Voltena
Voltena
  • Publicatie 18-01-2022

Voltena zet zich sportief en maatschappelijk in

Bij Voltena uit het Land van Altena gaan sportieve doelen hand in hand met maatschappelijke verbondenheid. Wij spreken met Anne-Marie Colijn en Sarah van Esch van het supportteam over hun werkwijze.

Het eerste damesteam van Voltena speelt dit jaar voor het eerst in de Eredivisie. Sarah is speelster van Dames 1 en heeft de afgelopen tien jaar de opkomst van het team meegemaakt. Maar sportieve prestaties alleen zijn niet genoeg, samen met het team en vele anderen van de vereniging zet zij zich ook maatschappelijk in. Onder andere voor Stichting Sosijn, dat ondersteunende service, individuele begeleiding en een logeervoorziening biedt aan kinderen uit speciaal basisonderwijs, orthopedagogisch dagcentrum of medisch kinderdagverblijf.

Is er een visie voor de combinatie topsport en maatschappelijke betrokkenheid?
Sarah: “Ja, die hebben we ook opgenomen in onze licentieaanvraag voor de Eredivisie, maar eigenlijk waren we er al mee bezig voordat we in de Eredivisie zaten. We zoeken de samenwerking met de gemeente, we geven bijna wekelijks clinics op scholen. We doen ook veel in samenwerking met Beachsport Werkendam en Sosijn.”

“Wat ons als team uniek maakt is dat we allemaal Werkendamse meiden hebben. Meiden die al van jongs af aan bij de club spelen en rond of uit de gemeente Altena komen. We willen jonge kinderen motiveren en inspireren. We hebben dat van jongs af aan gedaan met clinics. Als je aan topsport doet, dan is het iets wat erbij komt kijken, dan heb je ook een maatschappelijke functie.”

Kan het je als club en spelers helpen?
Sarah: “Ik denk dat wij er allemaal heel veel uit halen. Ik vind het echt geweldig om die clinics te geven. We hebben ook een sponsorloop bij Sosijn gedaan, wat ik ervan terugzie, is dat meiden er echt super enthousiast van worden. Omdat je ziet hoe blij iedereen ermee is. Ik zie wel dat het elkaar versterkt. We hebben als quote met elkaar: Enjoy the ride. Met elkaar zijn we bezig om elke dag een stukje beter te worden. Dat past heel goed bij de visie die ze bij Sosijn ook hebben, daar werken ze iedere dag ontzettend hard om ieder kind zijn of haar plekje te geven en een stapje te maken. Onze trainer Debora zegt altijd: van hard werken word je niet slechter. Het harde werken, je inzetten voor een ander. Dat is iets wat je hopelijk in het veld ook terugziet.”

Anne-Marie: “Dames 1 doet bij ons heel veel denk ik. Raïsa Schoon (naast eredivisiespeelster ook international beachvolleybal, red.) is bijvoorbeeld degene die de ballenkinderen begeleidt. Sarah doet ontzettend veel. Ze zijn ook in de activiteitencommissie actief. Het is de rots waarop Voltena gebouwd is, het gaat vanzelf.”

Hoe is de samenwerking met Stichting Sosijn tot stand gekomen?
Anne-Marie: “Dankzij een heel lieve sponsor, een anonieme sponsor. Die wilde iets betekenen met zijn bedrijf, maar zijn naam hoefde daar niet bij genoemd te worden. Het is mooi om een regionaal initiatief te steunen en hen zo ook naamsbekendheid te geven.”

“Sosijn heeft een locatie in Dussen, een oude basisschool. Degene die de school heeft gekocht, woont daar zelf ook in. En die doet ook de begeleiding met een groep fantastische mensen. Het is tien minuten bij Werkendam vandaan.”

“Ze komen ook bij de wedstrijden kijken. Het is zo leuk om ze zo te betrekken. Mensen uit de buurt kennen Sosijn inmiddels, wat helpt bij de acties die we doen. Ze weten ook waarvoor we het doen. Ze zien waar het blijft, dat is ook wel iets moois. Dat is bij grotere doelen anders, daar verdwijnt het, maar hier zie je ook.”

Hoe hebben jullie je tot nu toe ingezet voor Sosijn?
Anne-Marie: “We hebben bakacties gedaan. We hebben in de hal een pot staan met allemaal scheidsrechtersfluitjes en dan mogen mensen raden hoeveel erin zitten. Vaak hebben we in de kantine ook, als die open is, een soort cake van de week, een bakactie. Dan konden ze een koek kopen en de opbrengst was voor Sosijn.”

“September was Sosijn September. Dat was de knalmaand om voor Sosijn geld op te halen. De sponsorloop was de grootste actie, die hebben we gedaan voor bubble units voor in de snoezelruimte. Dat zijn lichtgevende palen met water dat bubbelt en je ziet bellen zweven, de snoezelruimte is geheel ingericht voor kindjes waarin weinig prikkels zijn, met dingen waar zij rustig van worden. Waar ze ontspannen. We dachten: we zien wel wat we ophalen. Maar we hebben een prachtig bedrag van € 1.600 voor ze opgehaald.”

Sarah: “We doen ook veel aan promotie met de borden in de zaal, banners en shirts, alle kinderen hebben ook een shirt gekregen van Voltena, met daarop het logo van Sosijn. Op de flyers bij de thuiswedstrijden wordt Sosijn altijd genoemd, met meteen een verwijzing voor donatie.”

Sosijn September was een van de actiemaanden, welke doen jullie nog meer?
Anne-Marie: “Meiden Moeke Moeder Mei en Mannenmaand Maart, we zijn toen bij de leden een attentie gaan brengen. Ook omdat het een raar jaar was natuurlijk waarin je elkaar weinig hebt kunnen zien. Zo hebben we ook weer een beetje reclame gemaakt voor de ondernemers hier.”

“We hebben een kaartenbak met nog heel veel taken liggen die we heel graag verdeeld willen zien. Nu is het thema: Ik zeg JAnuari, waarin mensen kunnen aangeven: dat wil ik wel doen. Pupil April, die is voor de pupillen. Oldskool Oktober, daar hebben we de ‘oudjes’ in het zonnetje gezet.

Sarah: “We hebben toen ook een ‘oudje van de week’ gehad, in plaats van mini van de week. Een recreant mocht de eerste bal mogen serveren. Dat vond de tegenstander wel een beetje gek, maar het was echt heel leuk.”

Anne-Marie: “November to the member, om de leden weer even aandacht te geven. In december geven we een leuke attentie. Vorig jaar hadden we sterretjes gedaan, omdat ze onze lichtpuntjes zijn. Dit jaar was het een kaarsje, omdat we vlammetjes nodig hebben om de vereniging te laten branden. Met een klein woordgrapje of attentie elkaar motiveren, om dit met elkaar te doen.”

Even daarop inhaken, deze periode nu is ook niet makkelijk. Hoe gaan jullie ermee om?
Sarah: “Daar komt de samenwerking met Beachsport Werkendam weer om de hoek. Dat is ons grote voordeel. Voor de jeugd proberen we daar nu veel te organiseren. We hebben sinds kort verwarmd zand, dus dat is heel fijn. Daardoor is het beter te doen. We willen ook weer online trainingen gaan organiseren voor de oudere groepen. Dat hebben we voor de senioren ook gedaan in de eerste lockdown. Verder maakt Raïsa vaak filmpjes thuis en die zet ze dan op haar YouTube-pagina. Daarin doet ze oefeningen die kinderen thuis kunnen doen. We proberen zo wel een beetje de binding te houden. Het is lastig, het blijft denken in oplossingen en daar creatief in zijn.”

Bekijk de YouTube-video's van Raïsa!

Tot slot nog even kijken naar de Eredivisie, jullie staan halverwege voorlaatste.
Sarah: “Het is pittig. Ik merk dat we moeten wennen aan het niveau. We laten echt heel mooie dingen zien, je merkt alleen dat het niveau vasthouden heel lastig is. We spelen nog te wisselvallig om er uiteindelijk met de winst vandoor te gaan. We werken hard op de training met onder andere videobeelden om onszelf te ontwikkelen.”

Kijk voor meer informatie over Voltena en alles wat ze doen op voltena.nl