Basiseisen sociale veiligheid

4V’s voor veiligheid

Het is belangrijk dat iedereen vrij, plezierig en in een veilige omgeving kan volleyballen. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. De basiseisen sociale veiligheid noemen we de 4 v's. Clubs die aan de 4 v’s voldoen, bouwen mee aan een sociaal veilige sportomgeving.

Ga aan de slag met je trainer-coaches, clubbestuurders, sporters, vrijwilligers en ouders. Hieronder vind je informatie en tips over de vier basiseisen die het fundament leggen voor een veilige sportomgeving waar iedereen zich thuis voelt. 

Wat zijn de 4 v’s?

Verenigingsbrede gedragscode
Een verenigingsbrede gedragscode geeft richting aan gewenst gedrag en is dus een belangrijk onderdeel van het clubbeleid rondom sociaal veilig gedrag – van de regels langs de lijn tot het gebruik van social media. Om ervoor te zorgen dat leden, vrijwilligers en anderen op de club weten waar de club voor staat, is het belangrijk om deze gedragscodes helder en goed te communiceren.

Vertrouwenscontactpersoon op de club
Een vertrouwenscontactpersoon op de club is een neutraal aanspreekpunt en kan bijvoorbeeld helpen bij incidenten die gaan over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. De vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor, geeft advies en verwijst door – mocht dat nodig zijn. Ook helpt een vertrouwenscontactpersoon de club bij preventie van grensoverschrijdend gedrag en de implementatie van bijvoorbeeld de gedragscode.

Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers
Sportclubs kunnen een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen voor clubvrijwilligers die werken met kwetsbare groepen via de regeling gratis VOG. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een bepaalde taak of functie. Door als club gebruik te maken van deze regeling voorkom je mogelijk risico voor sporters en andere betrokkenen op de club.

Vakkundig geschoolde trainer-coaches
Vakkundig geschoolde trainer-coaches kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Het is daarom belangrijk dat trainer-coaches (met in het bijzonder de trainer-coaches die werken met kwetsbare groepen) niet alleen oog hebben voor tactiek en techniek, maar ook voor pedagogiek en integriteit. Dit is een van de redenen dat binnen de Nevobo de beginnerscursussen voor startende trainers worden aangeboden. Ook is er een e-learning ontwikkeld: 'Een beetje opvoeder' 

De 4’v voor sociale veiligheid op de sportclub is een sportbreed programma van NOC*NSF en alle sportbonden.

Promotiepakket

Ter ondersteuning heeft NOC*NSF een promopakket naar de Nederlandse sportverenigingen, waaronder alle volleybalclubs, gestuurd. In dit pakket zitten twee posters, twee stickers over de vertrouwenscontactpersoon en een begeleidende brief met uitleg en toelichting. Met dit promopakket kunnen verenigingen die een proactief beleid voeren op het gebied van sociale veiligheid, dit communiceren aan leden, ouders/verzorgers en bezoekers. Ook vergroot het promopakket de activatie en acceptatie van sociale veiligheid en de 4 v's-campagne binnen de hele sportsector, waarmee verenigingen die nog géén beleid voeren op sociale veiligheid, hopelijk extra gemotiveerd en gestimuleerd worden om dit toch nog te gaan doen.

Ondersteuning

Verenigingen kunnen (kosteloos) een beroep doen op de expertpoule. Clubbestuurders worden gemiddeld 15 uur bijgestaan bij het opzetten en implementeren van preventief beleid grensoverschrijdend gedrag en bij het aanvragen en implementeren van de gratis VOG regeling. Het traject helpt je de kans op grensoverschrijdend gedrag te verkleinen en adequaat te handelen bij incidenten. Een expert inschakelen of wat vragen? Lees hier verder. Meer informatie, aanvragen of inschrijven van een verenigingstraject kan door een mail te sturen naar vog@nocnsf.nl.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Janine Pleizier

Janine Pleizier

Programma Manager & Bestuurssecretaris
Bijgewerkt op