LHBTIQ+

Richtlijnen, dispensatie, contact en Verenigingszoeker

Als volleybalsport staan we voor een inclusieve sport; sport waar geen ruimte is voor uitsluiting op welke grond dan ook.

Voor iedereen een vereniging!

Iedere sporter uit de LHBTIQ+ gemeenschap moet kunnen sporten in een prettige omgeving bij zijn of haar volleybalclub naar keuze. Dit kan bij een van onze 1.000 volleybalverenigingen die gemakkelijk te vinden zijn via onze Verenigingszoeker. Ga naar de Verenigingszoeker en vind welke club waar gevestigd is en hoe je contact op kunt nemen.

Overzicht LHBTIQ+-vereniging van Pride and Sports
Op zoek naar een LHBTIQ+-vereniging? Kijk hier voor een overzicht op het platform Pride and Sports. Een aantal van deze LHBTIQ+ clubs komen uit in de Nevobo competitie, die ook terug te vinden zijn in de Verenigingszoeker.

Transgender richtlijnen

Iedere transgender sporter moet kunnen sporten in het door hem/haar gewenste geslacht – onafhankelijk van het geboortegeslacht en paspoortregistratie – en mag niet uitgesloten worden van het gebruik van kleed- en douchefaciliteiten.

Belangrijk hierbij is dat de uitvoering allemaal in overleg gebeurt met de sporter (en/of ouders). Hoewel iedere casus anders zal zijn, geeft NOC*NSF enkele richtlijnen die verenigingen kunnen volgen om sportdeelname van transgenders mogelijk en prettig te maken.

Handreiking verenigingen
Om sportdeelname van transgenders mogelijk en prettig te maken zijn er enkele richtlijnen opgesteld. Hier vind je onder andere informatie over ondersteuning bij transitie in relatie tot het sporten, hoe om te gaan met omkleden en douchen, hoe te handelen bij uitwedstrijden en communicatie richting de tegenstander et cetera. Raadpleeg de richtlijnen voor verenigingen ter ondersteuning.

Topsport

Als het gaat om een sporter op topsportniveau, dan gelden andere regels. Daarom adviseren we contact op te nemen met Janine Pleizier, integriteitsmanager bij de Nevobo. Je vindt haar contactgegevens onderaan deze pagina. Meer informatie omtrent topsportbeleid van NOC*NSF vind je, net als de richtlijnen voor breedtesport, in het overzicht met richtlijnen van NOC*NSF.

Dispensatie aanvragen

Op de pagina spelerskaarten en speelgerechtigdheid vind je meer informatie over het aanvragen van dispensatie

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Janine Pleizier

Janine Pleizier

Programma Manager & Bestuurssecretaris
Bijgewerkt op