspeeltuin. Naast nieuwe leden voor jullie eigen club, bezorg je kinderen ook een leven lang sportplezier! Lees Sportspeeltuin bezorgt Saasveldia nieuwe leden.

Nijntje beweegdiploma (2-5 jaar)

Wil je voor de allerkleinsten beweegaanbod bieden? Dan is het nijntje Beweegdiploma, net als de Sportspeeltuin beoordeeld met drie sterren waarmee dit programma ook officieel Partner in Veelzijdig Bewegen is, een uitkomst. Het nijntje Beweegdiploma is een goed onderbouwd beweegprogramma voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar. In een serie beweeglessen leren kinderen spelenderwijs alle belangrijke basisvormen van bewegen. Goed leren bewegen is, samen met muziek maken, van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam van kinderen. Het nijntje Beweegdiploma is ontwikkeld door de KNGU en is ook beschikbaar voor volleybalverenigingen, zodat zoveel mogelijk kinderen van jongs af aan goed kunnen leren bewegen.

In de handleiding hieronder lees je waar je allemaal aan kunt denken bij het opstarten van deze lessen binnen jullie vereniging. De handleiding is bedoeld voor trainers en bestuurders van alle sportverenigingen.

Goed voorbeeld nijntje Beweegdiploma
Het nijntje Beweegdiploma mag alleen door een gecertificeerde opleider gegeven worden, bij een vereniging met een geregistreerd keurmerk. VV Croonenburg was in 2016 de eerste volleybalclub die voldeed aan die eisen en het beweegprogramma onderbracht in het concept ‘Funvolley’. Fysiotherapeut en clubtrainer Tinka Janissen licht in dit filmpje toe hoe het werkt en waarom Croonenburg het diploma aan haar aanbod heeft toegevoegd.

Aan de slag!
Ook aan de slag met het nijntje Beweegdiploma? Op de nijntje Beweegdiploma website vind je alle informatie!

Waarom een programma voor jonge kinderen?

Uit vele onderzoeken blijkt dat de motorische vaardigheden van kinderen steeds minder goed ontwikkeld zijn. Daarnaast zien we steeds meer sportaanbod voor jonge kinderen, waarbij een focus ligt op het technisch aanleren van sportspecifieke vaardigheden. Vanuit de Visie op Jeugdvolleybal streven we ernaar dat kinderen eerst goed leren bewegen voordat ze goed leren sporten. Daarmee stimuleren we uiteindelijk een leven lang plezier in bewegen en sport.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Guus Klein Lankhorst

Guus Klein Lankhorst

Projectleider Jeugdvolleybal
Bijgewerkt op