Foto: fotohoogendoorn.nl
Foto: fotohoogendoorn.nl
  • Publicatie 11-01-2021

Toparbiter Hélène Geldof maakt vlog bij Europacup

Internationaal scheidsrechter Hélène Geldof floot in november twee wedstrijden in de Europese CEV Cup in Servië en maakte daarover een videoverslag. Een unieke inkijk in het leven van een toparbiter.

Hélène is al 28 jaar scheidsrechter, waarvan negen jaar internationaal. De 48-jarige Zeeuwse startte zoals zoveel scheidsrechters omdat ze bij de club mensen zochten die de bok op wilden gaan. Na een cursus in Hulst behaalde ze haar licentie en reed ze met het autootje van haar moeder de provincie door om wedstrijdjes te fluiten. Pas toen ze na haar studententijd in Eindhoven inzag dat ze spelend haar plafond had gehaald in de derde divisie, legde ze zich toe op het fluiten op nationaal niveau, iets wat ze inmiddels al zo’n 18 jaar doet.

“Het gevoel hebben dat je alles in de smiezen hebt. Dat je na afloop kunt constateren dat er haast niemand onder de bok is geweest om vragen te stellen of commentaar te leveren.” Zo omschrijft Hélène de ideale wedstrijd. Ze vindt scheidsrechter zijn nog steeds heel mooi. “Volleybal is een hartstikke leuke sport. Ik vind het spelletje gewoon heel erg leuk. Je bent op een heel actieve manier betrokken bij de sport. Het is uitdagend om een wedstrijd goed te laten verlopen. Soms letterlijk, omdat het niet altijd makkelijk is. Daar groei je als mens weer van. En daardoor is dat ook weer leuk.”

Het scheidsrechter zijn ligt haar goed. “Ik trek me niet zo snel iets aan van wat anderen zeggen. Ik kan stevig in mijn schoenen staan. Ik ben best zelfkritisch, ik heb doorzettingsvermogen.”

Vlog
Dit corona-seizoen floot ze tot nu toe twee wedstrijden in de CEV Cup, het tweede niveau in het Europese clubvolleybal. Op 12 en 13 november leidde ze samen met de Turkse scheidsrechter Ramazan Cevik de twee ontmoetingen tussen het Servische Tent Obernovac en het Belgische Asterix Avo Beveren. De eerste wedstrijd leidde ze vanaf de bok, tijdens de tweede wedstrijd waren de rollen omgedraaid en fungeerde ze als tweede scheidsrechter.

Van haar avontuur dat vier dagen duurde heeft Hélène een reisverslag gemaakt. Daarin vertelt ze over hoe het werkt als je aangewezen wordt als scheidsrechter, aan welke extra eisen er voldaan moet worden om nu in coronatijd te reizen en te fluiten.

De vlog geeft een unieke inkijk in hoe het is om als scheidsrechter een wedstrijd op topniveau te leiden. Hélène neemt je mee in een aantal momenten en laat zien dat het zeker benodigd is om stevig in je schoenen te staan als een coach het niet eens is met een beslissing.


Enthousiast?
Ben je na het zien van dit verslag enthousiast geworden om te gaan fluiten of over de mogelijkheid om (inter)nationaal te fluiten? Neem dan contact op met de coördinator arbitrage bij de Nevobo. We helpen je graag aan informatie en begeleiden je tijdens je opleiding. Stuur je mail naar arbitrage@nevobo.nl.