Het mobiele zitvolleybalveld werd veelvuldig gebruikt in Rotterdam
Het mobiele zitvolleybalveld werd veelvuldig gebruikt in Rotterdam
  • Publicatie 20-09-2019

Spelen, sporten, kennis bijspijkeren én genieten

Side events rondom EK in Rotterdam Ahoy en sporthallen Zuid in Amsterdam goed bezocht; op naar Apeldoorn!

Naast live genieten van internationaal topvolleybal kunnen bezoekers van het EK en inwoners van de speelsteden ook zelf meedoen aan (één) van de vele side events die rondom het drukbezochte evenement worden opgetuigd. In Amsterdam maakten veel bezoekers, van clubbestuurder tot schooljeugd en van trainer tot official, gebruik van het uitgebreide aanbod aan sport en spel voor de jeugd, clinics, bijscholingen en netwerkbijeenkomsten.

Op de EK-openingsdag, vrijdag 13 september waren de gemeenten van metropool regio Rotterdam/ Den Haag uitgenodigd om alvast na te denken over het topvolleybalevenement wat er aan gaat komen, het WK Dames 2022. Ook werd gesproken over hoe de driehoek gemeente/vereniging/bond kan zorgen voor het structureel versterken van volleybalverenigingen, waarbij professionalisering een speerpunt is.

Side events in en om Ahoy
Zaterdag speelden 42 clubteams als voorbereiding op hun eigen seizoen een oefentoernooi in één van de Rotterdamse sporthallen; veel van hen namen na afloop plaats op de tribune en genoten live mee van de 3-0 overwinning van de Lange Mannen op Oekraïne. Datzelfde gold voor de deelnemers aan de bijeenkomsten voor scheidsrechters en vrijwilligers van regio Zuid.

Zaterdag was het ook kids day. Kinderen konden op P3 onder de vlag van 010 Moves, de Rotterdamse opening van het sportseizoen, niet alleen kennis maken met volleybal. Ook aan BMX, panna voetbal en bootcamp werd gretig gesnuffeld door de enthousiaste deelnemers. Van het mobiele zitvolleybalveld, de duikmat en het springkussen waarop allerlei volleybal skills geoefend konden worden, werd veel gebruik gemaakt.

Op de slotdag in Rotterdam stond P3 opnieuw vol met de opblaasbare attracties uit de volleybal promobus, de Join Volleybal Tour. Met de colonne uitzinnige Poolse fans op de achtergrond zorgde dat voor een mooi plaatje voor de entree van Ahoy. Eenmaal binnen konden bezoekers het afgelopen weekend laten meten hoe hard ze smashen, hoe hoog ze springen en met de blazepods meten wie de snelste reactietijd had.

Amsterdam
Na een rustdag ging het EK gisteren verder in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Daar traden dinsdagavond rond de 100scheidsrechters uit regio West aan voor hun startersbijeenkomst, waarna zij live getuige waren van de derde EK-overwinning van Oranje, dit keer op Estland. Ook rondom de kwartfinale, maandag 23 september in Omnisport Apeldoorn, zal het indoor seizoen  met regionale scheidsrechters worden afgetrapt.

De Volleyplayground in Amsterdam was ook een groot succes. Ruim 200 schoolgaande kinderen lieten hun eigen volleybalskills op de playground zien om daarna nog even naar de trainingen van de EK-teams te kijken. Op de slotdag in Amsterdam was het aan de trainers om hun kennis bij te spijkeren. Zowel voor beginnende trainers als voor gevorderde trainers verzorgden Rogier van Meggelen en Allard Jongsma een interessante bijscholing.

Volleybalcafés,Team:fitenNextGenvoor bestuurders
Ook gezonde voeding, tegenwoordig een maatschappelijk belangrijk thema, komt rondom het EK aan bod. Team:fit helpt clubs op 23 september in Apeldoorn graag op weg naar een gezonde sportkantine voor geïnteresseerden de EK-wedstrijd van die dag gaan kijken. In Amsterdam werd gisteren tijdens de ‘NextGen’sessie bovendien ingezoomd op talentontwikkeling. Toernooidirecteur Bas van de Goor, technisch directeur Joop Alberda en de twee talenten uit het Talent Team (Daan Streutker en Markus Held) gaven allen hun eigen kijk op dit onderwerp. De grootste verenigingen in regio Oost tenslotte zijn op de laatste EK-dag, 23 september, in Apeldoorn uitgenodigd.