Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 18-05-2022

Succesvol gezond aanbod bij VV Irene, jullie ook?

We stimuleren verenigingen om gezonde voeding te integreren in het aanbod. Bij VV Irene uit Bilthoven hebben ze dat op een succesvolle manier gedaan. Zelf aan de slag? Check onze tips & tricks!

Wil je zelf ook aan de slag met jullie club en gezonde voeding integreren in jullie aanbod? Dat kan, ook als jullie niet beschikken over een eigen kantine. Lees het goede voorbeeld van Irene Bilthoven en ga aan de slag met onze tips & tricks!

Toen Volleybalvereniging Irene nog OMNI sportvereniging Irene was, fungeerde Ineke Stienstra onder meer als secretaris. Ook was zij nauw betrokken bij de opstart van de Volleybalspeeltuin. Tegenwoordig is ze officieel nog de aanvrager van zaalruimte, maar omdat ze het reilen en zeilen binnen het verenigingsleven goed kent, verricht ze daarnaast nog de nodige hand- en spandiensten. Zo is ze bijvoorbeeld in de weer met het gezondere aanbod dat de vereniging haar jeugdleden aanbiedt. “We waren altijd al voorstander van water als dorstlesser en veel kinderen namen naar wedstrijden al een banaan, boterham of gezonde snack mee. Ook hadden we in de kantine al drankjes met minder calorieën en een broodje gezond, maar bij de start van onze Volleybalspeeltuin in april 2019 begonnen we echt met het aanbieden van gezondere producten voor de jongste jeugd.” Inmiddels is dit ook uitgebreid naar de CMV- en D-jeugd.

Hapklare stukjes
De kinderen in de Volleybalspeeltuin, bij VV Irene tussen de drie en zes jaar oud, en de CMV- en D-jeugd, krijgen na het spelen hapklare stukjes (seizoens)fruit -en groenten. “Dat wordt door de vereniging gekocht en kort van tevoren klaargemaakt in onze kantine, tot nu toe vaak door mij. Dat is meestal binnen drie kwartier gepiept, het is gemakkelijk om te doen en de kinderen krijgen er geen vieze handen door. Het kost daarnaast nog geen tien euro per keer, ook omdat wij korting krijgen bij de Plus hier in de buurt. We variëren in welk fruit en welke groenten we aanbieden en presenteren het op een leuke manier. Als de kinderen aankomen en zien dat ik het sta klaar te maken, roepen ze vaak al: ‘Lekker, we krijgen weer fruit!’ De druiven, stukjes appel, mandarijn, tomaat, komkommer, paprika en soms kaas vonden dus goed aftrek en daarop besloten we dit al snel uit te breiden naar de D- en C-jeugd, die tegelijkertijd of aansluitend trainde.” Deze gezonde snacks worden niet enkel in de zaal aangeboden, maar ook bij het beachvolleybal!

Ouders meenemen
Als inmiddels gepensioneerd huisarts kent Stienstra het belang van gezonde voeding als geen ander. Dat nu ruim zestig kinderen iedere woensdag hun stukjes fruit en groenten krijgen, is een erg goede zet. “Net zoals voldoende bewegen en sporten een voorwaarde is voor gezondheid en lekker in je vel zitten, willen we de kinderen meegeven dat gezond eten en drinken daar net zo goed een onderdeel van is. Gewenning en het juiste voorbeeld geven is daarbij heel belangrijk. Het maakt niet uit of de kinderen één soort fruit pakken of juist drie verschillende, zo lang ze hun trek maar niet uit gewoonte stillen met calorierijk en vaak zoet snoep. Ook de ouders moet je daarin meenemen en meegeven dat ze niet meteen een flesje sportdrank voor hun kinderen moeten kopen. Vanaf februari konden wedstrijden en toernooien voor de jeugd weer gewoon doorgaan, na corona. Sindsdien geven we al onze jeugdteams bij thuiswedstrijden een bakje fruit voor tussen de sets en stimuleren we de ouders om dit te regelen bij uitwedstrijden.”

Bij de start van ieder seizoen organiseert VV Irene een ouderbijeenkomst waarin de verenigingsvisie wordt gedeeld. Ook hierin komen het belang van gezonde voeding en de aanpak van VV Irene aan bod. De uitleg dat kinderen fruit krijgen na iedere training en het verzoek aan de ouders om te letten op wat ze hun kinderen meegeven, leidt tot weinig weerstand. De enthousiaste reacties van de kinderen en de uitbreiding naar de hogere leeftijdscategorieën bevestigen dat. “Zowel bij de leden als bij de ouders heb ik niets van onbegrip gemerkt, de meesten zijn heel enthousiast dat we dit doen. Bijna alles gaat ook altijd op, een enkele keer wat paprikareepjes, een worteltje of wat tomaatjes daargelaten.”

Goede voorbeeld
Hoewel het altijd beter kan – bij toernooien wordt naar mening van de vereniging soms nog steeds relatief veel gesnoept en het lukt nog niet altijd om de vele en vaak vroeg spelende jeugdteams elke thuiswedstrijd van een bakje fruit te voorzien – heeft VV Irene het integreren van een gezonder aanbod uitstekend voor elkaar. De vereniging heeft het voordeel dat zij over een eigen kantine beschikt, waar dit voor veel volleybalclubs niet aan de orde is. Toch heeft Stienstra, een kantine of niet, nog een algemeen advies voor verenigingen die óók ambiëren om jeugdleden gezonde voeding aan te bieden. “Niet elk kind leert vanuit huis dat water een goede en goedkope dorstlesser is, of dat fruit echt niet duur hoeft te zijn. Daarom moet je het goede voorbeeld geven en enthousiaste ouders bij je plannen betrekken. Op 9 april organiseerden we de verenigingsdag ‘Uber Saturday’. We hebben de ouders gevraagd om gezonde baksels mee te nemen, aan een van de tafels konden de kinderen een fruitspiesje maken en bij de onthulling van ons nieuwe logo kregen de kinderen een bidon mee die ze voortaan met water kunnen vullen en hergebruiken. Zo zorgen we ervoor dat we kinderen al vanaf erg jonge leeftijd een gewoonte aanleren waar ze hun leven lang plezier van hebben!”

Gezonde voeding voor iedereen, ook binnen jullie club! 
Tips & tricks voor clubs, met en zonder kantine  

Bewegen en gezonde voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, het zorgt ervoor dat je je fit voelt. Toch is het maken van gezonde keuzes niet voor iedereen vanzelfsprekend, vooral niet voor onze jeugd. Enerzijds omdat zij niet weten wat gezonde keuzes zijn en anderzijds omdat er vaak geen gezond aanbod beschikbaar is. Samen kunnen we hier iets tegen doen, ook als jullie club niet de beschikking heeft over een eigen kantine. 

Met de tips & tricks stimuleren jullie je jeugdleden, ook de jongsten, om bewust gezonde keuzes te maken. 

Gebruik de tips & tricks gezonde voeding

Geïnspireerd? Check ook onze andere verhalen over voeding
Nevobo | Maak werk van gezonde voeding met de Foodcamp!
Nevobo | Samen met JOGG voor een gezonder WK Volleybal
Nevobo | Coachkaarten: How to feed