Rita Buikema zet zich in voor de regio
Rita Buikema zet zich in voor de regio
  • Publicatie 20-01-2022

Als Supportclub ondersteunt Sudosa-Desto de regio

Professional Rita Buikema zet zich al sinds 1983 in voor volleybal in Drenthe, eerst alleen bij Sudosa-Desto in Assen, sinds kort ook in de regio.

Voordat we de inhoud induiken: we begrijpen dat jouw vereniging wordt geconfronteerd met de nodige uitdagingen vanwege de huidige coronamaatregelen. Daarom kunnen we ons voorstellen dat het oriënteren of het maken van plannen om met een professionele kracht aan de slag te gaan op een lager pitje staan. Toch willen we je op het gebied van Professionaliseren blijven informeren, inspireren en faciliteren. Ook in deze moeilijke tijden blijkt dat een professionele kracht binnen de vereniging kan zorgen voor een snelle aanpassing om toch te kunnen volleyballen en/of binding te houden met je leden.

Sudosa-Desto is een samenwerking aangegaan met Stichting Topvolleybal Groningen en samen tillen ze volleybal weer naar een hoger plan in het noorden. Sudosa-Desto en Stichting Topvolleybal Groningen kunnen dit alleen samen met de volleybalclubs in het Noorden.

We spreken met professional Rita Buikema, met voorzitter Alfred Barkhuis van Sudosa-Desto en met algemeen bestuurslid Jettie Haaijema van VIOS Kolham, een van de clubs die door Rita wordt ondersteund.

Supportclub
De term ‘Supportclub’ vat het proces dat Sudosa-Desto afgelopen september is gestart met tien verenigingen uit de regio perfect samen. Als grote vereniging in Assen kan Sudosa-Desto bouwen op jarenlange ervaring met een professional die in dienst van de club haar werk doet. Al die ervaring kan door het superclubtraject van de Nevobo worden uitgerold naar verenigingen in de omgeving.

Sudosa-Desto spreekt in samenwerking met de clubs uit de regio liever van Supportclub, in plaats van Superclub.

“Je kunt eigenlijk al zeggen dat wij sinds de jaren ‘80 al supportclub zijn, in termen van professionalisering”, vertelt Alfred Barkhuis trots. “Rita is in 1983 als professional binnengekomen bij Sudosa. Zij is de grondlegger van de professionaliseringsslag op het gebied van jeugdvolleybal in onze vereniging. Rita heeft een jeugdcommissie opgericht. Ze heeft meegeholpen met de organisatie, zodat de structuur staat als een huis. Daardoor kunnen we haar nu juist inzetten bij de omliggende verenigingen.”

Jarenlange ervaring
In 1983 treedt Rita in dienst bij dan nog Sudosa. Er was toen sprake van Sporttechnisch Kaderbeleid, een mogelijkheid om een professional in dienst te nemen. “Ik was net van school, ik had CIOS gedaan in Heerenveen”, vertelt Rita. “Ik heb gesolliciteerd op de baan van Sport Technisch Kader-functionaris bij Sudosa-Assen.”

Dat heeft 15 jaar standgehouden en toen trok de regering de stekker uit de regeling. “Gelukkig zei Sudosa dat ze mij heel graag als beroepskracht wilden houden. Die is zo belangrijk voor de kwaliteit en continuïteit. Dat heeft zich doorontwikkeld. Op gegeven moment ben ik overgestapt naar de gemeente, maar heb mij uren bij Sudosa gehouden, want de vereniging en het volleybal zitten in mijn hart.”

Rita is nu 28 uur in de week in dienst van gemeente Assen voor het sportakkoord.

Start in september
Alfred heeft voor de zomer een digitale aftrap gegeven van het programma, samen met accountmanager Ruud Schuurmans van de Nevobo. “We hebben alle omliggende verenigingen met jeugd binnen een straal van 30 km vanaf Assen uitgenodigd, tien verenigingen hebben die sessie bijgewoond”, legt hij uit. “Daar hebben we het plan verwoord, maar ook onze aanpak. Rita doet een rondje langs alle omringende verenigingen en dan gaan we met de vereniging kijken waar het knelpunt zit, of waar de hulpvraag ligt. Op basis van de hulpvraag gaan we kijken wat de aanpak is om te komen tot een oplossing.”

“Bij zeven clubs ben ik al geweest”, vertelt een enthousiaste Rita. “Een van mijn motto’s is: contact voor contract. Eerst contact zoeken en niet denken dat ik de wijsheid in pacht heb. Ik moet aansluiten bij de vereniging zelf. De clubcultuur is heel belangrijk, van de buitenkant weet je wel iets, maar je leert ze pas echt kennen als je binnenkomt. Sommige verenigingen hebben bij het eerste contact direct een brede groep mensen uitgenodigd, dat vond ik erg leuk Niet alleen een bestuurslid, maar ook iemand van de technische commissie, van jeugdcommissie of een lid van de vereniging.”

Leerdoelen
De meeste verenigingen uit de omgeving hebben aangegeven dat zij graag ondersteuning willen bij trainersbegeleiding. Maar ook het onderhouden van de verbinding met scholen uit de buurt en het opstellen van jeugdbeleid zijn benoemd. Met haar jarenlange ervaring kan Rita op al die vlakken iets betekenen voor de verenigingen.

VIOS Kolham
Vooruitgang Is Ons Streven (VIOS), de club uit Kolham, gemeente Midden-Groningen in provincie Groningen, telt zo’n 170 leden, waarvan er veel jeugdlid zijn. “Daarover hebben we met Rita contact gehad”, legt Jettie Haaijema, algemeen bestuurslid, uit. “We hebben op 29 september een gesprek met haar gehad, bij ons op de club Wij waren op zoek om bij onze vereniging begeleiding te krijgen voor de jeugdtrainers.”

Rita: “Vooraf had ik de voorzitter aan de telefoon. Ik zei: ‘Je mag alvast wel eens kijken in je vereniging naar oud-trainers, oud-bestuursleden, oude gymnastiekleraren, of groepsleerkrachten die nog in het dorp wonen die geen training meer willen geven, maar die heel goed een klankbord willen zijn, of aan trainersbegeleiding willen doen’. De eerste de beste keer dat ik aan tafel zat, hadden ze al twee mensen opgezocht.”

Jettie: “We hadden met Rita een gesprek over met twee eventuele kandidaten. Een van hen is docent lichamelijke opvoeding, de andere is een vriendin van haar die lerares is op een basisschool.”

Rita: “Ze waren nog jong, wilden geen training geven, maar dit vonden ze heel leuk. Ik dacht: ‘wauw, wat is dat mooi’. Ik kreeg laatst alweer een berichtje: ‘Goh Rita, ze willen wat meer spullen hebben, kleine materialen. Voor de trainers, hoe kan dat? Ik heb ze gewezen op acties, maar ook op mogelijkheden van de gemeente. Dat is best wel iets heel groots, maar door snelle actie van het bestuur is het ook zo rond. Tuurlijk zijn heel veel dingen niet zomaar rond, maar met kleine dingen kun je al heel veel bereiken.”

Jettie: “We gaan begin volgend jaar weer bij elkaar zitten, om te kijken waar ze tegenaan lopen. De meiden zijn net begonnen. Rita heeft uitleg gegeven hoe ze de trainers bij Sudosa begeleidt, welke vragen ze dan stelt, waar ze naar kijkt. Dat zijn we nu aan het opstarten.”

Samenwerking in het noorden
De ondersteuning beperkt zich niet alleen tot de directe regio rond Sudosa-Desto. De club uit Assen werkt samen met Stichting Topvolleybal Groningen, die ook een superclubstatus heeft.

“Ik werk samen met Erik Noordijk van Stichting Topvolleybal Groningen”, zegt Rita. “Erik en ik hebben een activiteitenkalender gemaakt. Een jaarprogramma. Wat kunnen wij allemaal bijdragen om andere clubs te ondersteunen? We hebben een keer een clinic georganiseerd voor de wedstrijd van Lycurgus Heren 1. Dan kunnen zij al hun kanalen aanboren in Groningen, wij in Drenthe. Met hetzelfde doel: wij willen volleybal weer veel beter op de kaart zetten in het noorden.”

Jettie van VIOS reageert enthousiast: “Wij zijn bij Stichting Topvolleybal Groningen geweest, er was een bijeenkomst waarbij ook Ron Zwerver is aangehaakt. Rita heeft daar nog even een woordje gedaan. Ze geven hele leuke workshops. Op 24 oktober is er een clinic geweest voor de CMV-trainers, daar is een aantal van onze vereniging heen geweest. Dat is heel leuk, je ontmoet daar mensen van andere verenigingen. Wij hebben redelijk goede contacten met de club uit Scheemda, dat breidt zich nu een beetje uit.”

Volleybal in het noorden versterken
“We moeten echt volleybal vooropstellen” benadrukt Rita. “Ik heb dat heel erg gevoeld in coronatijd. Ik denk dat de tijd er rijp voor is. Het wordt niet meer raar gevonden dat Sudosa naar clubs in de regio gaat om te kijken hoe we hun clubs kunnen versterken. Als het jaren geleden was zouden ze waarschijnlijk zeggen: ‘jee, willen jullie er nieuwe leden bij? Komen jullie talenten kapen?’ Ik merk nu, dat is niet zo.”

Rita vervolgt: “Jongere generaties denken ook veel meer in termen van samenwerken. Dat vind ik heel leuk als je trainers begeleidt. Jonge mensen zeggen bijna al van tevoren: ‘Rita, heb je feedback?’. Dat vind ik heel leuk, de nieuwe generatie staat ook te trappelen. We moeten daar ook heel goed naar luisteren, want die hebben weer nieuwe frisse ideeën. Daar kun je alleen maar weer heel veel van leren. We willen graag de clubs die we ondersteunen in hun kracht zetten. Hier een steentje aan bijdragen is mooi.”

Alfred in het daarmee eens. “We willen juist de omliggende verenigingen helpen om meer jeugd te krijgen en behouden en zorgen voor sterkere competities in de regio. Hier hebben we als Sudosa ook belang bij. Vanuit onze regiofunctie en jarenlange ervaring willen we een bijdrage leveren aan de volleybalsport in het noorden. Daarom zijn we ook de samenwerking met Stichting Topvolleybal Groningen aangegaan, om vanuit dezelfde missie/visie de krachten te bundelen. Ik hoop eigenlijk dat als je een aantal verenigingen een stap verder hebt geholpen dat je als een soort olievlek elkaar gaat versterken, zodat je niet afhankelijk bent van één vereniging. Dat je met elkaar de rest ook meeneemt en in beweging krijgt, waardoor je een soort sneeuwbaleffect krijgt. Dat zou mooi zijn.”

Ga aan de slag met professionaliseren! 
Lijkt het jou ook interessant om aan de slag te gaan met professionaliseren, alleen of met andere verenigingen, om zo jouw vereniging en volleybal in jouw regio te versterken? Ga dan naar onze pagina Professionaliseren. Hier vind je meer informatie over wat professionaliseren en wat Superclub inhoudt, wat het voor jou en de regio kan betekenen en welke stappen je kunt nemen om de professionaliseren, ondersteund met een animatievideo en ondersteuningstools. Benieuwd naar meer inspirerende verhalen van Superclubs? Ga dan naar Professionaliseren voor clubs.

Ga naar de pagina 'Professionaliseren’ 

Vragen over professionaliseren 
Heb je naar aanleiding van bovenstaande een vraag of wil je meer weten over professionaliseren? Jouw accountmanager staat voor je klaar! Selecteer jouw regio op de contactpagina voor contactgegevens. 

Rabo ClubSupport ondersteunt en begeleidt
Nevobo en Rabobank werken samen aan het duurzaam versterken van de volleybalverenigingen. Via Rabo ClubSupport ontvangen verenigingen ondersteuning en begeleiding bij het scherper krijgen van de clubambities. Denk aan thema’s als financiering, visievorming en de vrijwilligersorganisatie. Het traject van Nevobo voor professionalisering sluit hier naadloos op aan en geeft invulling aan de implementatie van de ambities: hoe kan een professional hieraan bijdragen? Samen met de Rabobank werken we aan het versterken van de verenigingen.

Ga naar Rabo ClubSupport