Seesing Flex | Longa'59
Seesing Flex | Longa'59
 • Publicatie 13-07-2021

Longa’59 krijgt heel Lichtenvoorde in beweging

De nummer 2 van de Volleybalclub van het Jaar-verkiezing 2021 Seesing Flex | Longa’59 is in het afgelopen coronajaar zeer actief geweest. En heel Lichtenvoorde profiteert mee van de QR-beweegroute.

Net zoals bij alle andere verenigingen was corona iets wat ook Seesing Flex | Longa’59 uit Lichtenvoorde overkwam. “We hebben al snel gedacht: we moeten actie ondernemen”, vertelt voorzitter Marian Hagen van de club uit Lichtenvoorde, waar ze zelf nog eredivisie en Europacup speelde. “Naar buiten en dan gaan we kijken hoe we dat moeten doen. We hebben gezocht naar een ruimte dichtbij.”

Zo kwamen ze terecht bij een groot grasveld op een terrein voor sport en cultuur. “Een hardloopgroep heeft daar een baan in aangelegd, zodat ze er 400 meter kunnen hardlopen. En ze hebben een ruimte waar ze allerlei attributen hebben staan. Hoedjes, ballen en dergelijke, dingen die ze normaal gesproken nodig hadden bij het hardlopen. Wij hebben die gebruikt en hebben dus heel veel aan motoriek gedaan. We zijn daar heel snel met onze 80 CMV-jeugdleden aan de slag gegaan.”

Voor een jeugdgroep die wat anders wilde werd een bootcamptrainer aangesteld. “Die is met de kinderen gaan bootcampen. Na elke training kregen ze warme chocolademelk, want het was best koud in die winterperiode. Veel later mochten ook de senioren aan de slag. We hebben dat gecommuniceerd via groepsapps met name. Bijna alle teams hebben daar gebruik van gemaakt.”

Tennissen
In een dorp als Lichtenvoorde (bijna 13.000 inwoners) zijn afspraken snel gemaakt. Zo ook met de voorzitter van tennisvereniging LTC de Kei, die zelf een oud-volleyballer is. Via een trainer werd contact gelegd en zo konden leden van Longa’59 op zondagmiddag gratis tennissen. “Ze brengen niets in rekening, maar daartegenover staat dat wij wat reclame gaan maken voor zomertennis. Zodat wij ze kunnen helpen aan extra zomertennisleden”, legt Hagen uit.

De Longa’59 Strava Cup
De trainer van Dames 1 van Longa zette zijn team in de winterperiode ook flink aan het werk. Onderling streden ze in de Longa’59 Strava Cup, waarbij er door middel van uitgevoerde opdrachten punten werden verdiend. “Ze moesten dan 5 kilometer hardlopen, of zoveel keer touwtjespringen, noem maar op. En zij gingen op zaterdagmiddag tennissen, om een ander soort conditie op te doen. Op die manier konden we eigenlijk heel snel alle leden wel in beweging krijgen.”

QR-beweegroute
Maar Longa kreeg niet alleen de eigen leden weer in beweging. Ze zetten een beweegroute op in Lichtenvoorde van 1,8 kilometer naast de Hamalandhal waar Longa normaal gesproken haar wedstrijden afwerkt. Door het plaatsen van bordjes langs de route met QR-codes erop kan iedereen in beweging komen.

“Aan de hand van de Longa’59 Strava Cup dacht ik: we zijn nu allemaal al een soort van bezig met oefeningetjes. Misschien kunnen we dat koppelen op de een of andere manier. Iemand binnen onze vereniging is ontwikkelaar van software. En iemand anders in de vereniging volgt een media-opleiding, die wilde wel filmpjes maken.”

Zo ontstond het idee om filmpjes op te nemen met de speelsters van Dames 1. In het park naast de sporthal deden zij de oefeningen voor. Je scant de QR-code op het bordje en krijgt de oefening voorgeschoteld die je daar kunt doen. “Dan krijg je verschillende oefeningen als schommelen, opspringen, als een aapje aan een attribuut slingeren. Allemaal natuurlijke elementen in het park. We hadden daar natuurlijk paaltjes voor nodig, dus daar hebben we sponsors voor gevonden. De gemeente heeft er ook een bijdrage aan gedaan. En nu hebben we voor alle bewoners van Lichtenvoorde een QR-beweegroute. Dat was ook leuk in coronatijd dat je ook weer mensen tegenkwam, zodat je nog even een woordje kon doen met elkaar. Even socialisen.”


Potgrondactie groot succes
Ieder jaar heeft Seesing Flex | Longa’59 al een potgrondactie, waarmee de pot voor de jeugdafdeling wordt gespekt. Daarvoor gingen mensen langs de deur met een flyer om potgrond te verkopen en aan de deur af te rekenen. “Door corona moesten we het nu anders doen”, geeft Marian Hagen aan. “Dus laten we het nu ook maar toekomstbestendig maken. We hebben een website laten ontwikkelen waar mensen konden bestellen. Kinderen mochten nog wel langs de deur, dus we hebben een hele mooi flyer gemaakt. De kinderen konden daarmee langsgaan, aanbellen, even een uitleg waar de actie voor is. Op de flyer stond hoe je online kon bestellen.”

“Aangezien je heel makkelijk via apps de flyers kunt delen, hebben de senioren deze keer ook gewoon meegedaan. We hebben de flyer in de appgroepen naar alle teams gedaan en dan konden zij vanaf de bank de flyer doorsturen naar vrienden en familie om op die manier potgrond te verkopen. Al met al hebben we de beste verkoop ooit gehad. Dat was dan wel weer heel erg grappig. Het was wel hard werken. Mensen moesten ervan afweten en het moest in de media komen. Uiteindelijk heeft het goed resultaat gehad.”


Nul leden verloren
“We zijn wel aan het kijken hoe we de gelden, vanuit financiële overheidsregelingen en de potgrond, richting onze leden terugdoen”, vertelt de voorzitter. “Dat zijn we nog aan het bedenken. Wat werkt bij onze vereniging. We hebben nul leden gehad die hebben afgezegd vanwege corona. Dat is zeer positief. Daarin wil je ze natuurlijk wel tegemoetkomen. Hoe we dat gaan doen, bekijken we nog.”

“We hebben de contributie steeds door laten lopen. Dat hebben we tijdens de algemene ledenvergadering van 12 oktober al gemeld en via de nieuwsbrief gecommuniceerd, omdat je niet weet wat je terugkrijgt. Plus dat we alle leden een alternatief hebben kunnen aanbieden. Ik zou het als voorzitter en bestuur heel lastig vinden dat je contributie laat betalen, maar dat je nooit wat terug doet. We hebben ook altijd onze sponsors erbij betrokken. Op die manier houden we die ook aan boord.”

“Alle sponsors hebben ook gewoon hun bijdrage weer betaald. Dat is misschien ook een beetje inherent aan ons dorp. Alle sponsors zitten bij voetbal en bij volleybal, dat gaat gewoon door. Ze hebben er ook niet moeilijk over gedaan, omdat ze ook zien dat wij continu een inspanning doen naar onze leden. We hebben sponsornamen op de bordjes van de QR-beweegroute gezet, zodat alle sponsors die we hebben, op die manier zijn genoemd. Er zijn teams geweest die taarten hebben gebakken en die hebben ze ook naar een aantal sponsors gebracht.”

Zeer content met tweede plaats
Al deze activiteit (en meer) heeft ervoor gezorgd dat Seesing Flex | Longa’59 als tweede is geëindigd in de Volleybalclub van het Jaar-verkiezing van 2021. Iets waar ze in Lichtenvoorde zeer content mee zijn. “We voelen ons absoluut vereerd dat, met alle inspanningen die we verricht hebben naar alle leden toe, het bekroond wordt met een tweede plek. We kunnen als bestuur en technische commissie van alles bedenken, maar je hebt de inspanningen van de leden er zeker bij nodig. Ik vind dat we zo ontzettend goed bezig zijn als vereniging. We zijn altijd aan het trekken, enthousiasmeren, motiveren. Dat het nu met een tweede plaats bekroond wordt vind ik echt superfijn. Het komt ons toe.”

Motivatie
Bekijk hieronder de 20 punten die Seesing Flex | Longa’59 indiende bij de aanmelding voor de verkiezing:

 • In eerste lockdown daagden spelers elkaar uit middels een kort filmpje met volleybaloefeningen en nomineerden anderen.
 • Leden ontvingen periodiek een nieuwsbrief
 • Alle leden en de sponsors ontvingen een mondkapje met logo.
 • Corona: Als binnensportvereniging naar buiten. Zo`n 70 mini`s kregen volleybal gerelateerde oefeningen. Ook werd er op motoriek getraind. Andere jeugdteams kregen bootcamp. In de sneeuw, regen en zon.
 • Alle leden en sponsors ontvingen een kerstkaart
 • Senioren in groepjes van 2 buiten bootcamp
 • Na elke wintertraining boden we warme chocolademelk aan en later stuk fruit.
 • Gratis tennis aanbod.
 • Trainers organiseren eigen activiteiten voor hun teams, zoals wandelen, skeeleren. En Stravacup
 • Vanaf 29 maart volleybal op het gras en beachvelden, en bootcamp.
 • QR-beweegroute van 1,8 kilometer gemaakt voor inwoners Lichtenvoorde. Daarmee brengen we jong en oud, wandelaar of hardloper in beweging.
 • Potgrondactie online door en voor leden.
 • Start2volley-initiatief. Gratis korte cursus volleybal van 9 trainingen voor 18+ Geen ervaring nodig voor mannen en vrouwen.
 • SportMee! Mensen met een beperking bieden we elke week een sportinstuif aan.
 • Gezonde kantine het gouden Team:Fit-certificaat voor ontvangen.
 • Trots op onze ruim 80 vrijwilligers en kaderleden.
 • Vertrouwenscontactpersoon zorgt voor veilig sportklimaat.
 • Bij de sporthal zijn rookvrije zones.
 • Stichting Talentontwikkeling Achterhoek-volleybal (STA-volleybal) opgericht. STA-volleybal richt zich op de volleybal talentontwikkeling van zowel meisjes als jongens in de Achterhoek
 • Online pub quizzen

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport waar Erben Wennemars in 2021 voorzitter van is. Meer weten? Je leest het op de website van de verkiezing Club van het Jaar!