Regelgeving
Binnen de Nevobo en voor het volleybal zijn afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in documenten. Natuurlijk hebben we de spelregels, zeer van belang om hetzelfde spel te spelen natuurlijk! Daarnaast zijn er documenten die de organisatie van de Nevobo beschrijven en/of bepalingen bevatten die betrekking hebben op de competitie. Deze afspraken zijn vastgelegd in Reglementen, Richtlijnen, Leidraden en Publicaties. Op deze pagina vind je ze allemaal. Ook kun je de toelichting lezen waarin uiteen is gezet welke documentvormen er zijn en hoe deze zich tot elkaar verhouden.
Spelregels zijn onmisbaar om een wedstrijd eerlijk en sportief te laten verlopen. Als iedereen de regels kent en opvolgt, wordt iedere volleybalwedstrijd sportiever en dus leuker.
Per 1 september 2022 werken we met het vernieuwde DWF (DWF 2.0) Het formulier heeft een nieuw uiterlijk, is gebruiksvriendelijker en veiliger. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat de spelerspassen verwerkt zijn in het DWF 2.0. Deze zijn dus niet meer nodig. Alles staat geregistreerd in het DWF.
Lees hier alles over de promotie / degradatie regelgeving
De organisatie, taken en bevoegdheden van de Nederlandse Volleybalbond zijn opgenomen in de Statuten en het Huishoudelijk Reglement. Voor de wedstrijdsport is het Wedstrijdreglement opgesteld met bijbehorende Richtlijnen, Leidraden en Publicaties. Deze dienen altijd in samenhang te worden geraadpleegd en nageleefd. Er zijn verschillen tussen de nationale en regionale competities en toernooien. Wanneer er geen document expliciet voor een regio is aangegeven, is het document ‘landelijk’ van toepassing.
Ook zijn er reglementen opgesteld op het gebied van strafzaken, vrijwilligerszaken, ongewenst gedrag en opleidingen. Het Dopingreglement tenslotte is conform alle sporten die bij NOC*NSF zijn aangesloten. Hieronder vind je alle documenten.
Binnen de Nevobo zijn afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in de Statuten, reglementen met bijbehorende documenten in de vorm van Richtlijnen, Leidraden en Publicaties. Onderstaand vind je een korte uitleg welke vormen we kennen, op welke wijze deze worden vastgesteld en/of gewijzigd en hoe je deze dient te hanteren.
Van een strafzaak is sprake wanneer een speler ontoelaatbaar gedrag vertoont voor, tijdens of na een wedstrijd. Daarnaast worden de zogenaamde administratieve beroepszaken door de strafkamer behandeld.
Hoewel volleybal binnen wordt gespeeld, worden wedstrijden ook wel eens afgelast. Dat gebeurt vooral wanneer wegen gevaarlijk worden, bijvoorbeeld door gladheid of storm. In de leidraad Weer- en Verkeeralarm vind je onze richtlijnen voor afgelastingen van indoor wedstrijden i.v.m. weersomstandigheden.
Wat beachvolleybal betreft, wordt een toernooidag (Nationale Beach Competitie, Junior Beach Circuit) in principe nooit voor 11.00 uur op de speeldag afgelast. Zeker op kustlocaties kan het weer per kilometer verschillen. Het komt bijna nooit voor dat voorspellingen zo slecht zijn, dat een beachevenement op voorhand worden afgelast.
Op deze pagina vind je de actuele handleidingen voor bestuurders en functionarissen.