Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 11-12-2020

'Meester Mats' geeft kinderen les over jezelf zijn

Libero Mats Bleeker (22) van Eredivisieclub Taurus heeft vandaag op Paarse Vrijdag een online gastles gegeven aan 50 klassen in groep 3 en 4 over hoe je jezelf kunt zijn.

Paarse Vrijdag is een initiatief van de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Ieder jaar kleuren op de tweede vrijdag van december de scholen in Nederland paars. De GSA zet zich in voor seksuele- en genderdiversiteit als norm. Meester Mats heeft lesgegeven als onderdeel van de #AllTogetherChallenge. Dit jaar vindt deze campagne plaats op Paarse Vrijdag. In samenwerking met OnlineGastles.nl gaven veel (ex-)topsporters, trainers, journalisten en andere BN’ers (zoals Barbara Barend en Frank Lammers) een half uur les aan groepen in het basisonderwijs rond het thema ‘het belang van jezelf zijn, je plek vinden in de klas of in je team en te durven wat je echt graag zou willen doen’.

Taurus-libero Mats Bleeker (22) gaf vrijdagochtend om half 10 online een halfuur les aan groep 3 en 4 op zo’n vijftig basisscholen. Daarin vertelde hij de bijna 1500 leerlingen over hoe het voor hem was om in zijn jeugd als ‘nerd’ te boek te staan en wat dat met hem deed. Ook vertelde Mats dat hij in het volleybal zichzelf leerde waarderen, want daar merkte hij dat hij kon zijn wie hij was. Het leidde ertoe dat hij ook buiten het volleybalveld kon laten merken wie hij was en waar hij trots op kon zijn.

“Ik wilde met mijn verhaal vooral aangeven dat het oké is om te zijn wie je bent. Dat je je krachten kunt inzetten voor jezelf, maar ook om anderen te helpen. Dat je samen met anderen ook kunt werken aan de dingen die je misschien niet zo goed kunt. Dat je uniek bent. Ik hoop dat ik met mijn verhaal tenminste een kind heb kunnen inspireren en dat hij of zij nu een keuze maakt die niet voor de hand ligt. Een jongen die toch besluit op turnen te gaan bijvoorbeeld.”

Tijdens de les kwamen veel vragen van de kinderen uit de klassen binnen. Die liepen uiteen van “Wat is je favoriete seizoen?’, tot ‘Hoe ging je ermee om dat er dingen tegen je werden gezegd die je niet leuk vond? Zoals nerd?’ en ‘Wie is je beste vriend en wie heeft je geholpen toen je je niet zo fijn voelde?’.

“Ik merkte dat het erg leefde in de klassen”, vertelt Mats. “Ook al zag ik ze niet, door de vragen die de kinderen stelden in de chat had ik wel door dat de boodschap over kwam. Het was erg gaaf om dit te doen. Misschien zit er nog wel een carrière in als Meester Mats.”

De Nevobo zet zich als partner van NOC*NSF in voor een inclusieve sportomgeving, daar waar je jezelf kunt zijn en je thuis kunt voelen. Lees hier meer over Voel je thuis in de sport!.