Beachsport Nederland
Beachsport Nederland
  • Publicatie 09-11-2021

Beachsport Nederland helpt met vragen en aanleg

Is jouw club of gemeente geïnteresseerd in het realiseren van een beachaccommodatie? Dan kunnen de Nevobo en Beachsport Nederland helpen. Stel je vragen nu!

Veel verenigingen en gemeenten zijn geïnteresseerd in de realisatie van een beachaccommodatie. Beachsport Nederland kan ondersteunen met technische kennis en begeleiding in realisatie, exploitatie en onderhoud. Zo weet je zeker dat het een duurzame en geschikte accommodatie wordt. Nevobo en Beachsport Nederland zijn een samenwerking aangegaan om clubs en gemeenten hierbij te ondersteunen.

Arnoud Wildschut van Beachsport Nederland heeft al ruim twintig jaar ervaring met het aanleggen van permanente en tijdelijke beachlocaties, in die jaren is hij betrokken geweest bij vele beachsportevenementen. We vroegen hem naar de wijze waarop de Nevobo en Beachsport Nederland clubs en gemeenten kunnen helpen.

Wat houdt de samenwerking precies in?
“De Nevobo krijgt veel vragen voor advies voor de aanleg van accommodaties. Alle vragen die over beachvolleybal gaan worden naar mij doorgeschoven. We gaan het eerste gesprek aan om duidelijk te krijgen wat de vraag specifiek is. Kan ik het af met alleen een stuk advies en richting geven, of moet er een heel plan worden geschreven?”

Wat voor vragen krijg je zoal?
“Het gaat over de paalsystemen, welke er zijn. Of welk soort zand, tot aan vragen over hoe groot moet een bak zijn. Ik heb dit jaar best wel wat partijen gezien die advies vragen, maar niet meer ruimte hebben dan 8 bij 16 meter. Dan kan ik niet echt advies geven. Als je niet meer ruimte hebt, is het ook geen beachvolleybal. Het enige wat ik dan als advies geef is of ze wat meer ruimte kunnen maken, zodat ze meer velden kwijt kunnen en ook trainingen kunnen geven. Het is makkelijker training geven als je drie velden hebt, plus dat je er meer een businessmodel van kan maken als club of locatie.”

“Eigenlijk alles tot de vraag of wij de accommodatie kunnen aanleggen, of erbij kunnen helpen. Het zand doen we niet zelf, in de meeste gevallen hebben we daar referred supplier Achterberg. De verlichting doe ik ook niet zelf. Er zijn genoeg partijen die we in kunnen schakelen om een onderdeeltje van een accommodatie aan te leggen.”

Hoe gaat het in z’n werk?
“Als ze me vragen of ik het wil coördineren, dan doe ik dat van A tot Z. Ik kan de hele offerte maken en uitwerken. Ik kan ook een advies schrijven, vanuit het Lokaal Sportakkoord kan het ook zo zijn dat ik alleen een adviesplan schrijf en dat ik aangeef: dit zijn de partijen waarmee je het kan doen. Ga hun benaderen. Als een vereniging dat te veel werk vindt, of het niet aandurft, dan kunnen ze mij gewoon inzetten. Het is nog wel een beetje zoeken naar wat de vragen zijn en hoe we er uiteindelijk mee om moeten gaan.”

Aan de ene kant probeer ik het advies te geven en partners te koppelen die er wat mee kunnen. Ook vanuit de beachervaring en het aanleggen van accommodaties en velden is het wel handig om iemand erbij te hebben die iets van beachsporten weet. Zeker als je het gaat combineren met andere sporten als beachtennis en beachhandbal. Je moet elkaars afmetingen respecteren en kijken naar wat de belangen van de andere sporten zijn. Het kan zijn dat je een paal moet plaatsen die je uit kan graven, maar het kan ook zijn dat je je bak iets groter maakt, zodat je bijvoorbeeld twee handbalvelden kwijt kan in plaats van 1. Dan kan je de palenrij van het beachvolleybal kan laten staan. Je hebt dan als voordeel voor beachvolleybal dat je meer uitloop hebt en het heeft voor beide sporten het voordeel dat je de palen niet hoeft uit te graven. Je hebt dan wel wat meer kosten aan de eerste aanleg, voornamelijk voor het zand, want het hekwerk is maar een paar meter. Het bespaart je wel heel veel werk en vrijwillige handjes om steeds je palen en netten op te bouwen.”

Waar kunnen clubs en gemeenten terecht?
 “Ze kunnen bij de Nevobo aankloppen, dat kan via de accountmanager zijn, of via de gebruikelijke kanalen van de Nevobo. Ik kan met de accountmanagers van de Nevobo op pad gaan om te kijken wat nu precies het vraagstuk is. Er zijn ook vragen over hoe de club voortaan vormgegeven moet worden. Zeker als het een samenwerking betreft met handbal of tennis. Wie wordt de eigenaar, of de beheerder van de locatie? Hoe ga je om met het onderhoud? Dat zijn vragen die ik ook nog niet volledig heb uitgewerkt, maar waar we de samenwerking met de accountmanagers ook hebben. Hetzelfde geldt voor de financiering. Hoe komen clubs aan financiering? Daar ben ik ook niet volledig in thuis, maar ik kan ze wel richting geven en samen met de accountmanagers komen we dan altijd een heel stuk verder.”

Arnoud Wildschut
Kom 10 november kijken op de Nationale Sport Vakbeurs!
Beachsport Nederland is op woensdag 10 november aanwezig op de Nationale Sport Vakbeurs in Gorinchem. Van 10.00 tot 17.00 uur zijn de specialisten van Beachsport Nederland aanwezig om vragen te beantwoorden. Er is een veld opgebouwd en je kunt een demo krijgen van alle beschikbare materialen en systemen. Vraag hier je gratis toegangskaarten aan.

Heb je vragen over beachaccommodaties?
 Neem contact met ons op.