VVH uit Harderwijk
VVH uit Harderwijk
 • Publicatie 06-01-2021

Jeugd volleybalverenigingen blijft in beweging

Ondanks de huidige maatregelen blijven verenigingen sportactiviteiten organiseren voor de jeugd. Ook VVH uit Harderwijk houdt haar jeugd in beweging met bootcamps, beachvolleybal en trainingsvideo’s.

Door de harde lockdown, die tot in ieder geval 19 januari van kracht is, kan er voorlopig niet gevolleybald worden in de zaal. Maar de jeugdleden stil laten zitten is voor vele verenigingen geen optie, ook niet voor de volleybalvereniging uit Harderwijk, VVH 

Bewegen en binding 
VVH is na de afgekondigde lockdown direct op zoek gegaan naar creatieve oplossingen om haar jeugd, die buiten wel in groepen mogen trainen, in beweging te houden. Met als resultaat dat zij nu wekelijks bootcamps en beachvolleybal organiseren én regelmatig online trainingsvideo’s voor thuis delen via social media. Naast dat zij hiermee de jeugd in beweging houden, levert het ook een positieve bijdrage aan de binding met de club.

Bootcamps in samenwerking met de hockeyvereniging 
Voor het organiseren van de bootcamps moest VVH op zoek gaan naar een geschikte ruimte. Om dit te realiseren is er samengewerkt met de plaatselijke hockeyvereniging, die haar hockeyvelden beschikbaar heeft gesteld voor de wekelijkse bootcamp. De jeugd wordt bij de hockeyvereniging elke dinsdagavond flink aan het werk gezet door een verenigingslid met een sportopleiding of een instructeur van een lokale fitnessclub.  

Beachvolleyballen in Beach Arena Harderwijk 
Naast de wekelijkse bootcamps vindt er iedere zaterdag een beachvolleybaltraining plaats speciaal voor alle jeugdleden…tenminste, voor alle jeugdleden die het aandurven om te volleyballen in de kou. VVH maakt hiervoor gebruik van Beach Arena Harderwijk, die speciaal voor deze bijzondere situatie uit haar winterslaap is gehaald.   


Beach Arena Harderwijk, VVH

Trainingsvideo’s voor jong en oud! 
Daarnaast worden er korte trainingsvideo’s opgenomen en gedeeld via social media, zodat de leden, jong en oud, ook vanuit huis kunnen sporten.  

Niet mogelijk zonder hulp vrijwilligers 
Dankzij de hulp van veel vrijwilligers hoopt VVH op deze wijze met elkaar in verbinding en bovenal gezond te blijven! 

Kom zelf ook in actie met deze tips! 
Het is goed om de jeugd in beweging te houden, ook voor de binding met de vereniging. Geen beachvolleybalmogelijkheden? Geen probleem, je kunt op ieder pleintje of veldje volleyballen, ook zonder net, en daarbij zijn er ook vele andere mogelijkheden om te blijven bewegen! Om jullie op weg te helpen hebben we een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet. 

Een aantal tips op een rij: 

 • Denk aan basisvormen van bewegen, doe een bootcamp training, beoefen andere (bal)sporten en doe het in spelletjesvorm. 
 • Voor een volleyballer is het belangrijk om te blijven springen en aan te vallen. Dit om blessures te voorkomen aan knie en schouders wanneer spelers straks weer de zaal in mogen. Smashen en springen kun je overal, ook zonder net! Gebruik bijvoorbeeld doeltjes om in te smashen of sla tegen een muur.
 • Laat iedereen zich warm aankleden en vraag ze ook warme en droge kleding voor na de training mee te nemen. 
 • Doe altijd een goede warming-up om blessures te voorkomen. Hiervoor kun je gebruikmaken van VolleyVeilig

Organiseren bootcamp 
Je kunt uiteraard net als VVH een leuke bootcamp organiseren voor de jeugd. Ook kun je volleybalspellen combineren met een bootcamp. Heb je zelf geen accommodatie of ruimte waar je dit kunt organiseren? Neem dan bijvoorbeeld contact op met een van de sportverenigingen in jouw gemeente. Wellicht kun je gebruikmaken van hun accommodatie.

Een aantal ideeën voor een bootcamp: 

 • Lange afstand hardlopen 
 • Sprintvormen 
 • Loopvormen over ladders, tussen pionnen, hordelopen (alle varianten; vooruit, achteruit et cetera) 
 • Estafettes 
 • Ballen gooien (bijvoorbeeld tennisballen, volleyballen) 
 • Ver- en hoogspringen  
 • Spring op en vanaf verhogingen 

Wil je krachtoefeningen verwerken in je bootcamp? Denk dan aan core stability oefeningen, zoals opdrukken, planken, balanceren op een been (en vangen van ballen) en het gooien met een medicin bal. 

Bekijk voor meer informatie over kracht en conditie de Coachkaarten Strength & Conditioning. Voor meer informatie over warming-up programma’s verwijzen we je graag naar VolleyVeilig. 

Houd je wel aan de RIVM-richtlijnen  

 • Kinderen en jeugd die vallen onder juniorencompetities zijn uitgezonderd van groepjes van twee 
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden 
 • Kinderen en jeugd kunnen onderling trainingswedstrijdjes spelen bij de eigen club/ vereniging 
 • Kinderen en jeugd met klachten blijven thuis 
 • Toeschouwers, publiek en ouders zijn niet toegestaan