Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 05-07-2022

SVH realiseert beachaccommodatie

Op 18 juni opende SVH Volleybal Combinatie (SVH-vc) de deuren van Klepperbeach, haar langverwachte beachvolleybalaccommodatie. Lees hoe SVH dit voor elkaar heeft gekregen.

Cristel Hekkert en Berdien Geut zijn als oud-bestuursleden van SVH-vc nog altijd actief in de tienkoppige commissie die de beachvolleybalaccommodatie mogelijk maakt. “Het eerste idee dateert al van 2015”, leggen ze uit. “Toen organiseerden we een beachvolleybaltoernooi door zand te storten op de parkeerplaats. Dat hebben we in de jaren erna nog een aantal keer gedaan, maar de aan- en afvoer van het zand was voor zo’n korte periode erg duur. Tijdens corona, toen sporten enkel buiten mocht, hebben we gespeeld op een grasveld tussen twee voetbalvelden van de nabijgelegen voetbalvereniging Hellendoorn in. Dat beviel heel goed en dus dachten we: wat als we hier nou eens permanente beachvolleybalvelden aanleggen?”

Ondersteuning van de gemeente
De beachvolleybalcommissie volgde een webinar van de Nevobo om ervaringen van andere verenigingen te horen, dook in het Nevobo-beachvolleybalhandboek (brondocument Beachvolleybal) en bepaalde het ambitieniveau van de toekomstige velden. Ondertussen waren de voetbalvereniging, ZorgSaam Fysiotherapie, de eveneens naburige tennisvereniging en de badmintonvereniging, die net als SVH-vc onderdeel uitmaakt van omnisportvereniging SVH, ook enthousiast. Zij zouden immers allemaal gebruik kunnen gaan maken van de beachvelden. Een brief naar de gemeente Hellendoorn volgde in de zomer van 2020.

“Het volstaat niet om daarin alleen om hulp te vragen”, legt Hekkert uit. “Je moet met een onderbouwd plan komen, zodat de gemeente ziet dat we dit project serieus voorbereiden.” En inderdaad, de gemeente Hellendoorn reageerde instemmend, maar helaas was er geen financiële bijdrage beschikbaar. Wel wilde ze in het denkwerk en de organisatie ondersteuning bieden. “Wij hebben bij de gemeente één aanspreekpunt, en vanuit daar wordt het intern opgepakt door mensen met hun eigen expertises”, vertelt Hekkert. “Dat zijn onderwerpen waar wij geen kaas van gegeten hebben. Dan heb je het bijvoorbeeld over het hekwerk en een omgevingsvergunning, maar ook over de vereisten voor verlichting en reclame. Daarnaast bleek dat de grond waarop we wilden gaan spelen, helemaal geen eigendom van de gemeente was. Toen is de gemeente het gesprek met de particuliere eigenaar aangegaan, dat hoefden wij niet zelf te doen. Het is dus meer dan een emmertje zand leegkiepen, je stapt echt in een nieuwe wereld.”

Kostenplaatje
Dat er zoveel bij komt kijken, levert een aardig kostenplaatje op. Een financiële bijdrage van de gemeente bleef dus uit, de zelf opgezette sponsoractie dekt niet het totale bedrag en subsidie- of dorpsbudgetaanvragen leveren niet binnen één dag geld op. Geut licht toe: “We hebben dertigduizend euro gevraagd aan omnivereniging SVH. Dat is ongeveer de helft van het totaalbedrag. De andere helft betalen wij als volleybalvereniging zelf. Door de subsidieaanvragen niet af te wachten, kunnen we in ieder geval al starten met onder meer de grondwerken. We gaan in het eerste seizoen ook nog geen extra contributie vragen, we willen iedereen laten deelnemen en het aantrekkelijk maken.” Hekkert vult aan: “In die zin lopen de kosten wel een beetje vooruit op de baten, maar daar maken we ons niet zo druk om. Klepperbeach zal voor meer leden en meer horeca-inkomsten zorgen, ook omdat de overige verenigingen, mensen uit de buurt, schooltoernooien en bedrijfsuitjes welkom zijn.”

Daarmee slaat Hekkert een brug naar wat SVH-vc hoopt te bereiken met de beachvelden. De nieuwe accommodatie geeft een boost aan de gezelligheid en verbondenheid en biedt nieuwe sportmogelijkheden, waardoor er mensen zullen blijven plakken. Zeker na de terugloop door corona is dat erg welkom. “Daarnaast kiezen we er bewust voor om het terrein altijd open te houden”, zegt Geut. “Er komt geen hoog hekwerk omheen. Wel halen we de netten weg, maar die en de overige materialen kunnen mensen gewoon bij ons huren. Die toegankelijkheid en welwillendheid richting elkaar vinden we heel belangrijk, dat dorpse karakter staat hier hoog in het vaandel. Het is een stukje meedenken met en omkijken naar elkaar. Van een bouwbedrijf uit de buurt krijgen we bijvoorbeeld een gratis zeecontainer om alle beachvolleybalmaterialen in op te slaan. Noaberschap noemen we dat.”

Draagvlak en betrokkenheid
De belangrijkste les die SVH-vc leerde, is dat je draagvlak en betrokkenheid nodig hebt. “Je moet echt wel twee jaar voor het proces uittrekken, je bedenkt niet in de winter dat je de eerstvolgende zomer wil beachvolleyballen. Je hebt echt allerlei partijen nodig”, aldus Hekkert. “Met een stukje persoonlijke benadering kom je gelukkig een heel eind. Daarbij moet je je richten op mensen die bijvoorbeeld al in de activiteitencommissie zitten of zaten, want je weet dat zij graag iets organiseren. Zo moet je een team vormen met verschillende karakters en kwaliteiten. De een kan bijvoorbeeld snel een flyertje maken, de ander heeft een goed netwerk en weer iemand anders is geschikt voor de communicatie met de gemeente. Dat is allemaal heel waardevol. Daarnaast hebben wij het voordeel dat SVH-vc een actieve, grote vereniging is. Als je slechts met een klein groepje voor zo’n uitdaging komt te staan, wordt het pittig. Niet alleen in het voortraject, maar ook als de velden er daadwerkelijk liggen. Zaken als materiaalbeheer en onderhoud van het terrein komen er dan namelijk pas bij kijken.”

Het is een waardevolle tip, al maken ze zich er bij SVH-vc niet zo druk om. Verenigings- of dorpsgenoten zullen het materiaalbeheer en het onderhoud met liefde op willen pakken, maar eerst stond op 18 juni nog de officiële, feestelijke opening op de planning. Geut: “De burgemeester kwam in zijn sportkleren een balletje slaan. Dat deed hij samen met Klepperderk. Daar heb je ook direct de aanleiding voor de naam, ‘Klepperbeach’. Vroeger hadden we een dorpsomroeper, Klepper Derk, een man die met een klepper door het dorp liep om het nieuws te verkondigen. Hij is een boegbeeld geworden en inmiddels worden onze nieuwe kleppers steevast ‘Klepperderk’ genoemd. Dat de huidige Klepperderk ook bij de opening was, is weer tekenend voor de betrokkenheid van iedereen, van het noaberschap dat we zo belangrijk vinden en dat een grote bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van Klepperbeach.”

Zelf aan de slag met beachvolleybal bij jullie club? Check dan de pagina Beachvolleybal!