Jeugd 6-12 jaar

Jeugd 6-12 jaar

Bijgewerkt op

Op deze pagina vind je het aanbod voor de jeugd van 6-12 jaar.

Cool Moves Volley

Volleybal is best lastig om te leren. Voor kinderen van 6-12 jaar ontwikkelden we daarom Cool Moves Volley (CMV). In zes verschillende niveaus leren kinderen op een dynamische manier stap voor stap de volleybaltechnieken. Bij het bereiken van niveau 6 beheersen ze het hele volleybalspel.  

De meeste clubs laten hun teams van CMV niveaus 1-3 toernooitjes spelen, vanaf niveau 4 stromen de meeste teams door naar de regionale CMV-competitie, met iedere week een wedstrijd. De uitleg en spelregels van de 6 niveaus vind je op deze pagina. 

Klik hier voor tips en heel veel trainingsoefeningen voor jullie CMV-trainers.

Cool Moves Volley: Action Volley

Hoeveel jeugdleden zijn er bij jullie vereniging? En wat is de verhouding tussen jongens en meisjes? Je hebt vast al eerder gehoord dat jeugdvolleybal het fundament zou moeten zijn van je club. Dit fundament krijg je door een goede instroom van jonge kinderen bij je club. De Action Volley benadering in je trainingen en clinics kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Action Volley is bedacht samen met kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Maar je kunt het ook gebruiken bij andere doelgroepen zoals oudere jeugd, volwassen, op het strand en op straat.

Action Volley, volleybal vanuit de ogen van kinderen
Action Volley is volleybal gezien vanuit de ogen van kinderen. Kinderen willen graag invloed hebben op de training en dat kan vanuit de visie van Action Volley. Ze willen plezier hebben tijdens de training maar het moet tegelijkertijd ook stoer zijn. Ze willen graag dat elementen zoals smashen en scoren veel aanwezig zijn in de trainingen. Binnen Action Volley worden onder andere oefeningen aangeboden waar kinderen moeten samenspelen en op deze manier beter worden én via ‘game levels’ omhoog kunnen gaan. Dit is net als in de videogames die ze spelen. Al deze facetten zijn verwerkt in Action Volley die je dus in elke training kan toepassen. Action Volley is aanpak of een visie hoe je kinderen kan inspireren en plezier en uitdaging laat beleven in volleybal. De Action Volley voorbeeldoefeningen passen bij Action Volley, maar de benadering van kinderen is vele malen belangrijker. Kinderen moeten zich vrij en veilig voelen én hebben veel autonomie.

Nieuwe spelvormen
In de Action Volley visie zitten ook ‘nieuwe’ spelvormen die je in de trainingen kan gebruiken zoals de Hotseat, Basic Volley en Spikeball. Spelvormen die anders zijn dan in het huidige volleybal.

De Hotseat is een 1 tegen 1 spel waarbij nog steeds in teamverband gespeeld wordt. De kinderen kunnen hun energie lekker kwijt. Bij Basic Volley wordt er 2-2 gespeeld. Samenwerken en het gebruik van volleybaltechnieken wordt gestimuleerd. Spikeball is een vorm van 3-3. In deze spelvorm moet er nog meer samengewerkt worden en werken we naar het echte volleybal toe.

Bij al deze spelvormen is er autonomie en wordt het gebruik van volleybaltechnieken gestimuleerd. Als kinderen een techniek, bijvoorbeeld de smash of de bovenhandse service kunnen, dan mogen ze deze toepassen in de oefening. De Action Volley spelvormen passen in de huidige tijd en beleving van kinderen.

Achtergrond info Action Volley
In Action Volley zitten ook trainingsprincipes zoals ‘de Noorse inzichten’. Noorse inzichten gaan er bijvoorbeeld over dat iedereen mee moet kunnen doen, ongeacht je niveau. Techniek is een ander principe. Volleybal is een technische sport dus we moeten uiteraard ook proberen de kinderen deze technieken aan te leren. Dat kan met behulp van het ‘geef en neem’ principe. De trainer wil bijvoorbeeld graag de onderhandse techniek aanleren. Het kind komt naar de training om te smashen. Je kunt beide wensen combineren in één oefening met Action Volley. Andere trainingsprincipes zijn ook dat je kinderen de ruimte moet geven om te leren, om truckjes uit te halen en om fouten te mogen maken.

Het hele Action Volley-programma rust op onderdelen van het breed motorische ontwikkelen van kinderen. Daarnaast is er veel aandacht voor het aanleren van de volleybaltechnieken waardoor er een goede basis voor het volleybal gelegd wordt. Thema’s zoals positief coachen en gelijkwaardigheid krijgen binnen Action Volley aandacht wat het teamgevoel en individuele ontwikkeling stimuleert.

Wat levert Action Volley op?
Action Volley is bij meerdere clubs ingezet, met mooie resultaten. Zie hieronder:

  • In drie jaar tijd van 50 kinderen naar bijna 200 kinderen (club Zuid-Holland)
  • Van 6 jongens naar 40 jongens (club Zuid Holland)
  • Van 8 jongens naar 32 jongens (club Limburg)
  • Van 40 kinderen naar 110 kinderen (club Gelderland)
  • Van 10 jongens naar 45 jongens (club Noorwegen)
  • Van 50 kinderen naar 185 kinderen (IJsland)

SMASH!Ball

SMASH!Ball is een uitdagend volleybalspel waarin de meest aansprekende volleybaltechniek - de smash - centraal staat. Uitermate geschikt om meer jeugd en specifiek jongens aan te trekken, maar ook voor clinics in het basis- en voortgezet onderwijs.

De spelregels van de vier levels van SMASH!Ball zijn hier te vinden. Om een indruk van SMASH!Ball te krijgen, kun je dit filmpje bekijken. Voor LO-docenten in het basis- én voortgezet onderwijs zijn SMASH!Ball handboeken ontwikkeld, die je gratis kunt aanvragen. Klik hier om het handboek SMASH!Ball BO te bestellen, voor de VO-editie klik je hier. Speciaal voor clubtrainers werd het handboek ‘Let’s SMASH!’ ontwikkeld met daarin heel veel oefeningen om met Smash!Ball aan de slag te gaan. Download het handboek hieronder.

Schoolvolleybal

Met School Moves Volley brengt jouw vereniging volleybal naar school. Krijg je de kids enthousiast, dan vergroot je de kans op meer jeugdleden. Een kans voor iedere club met een jeugdafdeling!

Wat is Schoolvolleybal?
Schoolvolleybal is een (school)jaarrond scholenvolleybalprogramma waarin Cool Moves Volley (CMV) en SMASH!Ball worden aangeboden. Binnen het programma verzorgt jouw club van september t/m april één of meerdere clinics voor scho(o)len, meestal tijdens de gymles, maar bij de eigen club kan ook. Zo leren kinderen de basistechnieken van het volleybalspel. Als afsluiter van de clinics wordt er op een school óf bij je club een School Moves Volley (SMV) toernooi georganiseerd.

Proeftrainingen
Om enthousiaste leerlingen naar de club te krijgen, is het aanbieden van één of meer proeftrainingen tijdens het traject een slimme zet. Doe dat bij voorkeur middels een aansprekende flyer die ze mee naar huis kunnen nemen. Met de standaard flyers op Clubdesigns maak je eenvoudig een mooie promoflyer.

Meer informatie

Heb je vragen over het aanbod op deze pagina? Guus Klein Lankhorst helpt je graag verder.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met
Guus Klein Lankhorst

Guus Klein Lankhorst

Projectleider Jeugdvolleybal