Canal Parade 2022, NOC*NSF
Canal Parade 2022, NOC*NSF
  • Publicatie 09-08-2022

"Je kunt niet zijn wat je niet ziet."

Jeffrey Klok, Damian Griekspoor, Simone Zwaga en Rudie Döpp voeren namens ons mee tijdens de Canal Parade 2022. Zij vertellen wat deze dag zo belangrijk maakt en welke kansen er zijn voor de sport.

Op zaterdag 6 augustus waren wij met de volleybalsport en nog twaalf sportbonden, samen met Sport Pride Foundation, de Nederlandse Loterij en NOC*NSF aanwezig tijdens de Canal Parade 2022. Deze vond, voor de 25ste keer, plaats op de Amsterdamse grachten. Met de deelname aan de Canal Parade 2022 ondersteunden we gezamenlijk de boodschap ‘My Gender, My Pride’.

De sportsector zet zich in voor een sportcultuur die voor iedereen toegankelijk is en waarin iedereen zich welkom voelt. Hier valt nog veel winst te behalen, want nog altijd sport een groot deel van de Nederlanders niet.

Met de deelname aan de Canal Parade 2022 hopen we gezamenlijk aandacht te vragen voor de acceptatie en representatie van LHBTIQ+ in de sport. Deze doelstelling werd ondersteund aan de hand van de uitnodiging ‘Sport jij ook mee?’.

Jeffrey, Damian, Simone en Rudie delen hun ervaringen
Door mee te varen tijdens de Canal Parade hebben we gezamenlijk aandacht gevraagd voor de acceptatie en representatie van LHBTIQ+ in de sport, hier valt namelijk nog de nodige winst te behalen. Hier vroegen wij de aanwezigen - Jeffrey Klok, libero bij Amysoft Lycurgus, Damian Griekspoor, trainer en speler Topdivisie VC Spaarnestad, Simone Zwaga, internationaal topscheidsrechter en Rudie Döpp, medewerkster Nevobo - naar. Ook was Madelein Meppelink namens de atletencommissie aanwezig.

"Toen ik jong was dacht ik niet dat ik de Eredivisie zou gaan halen. Niet omdat ik dacht niet goed genoeg te zijn, maar omdat ik homoseksueel ben." - Jeffrey Klok, libero bij Amysoft Lycurgus

Waarom voeren jullie mee met de sportboot?
Jeffrey: “Toen ik jong was dacht ik niet dat ik de Eredivisie zou gaan halen. Niet omdat ik dacht niet goed genoeg te zijn, maar omdat ik homoseksueel ben. Ik was ervan overtuigd dat er geen homoseksuele spelers waren in de Eredivisie, of dat ze er in ieder geval niet voor uitkwamen omdat het niet geaccepteerd zou worden. Ik was bang voor de gevolgen op mijn eventuele volleybal carrière in het buitenland, maar ook hier in Nederland. Hierdoor koos ik ervoor pas echt uit de kast te komen nadat ik mijn eerste contract had getekend bij Dynamo, uit angst om afgewezen te worden. Dit bleek echter een ongegronde angst te zijn. Ik ontving alleen maar steun vanuit het team, de club en de volleybalgemeenschap. Want sinds ik uit de kast ben gekomen ervaar ik het wel als een accepterende omgeving en dat wil ik graag laten zien. Door mee te varen liet ik zien dat er homoseksuele volleyballers zijn, dat we geaccepteerd worden en op zo’n dag zelfs door NOC*NSF gevierd worden.”

“Ik hoop dat die 17-jarige Jeffrey van toen mij en de andere sporters heeft kunnen zien en zich beseft dat het geaccepteerd wordt en iets meer van zichzelf zal gaan houden. Ik ben namelijk niet de enige en ook toen waren er homoseksuele spelers, alleen zag ik ze niet. En daarom is deze dag van aandacht en zichtbaarheid voor de LHBTIQ+ gemeenschap belangrijk. Want je kunt niet zijn wat je niet ziet.”

Damian: “Ik als topsporter heb er eigenlijk nooit bij nagedacht hoe fijn het is om jezelf te kunnen zijn tijdens het sporten. Bij volleybal ging het een soort van automatisch terwijl dat echt niet zo is geweest bij andere factoren. De vraag of ik homo ben is in de zes jaar dat ik speel pas één keer naar voren gekomen. Het maakt ze gewoon oprecht niet uit. Dat was voor mij ook de reden om mee te varen, om te laten zien hoe iedereen zichzelf kan én mag zijn binnen deze sport.”

“Pride voor mij is heel belangrijk, zichtbaarheid draagt namelijk bij aan de acceptatie. Gelukkig heb ik zelf nooit nare ervaringen gehad en daar ben ik heel dankbaar voor.” - Simone Zwaga, internationaal topscheidsrechter

Op het gebied van ‘jezelf mogen zijn’ valt nog veel winst te behalen in sport. Hoe ervaren jullie dit?
Jeffrey: “Ik ervaar dat sporters en trainers steeds meer beseffen dat niet iedereen hetzelfde is, en dus niet iedereen hetzelfde nodig heeft om te presteren. Door jezelf en anderen de ruimte te geven om te ontdekken wie je bent en wat bij je past, groeien we toe naar een omgeving waarin iedereen zich fijner voelt en ook nog eens beter presteert. Communicatie is daarin het belangrijkst. Om te kunnen vertellen wie je bent en wat je voelt, maar vooral om te luisteren naar het verhaal van anderen. Ik vond het altijd heel fijn als mijn teamgenoten naar mijn seksualiteit of mijn verhaal vroegen. Het voelde alsof iedere keer dat ik erover kon vertellen, het taboe er beetje bij beetje afgleed. En andersom heb ik er ook veel aan gehad om te luisteren naar hoe mijn hetero teamgenoten naar mijn homoseksualiteit keken en hoe zij het ervaarden.”

"Waar nog winst in valt te halen in het sportlandschap is dat men moet stoppen met kijken naar de LHBTQ+ers als ‘iets anders dan normaal’." - Damian Griekspoor, speler Topdivisie VC Spaarnestad en trainer

Damian: “Zoals ik al aangaf, ik heb er als topsporter eigenlijk nooit bij over nagedacht hoe fijn het is om jezelf te kunnen zijn tijdens het sporten. Ik heb vroeger ook gevoetbald en daar is het ‘jezelf zijn’ heel anders. De cultuur die bij volleybal hangt is anders. Waar nog winst in valt te halen in het sportlandschap is dat men moet stoppen met kijken naar de LHBTQ+ers als ‘iets anders dan normaal’. Net als dat een hetero persoon ook niet hoeft te vertellen dat hij of zij op het andere geslacht valt, zou een persoon binnen de LHBTQ+er dat ook niet hoeven te doen."

Wat wil jij meegeven aan mensen die gevoelsmatig niet zichzelf kunnen zijn, om wat voor reden dan ook?
Jeffrey: “Je bent anders en dat is oké, goed zelfs! Jouw anders zijn is jouw kracht, maar je zult tijd nodig hebben om dat te beseffen en te accepteren. Maar juist door jezelf te accepteren en jezelf te zijn kun je die kracht gaan benutten. Het zal niet makkelijk zijn en je zal met weerstand te maken gaan krijgen, maar het is wel dé manier om de beste versie van jezelf te kunnen worden.”

Damian: “Wat ik wil meegeven aan mensen die zichzelf niet kunnen zijn is dat ze geduld moeten hebben. Zit je in een omgeving waarbij je dat gevoel krijgt, dan is het belangrijk dat je wacht. Je eigen veiligheid staat bovenaan, als je maar in je achterhoofd houdt dat je in de toekomst uiteindelijk altijd jezelf kan zijn, ook al is dat zonder bepaalde mensen in je leven.”

Madelein Meppelink sloot ook aan namens de atletencommissie.

Wat wil jij sporters/bestuurders meegeven die kunnen bijdragen om dit gevoel weg te nemen? Kortom, hoe kunnen zij bijdragen aan een sport waar iedereen zich welkom voelt!

Jezelf zijn is niet vanzelfsprekend en ik hoop dat we sport in kunnen zetten om ‘jezelf kunnen zijn’ te stimuleren.” – Rudie Döpp, medewerker Nevobo

Jeffrey: “Over dit thema specifiek: stop met schelden met woorden als homo, flikker of variaties hierop. Ik heb dat altijd als heel kwetsend ervaren en wist niet goed hoe ik hiermee om moest gaan. Vaak heb ik het weggelachen of meegedaan. Ik zou graag zien dat sporters elkaar er op aanspreken als het gebeurt, want ook al is het vaak een gewoonte of niet gemeen bedoeld, het blijft heel kwetsend voor iemand die voor zijn seksualiteit uitkomt, maar vooral voor iemand die nog in de kast zit.”

“Voor bestuurders rest er een grotere en belangrijkere taak, namelijk zorgen dat de sportvereniging en de sporthal een veilige en comfortabele omgeving is voor iedereen. Om dat te bereiken zou ik hun willen aanraden contact op te nemen met de John Blankenstein Foundation of de Alliantie Gelijkspelen.”

Damian: “Wat ik mee wil geven is dat het fijn is voor veel LHBTQ’ers als het niet continu benoemd wordt. Laat ze zich niet anders voelen dan een ander. Zodoende zullen ze misschien ook meer over hen zelf vertellen zonder dat er naar gevraagd wordt. Tenminste, zo heb ik dat ervaren!”

Rudie Döpp: “Je wilt meedoen en niet anders gevonden worden, dus je past je aan om in de verwachtingen van anderen te passen. Daardoor blokkeer je je eigen ontwikkeling en je vrijheid, je `beperkt’ jezelf in je mogelijkheden en talenten. Het ergste is dat we zelf de verwachtingen maken. Dit heeft mij doen realiseren dat ‘jezelf zijn’ niet vanzelfsprekend is en hoe ik me ook bewust ben van wie ik ben en wat ik allemaal doe en kan doen. Jezelf zijn is niet vanzelfsprekend en ik hoop dat we sport in kunnen zetten om ‘jezelf kunnen zijn’ te stimuleren.”

Kom als club in actie!
Wil jij net als wij dat iedereen mee mag doen en zichzelf kan voelen én mag zijn? Ga dan aan de slag met diversiteit en inclusiviteit! Samen gaan we voor een sport voor iedereen!

Lees er meer over

Bekijk de aftermovie

Ook interessant
Nevobo | Samen voor een inclusieve volleybalsport!
Nevobo | LHBTIQ+