fotohoogendoorn.nl
fotohoogendoorn.nl
 • Publicatie 15-04-2020

Hoe train je je jeugdteam nu iedereen thuis zit?

Je ziet als vereniging en trainer/trainster je jeugdleden niet meer in de zaal. Ze trainen niet en ze spelen geen wedstrijden. Maar dat helemaal zonder volleybal, dat wil je ook niet.

William Klaver, bondscoach van Pre Jeugd Oranje meisjes, geeft tips om de volleyballende jeugd in deze periode van thuisblijven toch te laten trainen en ze balvaardiger en technisch beter te laten worden.

Vijf tips voor een trainer van een team dat thuis zit

 1. Weet waar je team behoefte aan heeft. William ziet drie mogelijkheden:
  (1) sociaal contact blijven houden
  (2) blijven volleyballen
  (3) blijven oefenen om zichzelf te verbeteren
 2. Wat je ook besluit te proberen: zorg dat jeugd plezier heeft en uitgedaagd wordt. Motivatie is essentieel om activiteiten in deze situatie vol te houden.
 3. Bezig met oefeningen of challenges? Stimuleer je team vooral ook om leuke voorbeelden te delen. Op sociale media komen ze van alles tegen en in een heel team zitten veel creatieve ideeën!
 4. Betrek je team hierbij om aan te sluiten op hun behoeftes en belevingswereld: waar is behoefte aan? Wat vinden ze leuk? Is het nodig om wat bedacht is weer aan te passen?
 5. Willen spelers zichzelf graag blijven verbeteren? Zorg dat ze blijven springen, sprinten en smashen. Help ze met oefeningen die nog iets verder gaan dan de balvaardigheidschallenges die je veel ziet. Laat ze werken met mikpunten en doelstellingen. Een muurtje, stoepkrijt, een bal en wat creativiteit is wat je nodig hebt! Lees meer in dit artikel.

Wat kun je concreet doen?
Sociaal

 • Wekelijks een Houseparty of andere “teammeeting” op trainingstijd. Organiseer het vooral met iemand die hier handig in en enthousiast over is.
 • Maak als team een filmpje of organiseer een leuke actie voor een sponsor, de vereniging of de buurt. Samen iets organiseren is een goede reden om contact te houden en te blijven teambuilden. Misschien kun je dan als team ook nog ergens je steentje aan bijdragen.

Volleybalplezier

 • Online vind je overal challenges. Ook binnen je team kun je dit leuk organiseren. Elke paar dagen is er bijvoorbeeld iemand die een challenge voordoet, het filmpje deelt én het stokje doorgeeft aan de volgende.
 • Train met z’n allen tegelijk! Binnen je team kan iedereen meedoen via bijvoorbeeld Teams of Zoom. Of laat een trainer/speler van Dames 1 of Heren 1 een “clinic” geven voor de jeugd via Instagram Live. 

Spelers die willen verbeteren

 • Laat je spelers nadenken over één ding dat ze willen en kunnen verbeteren in deze periode. Laat ze wat oefeningen bedenken en geef zelf een paar ideeën mee.
 • Spelers zullen zelf meer moeten reflecteren, maar feedback blijft nodig. Laat ze een filmpje sturen en je kunt ze feedback geven op wat goed is en wat iets is om verder op te oefenen.

Dit lijstje is slechts een begin en niet compleet! Graag vullen we het aan met leuke voorbeelden van jou, je team of je vereniging! Stuur ze door naar communicatie@nevobo.nl.