Lees hier alles over de promotie / degradatie regelgeving

Aan het eind van het seizoen promoveert de kampioen van de klasse (1e divisie t/m promotieklasse) automatisch naar een hogere klasse. Over het algemeen krijgt vanaf de promotieklasse en hoger, het als tweede geëindigde team de kans om zich te bewijzen door wedstrijden te spelen tegen een team uit de hogere klasse, dit noemen we PD-wedstrijden. Op deze pagina vind je, per regio, informatie over deze wedstrijden.

In het seizoen 2023-2024 ziet de PD-regeling er anders uit als gevolg van de invoering van een extra divisie boven de Topdivisie (Superdivisie), herijking van de piramide en het terugbrengen van de poule-omvang van 12 naar 10 teams. Hierdoor promoveren in de meeste gevallen de nummers 1 t/m 3 naar de hogere klasse en krijgt de nummer 4 de kans zich te bewijzen door het spelen tegen de nummer 12 van de hogere klasse.

Vanuit de Topdivisie promoveren de nummers 1 t/m 5 naar de nieuw te vormen Superdivisie.

Sinds de invoering van de vrije inschrijving in 1e klasse en lager is de verplichte promotie voor die klassen komen te vervallen. Wel wordt geadviseerd hier bij de inschrijving voor het nieuwe seizoen rekening mee te houden. De automatische promotie van de kampioenen van de 1e klasse is, als gevolg van deze vrije inschrijving, geen automatisme meer, maar afhankelijk van het aantal poules in die 1e klasse.

PD Regeling

De promotie-/degradatieregeling met daarin een beschrijving van het systeem van promoveren en degraderen is te vinden in Richtlijn 3.2.

Het programma (concept) voor de PD wedstrijden voor plaatsen in de Promotieklasse en hoger wordt onderaan de pagina gepubliceerd.

Topdivisie

Dit jaar wordt er PD gespeeld voor deelname aan de Topdivisie. Het PD-programma voor de Topdivisie wordt op 20 april 2024 gespeeld, georganiseerd door de beste nummer 12 van de beide Topdivisies. Deze vereniging is verantwoordelijk voor het verzorgen van zaken rond het digitale wedstrijdformulier. De eerstgenoemde vereniging is verantwoordelijk voor het leveren van een teller, en/of een scorebordbediener. De uitslagen dienen direct ingevoerd te worden via het DWF.

Eerste divisie

De PD-programma's voor de 1e divisie worden georganiseerd door de nummer 12 van de hoogst spelende klasse. Deze vereniging is verantwoordelijk voor het verzorgen van zaken rond het digitale wedstrijdformulier De eerstgenoemde vereniging is verantwoordelijk voor het leveren van een teller, en/of een scorebordbediener. De uitslagen dienen direct ingevoerd te worden via het DWF.

Tweede divisie

De PD-programma's voor de Tweede divisie worden dit jaar in centrale hallen gespeeld, georganiseerd door de regio.

De regelgeving voor de Tweede divisie is vrijwel gelijk aan die van de Derde divisie. Er zijn twee belangrijke verschillen :

  • Het teamgeld voor de Tweede divisie is hoger dan dat van de Derde divisie. Reden hiervoor is voornamelijk het feit dat de officialvergoeding hoger is en de reisafstand voor officials ook groter is;
  • Vanaf seizoen 2024-2025 is het in de Tweede divisie ook toegestaan om doordeweeks je thuiswedstrijden te spelen. Wedstrijden in de Eerste divisie en hoger worden nog wel op zaterdag gespeeld.

Derde divisie en Promotieklasse

De PD wedstrijden voor de Derde divisie en Promotieklasse worden per regio in centrale hallen georganiseerd.

De PD regeling is voor de regio's verder uitgewerkt in onderstaande download.

Klik op onderstaande link voor het concept PD programma voor het seizoen 2023-2024

Contact

Heb je vragen of wil je sparren met onze competitiecollega’s? Klik dan op de button hieronder om naar de contactpagina te gaan. Daar vind je de e-mailadressen en telefoonnummers van de competitiemedewerkers in de regio.

Bijgewerkt op