Maak werk van de vier v's voor veiligheid!
Veilig Sport Klimaat

Maak werk van de vier v's voor veiligheid!

Gepubliceerd op 2 mei 2024

Door te voldoen aan de vier v's voor veiligheid zet je waardevolle stappen in het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en het bevorderen van sociale veiligheid. In de maand mei ontvangt iedere club een promotiepakket via de post op het algemene verenigingsadres. Met dit pakket kunnen jullie aan iedereen op de club laten zien dat jullie sociale veiligheid serieus nemen en hier werk van maken!

De vier v's voor veiligheid:

  1. Verenigingsbrede gedragscode
  2. Vertrouwenscontactpersoon op de club
  3. Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers
  4. Vakkundig geschoolde trainer-coaches

Het promotiepakket

In het pakket zitten twee posters, waarop jouw club kan laten zien dat jullie werken aan de 4 v’s voor veiligheid. Deze posters kun je bijvoorbeeld op de deur, op een prikbord of in de gang van de club hangen. Ook ontvang je twee stickers waarop je de naam en contactgegevens van je vertrouwenscontactpersoon kunt schrijven. Het noteren van het telefoonnummer van de vertrouwenscontactpersoon heeft altijd de voorkeur. Kan dat niet? Gebruik dan een e-mailadres of link naar de clubwebsite. Je kunt met stift op de stickers schrijven. Deze tekst is uitwisbaar. Dat is handig als er bijvoorbeeld een nieuwe vertrouwenscontactpersoon wordt aangesteld.

Hulp nodig bij het invoeren van de 4 v’s?

We helpen je graag op weg. Dat doen we door de inzet van een expertpoule. Dit is een groep specialisten met diverse achtergronden, die voor en binnen clubs op specifiek hulpvragen in kunnen gaan. Bijvoorbeeld via een inspiratiesessie of een verenigingstraject.

Uiteraard kan je ook zelf aan de gang met de 4 v’s. Wil je weten hoe je dit gesprek het beste kunt starten binnen de club? Maak dan gebruik van het High5! Stappenplan. Hiermee doorloop je in 5 stappen de weg van bewustwording naar actie.

Via onderstaande button kom je op de website van NOC*NSF, waar je meer kan lezen over de 4 v’s en wat jouw club allemaal kan doen.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Janine Pleizier

Janine Pleizier

Programma Manager & Bestuurssecretaris