Spelregels zijn onmisbaar om een wedstrijd eerlijk en sportief te laten verlopen. Als iedereen de regels kent en opvolgt, wordt iedere volleybalwedstrijd sportiever en dus leuker.

Officials dienen alle regels te kennen en ervoor te zorgen dat deze tijdens de wedstrijd op de juiste manier worden nageleefd. Als speler, trainer, coach, ouder of toeschouwer hoef je niet alle spelregels uit je hoofd te kennen. Maar om beslissingen van de scheids te begrijpen en zelf zoveel mogelijk spelplezier te beleven, is kennis van de basisregels essentieel.

Op deze pagina vind je de actuele spelregels en handleidingen voor scheidsrechters, per discipline en per speelniveau. Daarnaast lees je meer over Volleybalmasterz.nl, het project ‘Minder spelregels, meer spelplezier!’ en uitleg over het Digitale Wedstrijd Formulier (DWF) dat voor alle niveaus wordt gebruikt om uitslagen te registreren.

Spelregels in begrijpelijke taal

Op Volleybalmasterz.nl maak je in begrijpelijke taal’ kennis met alle spelregels. Ook kun je door middel van oefentoetsen je kennis testen en je spelregelbewijs halen, zodat je zelf ook wedstrijden in de lagere klassen kunt fluiten. Een ideaal middel om nieuwe (jeugd)leden op een leuke, interactieve manier met de belangrijkste spelregels kennis te laten maken!

Minder spelregels, meer spelplezier!

Binnen het in 2015 gestarte project 'Minder regels, meer spelplezier' geven spelers, trainers en officials aan welke wijzigingen volgens hen meer spelplezier zouden opleveren. Deze worden uitgebreid behandeld, getest en eventueel ingevoerd. Dus, heb jij voorstellen voor het wijzigen van (spel)regels, waardoor volleybal nog leuker wordt? Mail ze naar spelplezier@nevobo.nl!

Spelregels Eredivisie - seizoen 2023-2024 (per 20-7-2023 van toepassing)

Hier onder vind je de downloads voor de Eredivisie:

Spelregels Topdivisie en lager - seizoen 2023-2024 (per 1-7-2023 van toepassing)

Hier onder vind je de downloads voor de Topdivisie en lager

Spelregels ABC jeugd

De spelregels voor Topdivisie en lager gelden ook voor de ABC jeugd, met daarin een aantal afwijkingen.

Spelregels CMV

Hier onder vind je de downloads voor CMV:

Spelregels Beachvolleybal , seizoen 2024

Hier onder vind je de downloads voor Beachvolleybal:

Spelregels Zitvolleybal, seizoen 2022-2023 (per 1-7-2022 van toepassing)

Hier onder vind je de downloads voor Zitvolleybal:

Bijgewerkt op