LHBTIQ+ & volleybal
Richtlijnen, dispensatie, contact en Verenigingszoeker
Als volleybalsport staan we voor een inclusieve sport; sport waar iedereen zich thuis kan voelen, zichzelf kan zijn en waar geen ruimte is voor uitsluiting op welke grond dan ook. Daarom zet Nevobo zich in om samen met sporters, trainers, bestuurders en andere betrokkenen een (LHBTIQ+) veilige en inclusieve sportomgeving te realiseren.
Voor iedereen een vereniging!
Iedere sporter uit de LHBTIQ+ gemeenschap moet kunnen sporten in een prettige omgeving bij zijn of haar volleybalclub naar keuze. Dit kan bij een van onze 1.000 volleybalverenigingen die gemakkelijk te vinden zijn via onze Verenigingszoeker. Ga naar de Verenigingszoeker en vind welke club waar gevestigd is en hoe je contact op kunt nemen.
Overzicht LHBTIQ+-vereniging van Pride and Sports
Op het platform Pride and Sport vind je een overzicht van LHBTIQ+-sportverenigingen. Een aantal van deze clubs komen uit in de Nevobo competitie, die ook terug te vinden zijn in de Verenigingszoeker.
Gender- en seksepersonen
Iedere sporter moet kunnen sporten met respect, conform het gender of de sekse waarmee diegene zich identificeert – onafhankelijk van het geboortegeslacht en paspoortregistratie – en mag niet uitgesloten worden van het gebruik van kleed- en douchefaciliteiten.
Belangrijk hierbij is dat de uitvoering allemaal in overleg gebeurt met de sporter (en/of ouders). Hoewel iedere casus anders zal zijn, geeft NOC*NSF richtlijnen die verenigingen kunnen volgen om sportdeelname van gender- en seksepersonen mogelijk en prettig te maken.
Handreiking verenigingen
Gender- en seksediverse personen voelen zich aantoonbaar vaker niet thuis in de sport. Om dat te verbeteren, kunnen we nog veel stappen zetten, zowel in beleid als in de praktijk. De 'Handreiking gender- en seksediverse personen' gaat in op de drempels die gender- en seksediverse personen mogelijk ervaren binnen de sport en hoe sportbonden, -clubs, professionals en vrijwilligers deze kunnen wegnemen. Vaak maken kleine, praktische ingrepen al een verschil.
De handreiking is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van gender- en seksediverse personen, bonden en verenigingen, advies van belangenorganisaties en wetenschappelijk onderzoek en wordt geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk. De handreiking is voor het eerst gepubliceerd in 2020 en is herzien in 2023.
Veelgestelde vragen
Niveauverschil
Wanneer een trans persoon meespeelt en de tegenstanders vinden dat er een niveauverschil ontstaat, is dit te vergelijken met iemand uit een hogere divisie die meespeelt op een lager niveau. Dit kan voorkomen en is geen reden tot uitsluiting van de speler.
Paspoort
Een gender diverse speler wil diens gender registratie aanpassen en meespelen in een ander team. Wanneer de vereniging hiermee aan de slag wil, blijkt dat de speler diens geslachtsregistratie in het paspoort nog niet heeft kunnen aanpassen. Het is nog steeds mogelijk om dispensatie aan te passen, alleen gebeurt dit via het regiokantoor van Nevobo. Nevobo houdt een zelf identificatie principe aan waardoor het aanpassen van gender niet afhankelijk is van het paspoort of transitie.
Letter of support
Het kan voorkomen dat een gender diverse sporter wordt aangesproken op diens deelname aan een wedstrijd. Vervelende situaties kunnen hierdoor ontstaan. Het is belangrijk dat een vereniging achter haar sporter staat wanneer deelname betwijfeld wordt. Daarnaast biedt Nevobo een letter of support aan voor gender diverse sporters. Hierin wordt de steun van de bond en de vereniging bevestigd om discussies zoveel mogelijk te voorkomen.
Kleedkamer
Iedere speler moet zich op een geschikte plek kunnen omkleden. De keuze in het gebruik van de kleedkamers ligt bij de speler zelf. Waar mogelijk wordt verenigingen aangeraden om een ruimte beschikbaar te stellen voor personen die zich niet op hun plek voelen in de dames of heren kleedkamers. Dergelijke alternatieve ruimtes kunnen ook beschikbaar worden gesteld aan spelers die zich niet in het beleid kunnen vinden. Het is belangrijk om dit binnen de vereniging te communiceren zodat iedereen op de hoogte is van het beleid dat gevoerd wordt.
Transgender & dispensatie
De Nevobo ondersteunt van harte de door NOC*NSF opgestelde richtlijnen in de breedtesport t.a.v. gender- en seksediverse personen in de sport. De term transgender wordt gebruikt voor iedereen die zichzelf op welke manier dan ook, niet identificeert met geslacht dat bij geboorte is toegekend. Het is aan de sporter zelf aan te geven hoe hij/zij/die zich identificeert en hoe hij/zij/die wenst aangesproken te worden. NOC*NSF en Nevobo streven naar een inclusief sportklimaat waarbij gender en seksediverse personen mogen meespelen in de gewenste/passende categorie.
Wanneer er de wens is om van team te veranderen, dan is dit mogelijk voordat de team inschrijving ingediend is bij Nevobo. Dit geldt voor iedere speler die wenst van team te wisselen. Aanpassen van de registratie van je gender is gedurende het seizoen op elk moment mogelijk. Om registratie van gender aan te passen of speelvoorkeur te wijzigen, kan er dispensatie aangevraagd worden. Via onderstaande button kom je op de pagina spelerskaarten en speelgerechtigdheid, waar je meer informatie vindt over het aanvragen van dispensatie.
Topsport
Als het gaat om een sporter op topsportniveau, dan gelden mogelijk andere regels. Daarom adviseren we contact op te nemen met Janine Pleizier, integriteitsmanager bij de Nevobo. Je vindt haar contactgegevens onderaan deze pagina. Meer informatie omtrent topsportbeleid van NOC*NSF vind je, net als de richtlijnen voor breedtesport, in het overzicht met richtlijnen van NOC*NSF.
Veilig sportklimaat
Als je iets ziet of meemaakt dat niet kan of je twijfelt daarover: praat erover of meld het. Ervaar je zelf grensoverschrijdend gedrag of zie je het bij een ander gebeuren, houd het dan niet voor jezelf, maar bespreek het. Dat kan met de vertrouwenscontactpersoon van je eigen sportclub of kijk hier voor andere mogelijkheden om het bespreekbaar te maken.
Verhalen van volleyballers
Anne Buijs: “Het gaat toch alleen maar om liefde”
‘Soms word je nog met je neus op de feiten gedrukt’
Robin Merts: "Wees jezelf en ben niet bang"
Ik denk dat ik leuker ben als ik mezelf mag zijn
"Je kunt niet zijn wat je niet ziet."
Ramon Martinez Gion: “Alsjeblieft, draag vandaag iets paars"
Lycurgus-speler Matautia: 'Er zijn toch nog altijd sporters die bang zijn om erover te praten'