Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 19-11-2021

Richtlijnen voor kantinebezoek

Sinds 13 november kent Nederland aangescherpte coronamaatregelen. De regels voor kantinebezoek blijken niet altijd duidelijk en de naleving beperkt. We zetten de richtlijnen en handvatten op een rij.

Om de contacten en reisbewegingen tussen mensen zoveel mogelijk te beperken, geldt sinds 13 november drie weken lang dat publiek niet is toegestaan op de sportaccommodatie. Als je klaar bent met sporten, is het niet de bedoeling om daarna als publiek bij een wedstrijd of training aanwezig te zijn. 

Op vertoon van je coronatoegangsbewijs (CTB) mag je na de wedstrijd wel in het clubhuis of op het terras met je team én dat van de tegenstander iets nuttigen. Maar wees je bewust van de maatregelen, en nog meer van de intentie ervan. Laat het bezoek aan het clubhuis of het terras niet te lang duren. Verlaat daarna de sportaccommodatie. 

Regels sportkantines 
De sportkantines vallen onder de regelgeving voor de horeca. Horecavoorzieningen kunnen open tussen 06.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ’s avonds. Zowel in de sportkantine als op het terras geldt dat men gebruik maakt van een vaste zitplaats (placering). Om toegang te krijgen tot de kantine en het buitenterras is vanaf 18 jaar een CTB nodig. Dat geldt ook voor binnensportruimtes voor iedereen vanaf 18 jaar.

Cijfers: naleving zorgelijk
Uit cijfers blijkt dat 52% van de sportclubs het coronatoegangsbewijs slechts gedeeltelijk controleert en 35% zelfs helemaal niet. Dit is zorgelijk, zeker in tijden van oplopende besmettingscijfers en stijgende ziekenhuisbezetting. Als we ingrijpendere maatregelen voor onze sector willen voorkomen, is het cruciaal dat we ons met elkaar blijven inzetten om sporten bij een sportclubs mogelijk te houden.

We roepen daarom dringend op om ook op jouw club het coronatoegangsbewijs goed te controleren. Ook het checken van een geldig ID-bewijs hoort bij deze controle. 

We begrijpen dat het navolgen van de huidige maatregelen voor uitdagingen kan zorgen. NOC*NSF heeft hiervoor enkele adviezen en hulpmiddelen op een rij gezet die kunnen helpen bij controleren van het CTB. In deze toolkit vind je ook antwoorden op belangrijke vragen over de controle.

Een van de grootste uitdagingen blijkt het organiseren van voldoende mankracht. Wat kan je in dit geval doen?

  • Huur extra controleurs in als daar budget voor is. Dit kan bijvoorbeeld via een beveiligingsbedrijf.
  • Treed in gesprek met de gemeente. De gemeente kan meedenken en zo mogelijk ondersteunen bij de controle en handhaving van de coronamaatregelen.
  • Roep je leden op om mee te helpen met controleren.

Door met elkaar de regels na te leven, dragen we bij aan het terugdringen van de besmettingen. We hopen op die manier dat publiek bij wedstrijden en trainingen zo snel mogelijk weer kan en het gezellige clubleven weer terugkeert.