Tijdens de coronacrisis blijkt dat in- en uitsluiting in de sport een niet te onderschatten probleem is. Zeker als we waar willen maken dat sport een belangrijke ontmoetingsplek is. Om uitsluiting tegen te gaan en mensen te inspireren om aan de slag te gaan met thema’s als inclusie, diversiteit, veilig sportklimaat en positieve sportcultuur, heeft NOC*NSF een themapagina aangemaakt. Help ons mee!

Wat kun je ermee?

De themapagina verwijst naar verschillende websites, tips, tools, opleidingen en achtergrondinformatie om mensen bewust te maken hoe de sport meer inclusief kan zijn en hoe we dit met elkaar kunnen doen. "Wij staan met elkaar voor inclusieve sport; sport waar geen ruimte is voor uitsluiting op grond van geslacht, kleur, etniciteit, geaardheid, religie en een fysieke of verstandelijke beperking. Sport waar ook geen ruimte is voor seksuele intimidatie en doping. "NOC*NSF staat voor een sport waar de kernwaarden respect, excelleren en vriendschap normaal zouden moeten zijn," zegt voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF.

Help ons mee!

Wij sluiten ons aan bij de woorden van NOC*NSF. Help jij ons mee, zodat iedereen zich thuis voelt in de sport? Ga dan snel naar de themapagina en ga ermee aan de slag.

Ontdek hoe inclusief jouw sportclub is!

Per september 2021 is de campagne Wees welkom in de sport van start gegaan. Waarom? Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich nog niet welkom in de sport, maar helaas zijn sportaanbieders zich hier vaak niet van bewust. Dat is jammer, want sportverenigingen kunnen júist die drempels wegnemen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk Nederlanders het plezier van sporten kunnen ervaren. Daarom dagen we jou en jouw vereniging uit om te kijken naar de kansen die jij kunt aangrijpen om nog meer mensen welkom te heten bij jouw club.

Sporten en bewegen voor iedereen

In hoeverre is jouw sportclub al inclusief? Is het bestuur van jouw club divers en representatief? Is de accommodatie voor iedereen toegankelijk en sluit jullie aanbod aan op de wensen en behoeften van sporters uit de omgeving? Doe de inclusiecheck via weeswelkomindesport.nl en ontdek wat jouw club kan bijdragen om sporten en bewegen voor iedereen in Nederland mogelijk te maken!

Zet inclusiviteit op de agenda!

Is inclusiviteit binnen jouw vereniging een thema waar over gesproken wordt? Via deze weg roepen we iedereen op om het thema voor de agenda van het bestuur binnen jouw club aan te dragen. Als er hulp of ondersteuning bij nodig is, met alle plezier! Je kunt hiervoor contact opnemen met Janine Pleizier, integriteitsmanager van de Nevobo.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Janine Pleizier

Janine Pleizier

Programma Manager & Bestuurssecretaris
Bijgewerkt op