Nieuwsafbeelding
 • Publicatie 14-05-2021

Landelijk protocol en FAQ NOC*NSF per 19 mei

Het landelijk protocol verantwoord sporten en de FAQ NOC*NSF zijn geüpdatet naar aanleiding van de persconferentie. Ook volgt er maandag een FAQ Indoor volleybal.

Tijdens de persconferentie op dinsdag 11 mei werd bekendgemaakt dat er per woensdag 19 mei weer meer mogelijkheden zijn voor de sport. Zo kan er per die datum onder voorwaarden weer binnen gesport worden en ook worden de mogelijkheden voor de buitensport verruimd. Hieronder vind je de verwijzingen naar het landelijk protocol verantwoord sporten en de FAQ NOC*NSF die van toepassing zijn per 19 mei mocht het kabinet niet op de rem trappen.

Regels in het kort
Hieronder lichten we de regels in het kort toe om jullie vervolgens te verwijzen naar de protocollen en de FAQ NOC*NSF.

Binnensport
Per woensdag 19 mei kunnen de binnensportaccommodaties weer geopend worden. Wel gelden er een aantal regels:

Algemeen

 1. Er mogen maximaal 30 personen per ruimte aanwezig zijn (uitgezonderd de leeftijd t/m 17 jaar), exclusief personeel.
 2. Kleedkamers, douches en kantines blijven gesloten. Toilet mag wel opengesteld worden.
 3. Buiten het sporten om geldt de 1,5 meter afstandsregel voor een ieder ouder dan 18 jaar.
 4. Reserveren/registratie en een gezondheidscheck zijn verplicht.
 5. Iedereen van 13 jaar of ouder draagt binnen een mondkapje. Deze mag gedurende het sporten af.

Tot en met 17 jaar

 1. Er mag in groepsverband gewoon getraind worden, zonder de 1,5 meter afstandsregel.
 2. Er mogen wedstrijden gespeeld worden, maar alleen met teams van de eigen vereniging.
 3. Er geldt dispensatie voor jeugdspelers van 18 jaar en ouder als zij in de A-jeugd spelen.*

*Gemeentes kunnen hiervoor afwijkende en strengere richtlijnen hanteren. De richtlijn van de gemeente weegt zwaarder dan de geschreven regels vanuit de Nevobo. 

18 jaar en ouder

 1. Sporten mag binnen in groepsverband met maximaal twee personen op 1,5 meter. Er mag met meerdere groepen van twee worden gesport.
 2. Een 1 tegen 2 of 2 tegen 2 trainingsvorm of potje is toegestaan mits de volgende regels worden aangehouden. Er mag gesport worden in groepjes van maximaal 2 personen per veldhelft, exclusief de trainer. Dit houdt in dat er op dat moment 4 volwassenen (18+ jaar) tegelijk mogen trainen op het veld. Echter mag er niet gemengd worden en de groepjes blijven gedurende de trainingsvorm/ het potje op hun eigen helft. Dit staat niet in het landelijk protocol verantwoord sporten vermeld, maar is tussen de bonden en NOC*NSF kortgesloten.
 3. Zij houden continu 1,5 meter afstand tot elkaar, tijdens en buiten het sporten om.

Buitensport
Naast de gedeeltelijke opening van de binnensport, krijgt ook de buitensport meer ruimte. Waar eerder volwassenen van 27 jaar en ouder in groepen van maximaal 4 personen mochten trainen, wordt dit verruimd naar 30 personen. Wel blijft de 1,5 meter afstandsregel voor deze groep van kracht.

Voor de buitensport wijzigt er voor de jeugd en jongvolwassenen tot en met 26 jaar niets. Zij mogen in groepsverband blijven trainen, zonder de 1,5 meter afstandsregel.

Geüpdatete protocollen en FAQ NOC*NSF
Raadpleeg het landelijke protocol verantwoord sporten hieronder om te voldoen aan alle gestelde richtlijnen. De FAQ Indoor volleybal verwachten we aanstaande maandag te publiceren. Daarbij vind je in de geüpdatete FAQ NOC*NSF antwoorden op de meestgestelde vragen. De verwijzingen vind je hieronder.

Landelijk protocol verantwoord sporten
Om als sportvereniging te voldoen aan alle gestelde richtlijnen is het landelijk protocol verantwoord sporten NOC*NSF geüpdatet. Lees deze goed door.

Raadpleeg landelijk protocol verantwoord sporten (algemene pagina met protocollen)
Raadpleeg landelijk protocol verantwoord sporten (directe link protocol per 19 mei)

FAQ NOC*NSF
Bij NOC*NSF komen veel vragen binnen, daarom hebben zij een lijst met veelgestelde vragen opgesteld, opgedeeld in meerdere categorieën. Deze FAQ wordt doorlopend gewijzigd.

Raadpleeg FAQ NOC*NSF

Organisatie outdoor volleybal
Om jullie te ondersteunen bij het organiseren van outdoor volleybal is onze pagina Organisatie outdoor volleybal weer geüpdatet! Hier vind je onder andere het protocol verantwoord sporten, de FAQ van NOC*NSF voor alle antwoorden op je vragen, de nodige inspiratie van andere verenigingen, hulpmiddelen voor het organiseren van een training, communicatiemiddelen die je op de accommodatie kunt gebruiken, zoals een ‘Houd afstand-poster’, en meer!

Ga naar Organisatie outdoor volleybal

Organisatie indoor volleybal
Om zaalvolleybal verantwoord en veilig te organiseren hebben wij de pagina Organisatie indoor volleybal weer live gezet. Hier vind je meer informatie en hulpmiddelen die jou helpen bij het organisatie van indoor volleybal. Denk hierbij aan het protocol verantwoord sporten, een overzicht met meestgestelde vragen van NOC*NSF en daarbij vind je hier vanaf maandag de FAQ Indoor volleybal. 

Ga naar Organisatie indoor volleybal

Sportkantines per 19 mei
Terrassen bij sportlocaties mogen per woensdag 19 mei ook hun deuren weer openen. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.

Lees meer