Regiosymposium Regio West
Regiosymposium Regio West
 • Publicatie 02-11-2022

Schrijf je nu in voor één van onze regiosymposia

Na twee coronajaren, zijn we erg enthousiast jullie weer te mogen ontvangen op onze symposia. Je hebt de keuze uit maar liefst zes locaties en data. Voor welke schrijf jij je in?

AANMELDEN VOOR DE REGIOSYMPOSIA

Programma
Volleybalverenigingen zijn dé plek waar volleyballers hun sport leren, spelen én beleven. Het runnen van een volleybalvereniging vraagt veel van de betrokkenen, zowel op technisch als organisatorisch gebied. Tijdens onze regiosymposia dagen we jullie uit anders te kijken naar hoe het reilt en zeilt binnen jullie club. We hebben hiervoor weer een mooi programma samengesteld met een combinatie van een plenair gedeelte en twee workshoprondes. In de workshops word je niet alleen geïnformeerd en geïnspireerd, maar vragen we je ook mee te denken om ons gezamenlijk aanbod te verbeteren. Denk aan een visie op jeugdvolleybal, de inrichting van de competitiekalender vanaf 2024-2025 en het vergroten van het aantal scheidsrechters.

Deze symposia zijn interessant voor clubbestuurders, trainers, coaches, commissieleden en scheidsrechtercoördinatoren. Aan de hand van verschillende thema’s geven we jou de handvatten mee om nog beter te kunnen bouwen aan jullie sterke clubbasis. De vereniging ben je tenslotte met elkaar, samen bouw je iedere dag aan de toekomst!

Help jij je club en onze prachtsport ook graag verder? Dan zien we je graag op één van de regiosymposia. Deze avond is gratis en je krijgt ook een lekker hapje en afsluitende borrel. Meld je aan door hier te klikken.


Tijdschema
18.00 –19.00 Informele ontmoeting met soep en een broodje
19.00 –19.30 Plenair programma
19.30 – 20.20 Workshopronde 1
20.20 – 20.40 Pauze
20.40 – 21.25 Workshopronde 2
21.25 – 21.45 Plenaire afsluiting
21.45 – 22.15 Borrel


Datum en locatie
Maandag 28 november 2022: Rotterdam
Dinsdag 29 november 2022: Eindhoven
Woensdag 30 november 2022: Utrecht
Dinsdag 6 december 2022: Assen
Woensdag 7 december 2022: Zwolle
Maandag 12 december 2022: Doetinchem

Plenair
In het plenaire gedeelte word je meegenomen in het strategisch plan van de Nevobo en blikken we terug op het WK Volleybal Vrouwen en de spin-off hiervan.

Workshops
Als je je opgeeft voor een regiosymposium, vragen we je een keuze te maken uit onderstaande workshops. Per ronde kun je er één kiezen. Het onderwerp ‘Sociaal veilige sportomgeving’ bestaat uit 2 delen. Deze kun je niet los van elkaar volgen.


Workshops in ronde 1

Kansen voor de club door te starten met (nieuw) aanbod voor de jongste jeugd
Sprekers: Joëlle Staps of Guus Klein Lankhorst | Nevobo

Kinderen bewegen steeds minder en minder goed. De zorgen daarover groeien. Steeds meer gemeenten maken hier beleid op en budget voor vrij. Voor volleybalclubs is het niet alleen daarom een enorme kans om te starten met de sportspeeltuin en/of jeugdvolleybal. Want starten met jeugdaanbod versterkt je club in de breedte en wordt ook nog eens door de Nevobo gesubsidieerd. Op het regiosymposium vertellen we je er graag meer over en laten we voorbeelden zien hoe andere clubs hier al mee bezig zijn.


Flexibilisering competitiekalender
Spreker: Medewerkers wedstrijdwezen | Nevobo

Merk je ook dat je rondom vakanties en feestdagen teams met moeite voldoende spelers hebben om de wedstrijd te spelen? Al langer wordt gevraagd meer ruimte te creëren in de competitiekalender. De huidige wedstrijdkalender is vol, en met de verdere ontwikkeling van onder andere beachvolleybal ontstaat er voor een aantal mensen een overlap in de kalender. Door de drukke kalender en zaalbeschikbaarheid bij verenigingen moet er regelmatig uitgeweken worden naar vakantieperioden (inhaalweken) wat op steeds grotere bezwaren stuit. Door een aanpassing van de poule-omvang wordt meer ruimte gecreëerd. In deze deelsessie wordt toegelicht hoe we de competitie in willen richten per seizoen 2024-2025 en welke gevolgen dit heeft voor de PD-regeling voor het seizoen 2023-2024.


Sociaal veilige sportomgeving deel 1 geef je op voor beide rondes
Spreker: Expert | Centrum Veilige Sport & Anne van Dijk | ADrises

Komt (seksueel) grensoverschrijdend gedrag niet voor bij jouw sportvereniging? Hoe zeker ben je hiervan? En hebben jullie een actief preventie- en integriteitsbeleid? Weten sporters waar ze terecht kunnen? Een groot deel van de Nederlanders – bijna 75 procent – krijgt ooit te maken met ongewenst of grensoverschrijdend gedrag. Denk hierbij aan seksuele intimidatie, pesten en andere vormen grensoverschrijdend gedrag. Ieder geval van grensoverschrijdend gedrag is er één te veel en de impact is enorm. Een sociaal veilig klimaat creëren is noodzakelijk. Wil je hier meer over weten of heb je hier hulp bij nodig, neem dan nu deel aan het workshop Sociaal Veilige Sportomgeving!

De workshop heeft de lengte van twee workshoprondes en is bedoeld voor bestuursleden en/of vertrouwenscontactpersonen en/of commissieleden van sportverenigingen, die beleid sociale veiligheid willen opzetten of aanscherpen.De kans dat de leden bij je vereniging blijven is vele malen groter wanneer ze plezier ervaren en zich veilig voelen in de vereniging, dan wanneer dat niet (meer) het geval is!


Lokale kansen voor verenigingen
Sprekers: Accountmanagers | Nevobo

Merk je ook dat je met je club vooruit wilt maar het niet altijd lukt? Ben je benieuwd hoe (lokale) samenwerkingen hierbij kunnen helpen? In deze workshop gaan we in op de lokale kansen voor clubs. We zullen onder andere inzoomen op het sportakkoord, brede regeling combinatiefuncties en het project School en omgeving. Ondanks dat dit vaak algemene programma's zijn, proberen we het zo concreet mogelijk te maken: wat houden ze in en wat kun je er als vereniging mee? Daarbij geven we ook voorbeelden van clubs die er hun voordeel mee gedaan hebben.


Workshops in ronde 2

Jeugdvolleybal: van visie naar praktijk (en andersom)
Spreker: Peter van Tarel | Nevobo

Op de volleybalvelden zijn duizenden kinderen actief. Het gezamenlijk doel van clubs en Nevobo is dat de jeugd met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos kan volleyballen en zich optimaal kan ontwikkelen. Maar dat gaat niet vanzelf. De maatschappij verandert, de wensen van kinderen (en ouders) veranderen en ook de situatie bij de vereniging is nooit hetzelfde. Bovendien loopt het aantal jeugdleden bij de verenigingen en Nevobo al jaren terug. Tijd voor actie dus!

Samen met de volleybalgemeenschap en experts is de Visie op Jeugdvolleybal, voor jeugd tot en met 18 jaar, opgesteld. Centraal stond de vraag: ‘Hoe zorgen we ervoor dat kinderen zich binnen de volleybalsport veilig en optimaal kunnen ontwikkelen en met plezier onze sport blijven beleven?’. Het antwoord bestaat uit vier uitgangspunten waarmee we de komende jaren samen met kinderen, ouders, verenigingen en andere stakeholders aan de slag gaan. De uitgangspunten zijn:

 • De volleyballer staat centraal
 • Voor iedereen een passend aanbod
 • Presteren kun je leren
 • Volleybal is meer dan sport

Om te voorkomen dat dit slechts een theoretisch verhaal blijft, willen we samen met jullie in gesprek over wat deze uitgangspunten betekenen voor deelnemers, trainers, clubs en Nevobo. Met elkaar kijken we naar de praktijk om uiteindelijk te komen tot echte acties, veranderingen en uiteindelijk tot volleybal als grootste familiesport in Nederland.

Tip: lees de Visie op Jeugdvolleybal voorafgaand aan het symposium.


Professionalisering, ervaringen uit de praktijk
Sprekers: Medewerkers professionaliseren | Nevobo i.s.m. met een Superclub uit de regio

Onze mooie sportinfrastructuur staat onder druk. Er is een tekort aan vrijwilligers, er liggen veel externe vraagstukken waar je als vereniging wat mee moet en ook leden worden steeds kritischer. Kortom, als vereniging komt er veel op je af. Maar hoe ga je dit allemaal in goede banen leiden? Het aanstellen van een professional kan hier uitkomst bieden. Mogelijk heb je al eens gehoord van professionaliseren en/of de term Superclub, heb je het idee dat dit mogelijk iets is voor jullie club, of heb je het idee dat het juist helemaal niets is voor jullie club.

Tijdens de sessies van het Regiosymposium nemen we je mee in de materie rondom professionaliseren. Ook als je denkt dat dit onderwerp niet van toepassing is op jouw club omdat je club te klein is, je niet met werkgeverschap om wilt gaan, je geen tijd hebt om hierover na te denken, is het alsnog relevant om te weten hoe je hier toch gebruik van kan maken. Er zijn namelijk verschillende rollen; de Superclub die m.b.v. een professional verenigingen in de omgeving ondersteunt en de samenwerking aan wil gaan. De verenigingen die in de buurt van een Superclub zitten en gebruik kunnen maken van deze professional of je wilt als vereniging iets met professionaliseren maar niet de rol van Superclub hebben. De sessie is geschikt voor alle verenigingen, klein of groot.

In de sessie besteden we aandacht aan:

 • Wat professionaliseren is;
 • Waarom de Nevobo het professionaliseringstraject is ingezet;
 • Hoe het professionaliseringstraject eruit ziet;
 • Wat de rol van een Superclub en professional is;
 • Wat je als vereniging hiermee kan;
 • Praktijkvoorbeelden van de Superclub en professional.

Alvast meer weten over professionaliseren? Bekijk dan onze pagina over professionaliseren met meer informatie, inspiratie, waaronder video’s en verhalen van andere clubs, en tools.


In gesprek over trainers, opleidingen en begeleiding
Sprekers: Volleybalacademie | Nevobo

Is het ieder seizoen weer een uitdaging om voldoende en de juiste mensen te vinden die de trainingen willen verzorgen? Trainers vormen een belangrijk onderdeel van de vereniging, ze zijn bepalend in het plezier wat spelers hebben tijdens de trainingen en in de ontwikkeling van spelers. Geef jij als vereniging genoeg aandacht aan deze groep mensen? Worden ze begeleid in hun eigen ontwikkeling en zijn er voldoende hulpmiddelen om de trainers te helpen? Samen gaan we in gesprek over trainers en hoe we deze beter kunnen ondersteunen.


Meer en betere scheidsrechters voor alle niveaus
Spreker: Medewerkers arbitrage | Nevobo

Loop je er tegenaan dat er nauwelijks scheidsrechters te vinden zijn? De arbitragecollega’s van de Nevobo willen heel graag met de aanwezigen van gedachten wisselen hoe wij in de volleybalwereld beter met elkaar kunnen samenwerken om meer scheidsrechters te krijgen. Daarnaast willen we ook praten op welke manier wij de scheidsrechters kwalitatief beter kunnen maken. Het moet gaan om een win-win situatie: scheidsrechters die beter in hun vel komen te zitten en daardoor een positieve bijdrage leveren aan het spel, waardoor verenigingen en teams blij zijn met de scheidsrechters.

AANMELDEN VOOR DE REGIOSYMPOSIA

Het jeugdvolleybal is mede ontwikkeld met behulp van de Europese Unie