Het komt regelmatig voor dat TC-leden na de nieuwe teamindeling moeten dealen met teleurgestelde of zelfs boze kinderen of ouders (Foto: Ronald Hoogendoorn)
Het komt regelmatig voor dat TC-leden na de nieuwe teamindeling moeten dealen met teleurgestelde of zelfs boze kinderen of ouders (Foto: Ronald Hoogendoorn)
  • Publicatie 22-07-2019

Utrechtse TC’s bundelen krachten

Voorzitters Utrechtse clubs brengen TC’s samen om van elkaar en een expert te leren

Eigenlijk zou het werk voor een technische commissie elk jaar nagenoeg hetzelfde moeten zijn. Toch krijgen veel TC’s tegen aan het einde van het seizoen te maken met meer druk, die vaak voor onrust binnen de vereniging zorgt. Naast de piek in werkzaamheden moeten TC’s ook regelmatig dealen met teleurgestelde of zelfs boze spelers of ouders die zich niet in de teamindeling kunnen vinden. Geen club die daarop zit te wachten. Om dat tij te keren, volgden TC-leden van een aantal Utrechtse verenigingen onlangs samen de beginnerscursus TC.

Petra Berk, TC-lid van VC Majella, initieerde de bijeenkomst na een netwerkbijeenkomst Volleybal (het periodieke overleg tussen alle Utrechtse volleybalclubvoorzitters, red.). “In dit overleg delen we kennis en proberen we problemen waar we als verenigingen tegenaan lopen, samen op te pakken. Die kennisuitwisseling is heel waardevol. Het leek ons daarom goed om ook andere commissies onderling ervaringen uit te laten wisselen, te beginnen met de TC’s.” Om die eerste bijeenkomst extra waarde te geven, besloten de voorzitters daar een (gesubsidieerde) TC-cursus in te passen. De rest van de cursuskosten werden betaald door stichting Volleybal Utrecht. Berk zetelt zelf al jaren in de TC van haar club. “Doordat we nu twee keer bij elkaar zijn gekomen, kunnen we ook makkelijker samen optrekken. Zo kijken we bijvoorbeeld of er bij een andere club nog volleyballers op de wachtlijst staan voor een vacature die wij hebben, en andersom.”

7 Utrechtse clubs
Naast Majella namen TC-leden van VV Boni, VV Switch, UVV, USV Protos, Limes Volleybal en sv Tovo deel aan de gezamenlijke TC-cursus. Petra de Laat en haar TC-collega Tom Wentholt van UVV hebben de eerste leerpunten al in de praktijk gebracht: “Voor veel TC-zaken hadden wij nog geen vastomlijnd plan. Dankzij de cursus weten we nu beter wat we wanneer het beste kunnen doen. Voor komend seizoen gaan we bijvoorbeeld eerder op zoek naar passende trainers, maar willen we ook een vrijwilligersborrel organiseren en onze leden op tijd informeren over beleidskeuzes”, vertelt de pasgetrouwde De Laat. “Ik vond vooral het gezamenlijke aspect interessant en leerzaam. We hebben allemaal dezelfde uitdagingen, oplossingen die bij andere clubs succesvol zijn gebleken, gaan wij komend seizoen zeker ook uitproberen”, vult Wentholt aan.

Nicolien van Peursum, TC-voorzitter van VV Boni vond het sparren met vooral de vier vergelijkbare verenigingen (grootte, niveaus en het ontbreken van jeugd, red.) heel welkom: “Wij lopen tegen dezelfde dingen aan, onze focus is anders dan bij een hele grote club of eentje met jeugdteams.” De oefeningen van Klosters waren volgens de voorzitter een prima startpunt om ervaringen uit te wisselen. “We bespraken bijvoorbeeld dat spelers het vaak spannend vinden als TC-ers op de tribune zitten, komen we gewoon kijken, of zitten we daar ‘in functie’. Collega-clubs hadden wel eens een petje of shirt opgezet als ze in TC-functie kwamen kijken, maar dat werkte averechts: het zorgde alleen maar voor meer onrust. Goed voor ons om te weten; dat gaan wij dus niet doen.”

Dag vol levendige voorbeelden en praktische tips
De cursus duurt dus maar één dag en is opgedeeld in twee delen. De theorie wordt afgewisseld met levendige voorbeelden en praktische tips. In het eerste deel wordt de rol van de TC verduidelijkt en vastgesteld. Daarna wordt een plan van aanpak voor het vinden van trainers en het maken van teamindelingen opgesteld. Vervolgens worden ervaringen uitgewisseld en wordt ingezoomd op de nodige ondersteuning bij het maken van keuzes.

In deel 2 is aandacht voor de technische lijn en het opleiden en begeleiden van trainers, waarna wordt gekeken naar de uitvoering, het delen van ervaringen en opnieuw de ondersteuning van keuzes.

Goed voorbeeld...
De bijeenkomst was een succes, reden te meer voor Nevobo accountmanager Dorien Tenhaeff om het idee verder uit te rollen. “De verenigingen in de Bollenstreek waren ook enthousiast over het idee en zijn momenteel aan het kijken of zij eenzelfde gezamenlijke bijeenkomst voor hun TC-leden gaan organiseren. De Utrechtse clubs hebben het goede voorbeeld gegeven, daar geven we graag opvolging aan!”

Flyer en subsidie 2019
In de cursusflyer vind je meer informatie over de TC-cursus en de subsidie die jouw vereniging daarvoor bij ons kan aanvragen. Daarvan is dit jaar nog meer dan de helft beschikbaar, dus pak die kans! Klik hier voor de flyer.