5 Teams van Zovoc spelen zaterdag om een plek in de finales van de Volleybaldirect Open. Helemaal links Fred Sonneville, naast hem Uberto Bel. Helemaal rechts Victor Anfiloff (foto Zovoc)
5 Teams van Zovoc spelen zaterdag om een plek in de finales van de Volleybaldirect Open. Helemaal links Fred Sonneville, naast hem Uberto Bel. Helemaal rechts Victor Anfiloff (foto Zovoc)
  • Publicatie 10-02-2020

Zovoc plukt vruchten van aantrekken toptrainers

Van 2 naar 5 teams in halve finales in Volleybaldirect Open

Vorig jaar veroverden de CMV-jongens van Zovoc uit Zoetermeer verrassend de nationale titel. Ongeslagen pakten zij de hoofdprijs in hun categorie op de grootste jeugdkampioenschappen van Nederland, de Volleybaldirect Open (VDO). Dat succes kwam niet zomaar uit de lucht vallen: De Zoetermeerse club investeerde de laatste jaren nadrukkelijk in haar jeugdafdeling.

Dat die inzet blijft lonen, bewijzen de Zovoc-teams die dit jaar meedoen aan de VDO. Waar vorig jaar twee van hen het schopten tot de halve finales, slaagden dit jaar vijf teams erin de tussenronde te bereiken. Trainer/coach Fred Sonneville is dan ook apetrots: “Zoveel halve finalisten hadden we niet verwacht. De grootste verrassing waren voor mij de C-meisjes. Die blijken echt veel te hebben gehad aan het internationale toernooi dat ze vlak daarvoor bij Dynamo hadden gespeeld.”

3 Toptrainers
Een belangrijke factor voor het doorgroeiende succes van Zovoc, is dat de club afgelopen zomer drie toptrainers voor haar jeugd wist vast te leggen. Ex-eredivisionist Elroy Bezemer stond negen jaar aan het hoofd van de Prima Donna Kaas volleybalschool en hielp het eerste damesteam van die club naar de Topdivisie. Voor Bezemer de overstap naar Zoetermeer maakte, was hij actief als assistent-coach van USC Münster in de Duitse Bundesliga. Bezemer focust zich bij Zovoc (en Sliedrecht Sport, combifunctie, red.), op de meisjes- en dameslijn.

Net als Bezemer heeft ook Uberto Bel een lange, succesvolle staat van dienst als het gaat om het ontwikkelen van jeugdig talent, maar bij Bel ligt de focus meer op jongens. Zo was Bel assistent-coach bij de Jeugd Oranje jongens en traint hij jongensteams bij o.a. Taurus en VV Utrecht. Bij Zovoc heeft Bel zich ontfermd over de C- en eerstejaars B-jongens.

Last but not least werd ook bondscoach van de mannen van Beachvolleybal Team Nederland, Victor Anfiloff, voor de jongens van de Zoetermeerse club vastgelegd. “Een echte ‘Zovoc vader’; zijn drie kinderen spelen inmiddels ook bij onze club. Ze lijken het talent van hun vader te hebben geërfd”, aldus Sonneville. Anfiloff’s hoofdtaak is het klaarstomen van de oudste jongens richting de senioren, in het bijzonder de eerste twee herenteams. De Australiër traint en coacht het tweede herenteam en neemt daar gemotiveerde én getalenteerde jongens in mee. Met Judith Stolk traint hij bovendien de eerste twee meisjes-C teams.

Grote vijver
Volgens Sonneville is het gegeven dat Zovoc veel aanwas heeft bij de jeugd, ook een succesfactor: “We hebben simpelweg een grotere vijver om in te vissen. Vervolgens dienen we er, met de drie hoofdtrainers aan het roer, wel voor te zorgen dat de jongens en meiden zich zo goed mogelijk ontwikkelen.”

Financieel gezond als fundament
Natuurlijk drukt het aantrekken van een toptrainer zwaarder op de clubbegroting dan een welwillende vrijwilliger. “Maar door de groei van ons ledenbestand en sterk financieel beheer, nemen ook de inkomsten toe. Dat geeft ons de ruimte om te investeren in de jeugd, onze trainers en helpt ons de begroting rond te krijgen.”

Train de trainer
Niet alleen de jeugd profiteert van de drie toptrainers bij Zovoc. “Ze helpen ook onze eigen clubtrainers, waaronder mijzelf, naar een hoger niveau. Elroy bijvoorbeeld begeleidt als hoofdtrainer ook actief de assistent-trainers en deelt zijn kennis en kunde bovendien op de trainersavonden die wij steeds vaker organiseren. We merken dat onze trainers, vaak goed bedoelende ouders en/of ex-spelers, steeds enthousiaster raken over het trainerschap. Gisteren bijvoorbeeld slaagden drie van hen voor hun cursus verenigingstrainer-2. Zovoc is dus weer drie gekwalificeerde trainers rijker!”

5 Halve finalisten
Op naar de halve finales van de Volleybaldirect Open, zaterdag 15 februari: “Onze jongens- en meisjes-B, jongens- en meisjes-C en CMV-meisjes gaan dan voor een plek in de finaleronde. Het jongens-C team bestaat uit dezelfde vier jongens die vorig jaar nationaal CMV kampioen werden. Ik ben heel benieuwd of ze er dit jaar weer in slagen de hoofdprijs te pakken en hoever de andere vier teams komen. Want die nationale titel van vorig jaar smaakt zeker naar meer!”, besluit de trotse trainer/coach.

Aan de slag!
Zou jouw club ook wel kaderfuncties willen professionaliseren, maar weet je niet waar te beginnen en hoe te financieren? De Nevobo accountmanagers helpen je graag op weg! En aangezien de Bondsraad eind vorig jaar besloot geld vrij te maken voor dit doel, kom je dit jaar mogelijk in aanmerking voor gedeeltelijke financiering. Onze accountmanagers kunnen je ook vertellen hoe dat precies in zijn werk gaat.