pixabay.com
pixabay.com
  • Publicatie 16-10-2020

Hoe train je met maximaal 4 personen op 1,5 meter?

Sinds 14 oktober is het voor volwassenen niet meer toegestaan om met meer dan 4 personen samen te sporten. Daarbij moet er continu 1,5 meter afstand worden gehouden. Welke oefeningen passen hierbij?

Als gevolg van de coronamaatregelen van 13 oktober zijn alle competities, inclusief de Eredivisie- en jeugdcompetities, per 14 oktober 22.00 uur stilgelegd. Waar jeugd tot en met 17 jaar ‘gewoon’ mag blijven trainen, is dit voor volleyballend Nederland van 18 jaar en ouder een ander verhaal. Voor hen geldt dat trainingen uitsluitend zijn toegestaan met een maximale groepsgrootte van 4 personen en met niet meer dan 30 personen per zelfstandige ruimte. Daarbij moet er continu 1,5 meter afstand worden gehouden. Deze maatregelen zijn uiteraard van toepassing naast de huidige maatregelen die in stand zijn gebleven, met als belangrijkste aandachtspunten dat er geen publiek is toegestaan, de richtlijnen voor het dragen van mondkapjes van toepassing zijn en de kantine gesloten is. 

Sporten is mogelijk
Binnen deze geldende maatregelen is er dus gelukkig nog ruimte om te sporten, ook voor ons. De overheid heeft er bewust voor gekozen om sporten voor volwassen niet te verbieden, omdat zij zich ervan bewust zijn dat ook sporten en bewegen voor iedereen belangrijk is en blijft, mits een ieder zich houdt aan de nieuwe gestelde richtlijnen. Net als de maatregelen van de afgelopen maanden, is de lijn die we nu hanteren in samenspraak met andere sportbonden, NOC*NSF en het Ministerie van VWS tot stand gekomen. 

Advies Nevobo
Nevobo adviseert de maximale groepsgrootte van 4 personen per heel volleybalveld toe te passen. Dit hangt uiteraard wel af van de vormen die je kiest. Als je voor individuele balbeheersing kiest dan kun je wel 2 groepjes van 4 personen kwijt, allebei op een helft van het veld (mits dit past binnen het maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte). Zodra er met een net ertussen gespeeld wordt, dan is het niet haalbaar om dat met 2 groepjes van 4 tegelijkertijd te doen, wil je de continue 1,5 meter afstand kunnen aanhouden. Blokkeren op een (bij het net) aangevallen bal is vanzelfsprekend niet toegestaan aangezien dit binnen de 1,5 meter is. 

Om een training te kunnen verzorgen in groepjes van maximaal 4 personen met 1,5 meter afstand hebben wij een overzicht met tips en voorbeelden voor spel- en oefenvormen samengesteld.  

Raadpleeg tips voor spel- en oefenvormen

Maak er gebruik van, maar houd je tijdens het gebruik hiervan altijd aan de gestelde maatregelen vanuit de overheid. Raadpleeg hier de basisregels die gelden voor iedereen én gebruik je gezond verstand te allen tijde. Raadpleeg voor meer informatie en hulpmiddelen de pagina Organisatie indoor volleybal. Hier vind je onder andere de verwijzing naar het landelijke protocol verantwoord sporten, een overzicht met veelgestelde vragen, zowel algemeen als volleybalspecifiek en meer!  

Ga naar Organisatie indoor volleybal