Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 20-06-2019

MSK dé volleybalclub van 2019

Groningse vereniging wint door grote maatschappelijke betrokkenheid en focus op spelplezier

Na de provinciale zege in de landelijke Club van het Jaar verkiezing, werd vanmiddag bekend dat MSK Volleybal uit Musselkanaal ook de titel ‘Volleybalclub van het Jaar’ in de wacht heeft gesleept. De jury was onder de indruk van de maatschappelijke betrokkenheid die de club in haar dorp etaleert: “MSK zorgt voor verbinding binnen de vereniging, maar ook met de omgeving. De club zet volleybal daarbij echt in als middel. In Musselkanaal, maar ook verder in de regio. Ze werken samen met diverse maatschappelijke partijen, zo maakte de club bijvoorbeeld deel uit van een beweegcafé voor mensen met een beperking en organiseerde MSK 24-uurs volleybalmarathons voor goede doelen als de Nierstichting, KiKa en Cliniclowns”, licht Janine Pleizier, programmamanager van de Nevobo, de keuze voor MSK toe.

Bijzonder zijn ook de relaties die MSK heeft met haar sponsoren, vooral lokale ondernemers. Illustratief is de hulp die de club bood aan één van hen, slagerij De Woeste Grond, die brandschade had “We hebben ontzettend meegeleefd met het verdriet van de eigenaren en dat ook laten blijken en onze hulp aangeboden. Dat werd gewaardeerd”, legt Jasper Schepers, binnen het bestuur bezig met marketing & communicatie en daarnaast trainer bij MSK, uit.

Plezier voorop
Dat plezier en respect bij de club uit Musselkanaal voorop staan, sprak de jury ook aan. “Dat doen we vanuit de gedachte dat als onze leden met plezier bij ons sporten, prestaties vanzelf komen”, aldus Schepers tijdens de pitch van de MSK-nominatie afgelopen dinsdagavond. “Dat plezier zit hem in trainingen waarin vooruitgang wordt geboekt, maar ook in activiteiten die we daarnaast met elkaar ondernemen. We stellen trainers aan die dat kunnen en zorgen dat de organisatie daaromheen goed op orde is.” Dat de club flink groeit ondanks dat het midden in een krimpgebied opereert, toont aan dat die acties heel zinvol zijn. “Er volleyballen mensen bij ons van 8 tot 75 jaar. Wij zoeken ook echt samen naar manieren waarop we iedere leeftijdsgroep met zoveel mogelijk plezier kunnen laten volleyballen.”

In gesprek met jongeren
De wijze les die bezoekers van het Volleybalcongres afgelopen zaterdag van jongeren zelf kregen, blijkt al geleerd in Musselkanaal. “Het bestuur en onze trainers gaan met jongeren in gesprek over wat zij belangrijk vinden binnen het volleybal. En als iemand opzegt, volgt een exitgesprek waarin we kijken of we iets kunnen doen om die jongere toch bij onze club te houden”, licht de pas 18(!)-jarige clubbestuurder toe.

Volleybalpromotie & gezondere kantine
Dat de club het goed doet bij de jeugd uit Musselkanaal, is mede te danken aan de promotionele activiteiten die MSK Volleybal organiseert. De jaarlijkse clinics op scholen zijn daar een goed voorbeeld van. En dan is er ook nog aandacht voor een gezondere sportkantine in thuishaven ‘de Veenhorst’. “De gedachte dat gezonde voeding hoort bij sporten, spreekt ons absoluut aan. De dame die onze kantine beheert, heeft al diverse, verse gerechten bedacht die komend seizoen op de kaart zullen staan. Met elkaar kijken we naar de behoeften en bieden we straks een goed vullende, gezonde lunch voor de wedstrijd aan.”

MSK Volleybal naar het EK!
MSK Volleybal heeft met haar verkiezing 45 tickets voor het EK Volleybal mannen, dit najaar onder andere in Nederland, gewonnen. Daarnaast zal er een professionele promofilm van de club worden gemaakt. Naar het EK kijken Schepers en zijn clubgenoten vast reikhalzend uit: “We weten bij MSK Volleybal ook hoe we een goed feestje moeten bouwen, dat zullen we dan ook zeker doen bij het EK. Als er meer dan 45 leden mee willen, kopen we gewoon tickets bij: hoe meer leden we straks meenemen naar het EK, hoe beter!” besluit de jonge bestuurder enthousiast.

Boemerang runner up
VV Boemerang uit Eibergen scoorde ook op veel onderdelen hoog en eindigde op de tweede plaats. De club merkt dat haar deelname veel positieve reacties oplevert. “Goed om de schijnwerpers eens te zetten op alle positieve dingen die in clubland gebeuren. Daar zijn we als bond hartstikke trots op!” aldus Pleizier. USV Protos had ook een mooie nominatie, maar het lukte de Utrechtse club helaas niet om naar de juryavond te komen.

Triple Thread ‘Club van het Jaar’
MSK werd dus ook gemeente- en provinciewinnaar in de landelijke Club van het Jaar verkiezing, een initiatief van de Rabobank en uitgeschreven door NOC*NSF en sportbonden, het LKCA, Kunstbende en het AD. Triple Thread werd vanmiddag uitgeroepen tot ‘Sportclub van het Jaar 2019’. De basketbalvereniging wordt beloond met professionele masterclasses die de club sterker maken. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om ook Triple Thread extra in de schijnwerpers te zetten.

Veel titelkandidaten
86% van de Nederlandse gemeentes streden clubs mee om de titels, in totaal dienden 39 volleybalverenigingen een nominatie in. De afgelopen weken voerden zij campagne om stemmen te werven. Op basis van het aantal stemmen (in relatie tot het aantal leden) werden begin deze week de gemeente- en provinciewinnaars bekend gemaakt. De einduitslag en een overzicht van de winnende clubs per gemeente én provincie zijn te vinden op www.clubvanhetjaar.nl.