Ruim 260 clubvrijwilligers vonden kennis en inspiratie bij het 9e Volleybalcongres op Papendal afgelopen zaterdag
Ruim 260 clubvrijwilligers vonden kennis en inspiratie bij het 9e Volleybalcongres op Papendal afgelopen zaterdag
  • Publicatie 18-06-2019

Inspiratie en kennisdeling bij Volleybalcongres

260 Clubvrijwilligers bij 9e editie met thema 'Act as one'

In de sportieve omgeving van Papendal maakten zaterdag 15 juni een recordaantal van ruim 260 clubvrijwilligers actief deel uit van het jaarlijkse Volleybalcongres. Het uitgebreide programma was gericht op bestuurders, trainers/coaches, scheidsrechtercoördinatoren en overige enthousiaste kaderleden van volleybalclubs.

Onder leiding van ex-international Caroline Wensink, die de volleybalwereld als geen ander kent, trapten Nevobo-voorzitter Peter Sprenger en directeur Guido Davio de dag af. Zij lieten hun licht schijnen op het thema van de dag: Act as One. Aandacht voor de mooie stappen die de volleybalgemeenschap met elkaar gezet heeft de afgelopen jaren, maar ook een kijk op de uitdagingen van nu zoals het vinden (en houden) van voldoende kader, de behoefte aan gevarieerder aanbod, het tekort aan (zeggenschap over) accommodaties en het versterken van lokale verbinding en samenwerking.

Daarna was het woord aan de meest opvallende spreker van de lijst, Fabio Azevedo, directeur van wereldvolleybalbond FIVB. De Braziliaan nam op inspirerende wijze het publiek mee in de strategie van de FIVB en haar evenementen, waaronder uiteraard het WK Dames 2022, dat Nederland (samen met Polen) organiseert.

Het sluitstuk van de eerste plenaire sessie was een bevlogen gesprek tussen Joop Alberda, Michel Everaert en Caroline Wensink. Rode draad daarin was hoe nationale teams en evenementen de motor zijn voor het volleybal en het versterken van verenigingen.   

Workshopsessies
Na de plenaire sessie volgden alle deelnemers twee workshops waarop zij vooraf hadden ingeschreven. Het aanbod varieerde van onderwerpen als professionalisering, trainersbegeleiding en de moderne scheidsrechter tot gedifferentieerde techniektraining en vrijwilligersbeleid.

Netwerken en challenge the boys
Tussen de workshops was er een netwerklunch, waarbij liefhebbers ook zelf in actie konden komen bij één van de challenges die de Nevobo heeft ontwikkeld om jongens te binden. De deelnemers probeerden daarbij elkaars record te verbeteren, maar de belangrijkste boodschap was dat je de challenges op je club kunt inzetten voor het boeien en binden van jongens.

De chefkok van Papendal schotelde de aanwezigen ondertussen een gezonde lunch voor, in de vorm van snacks die je ook in de kantine aan de kaart kunt toevoegen. Ex-international en Team:Fit coach Debby Pilon-Stam ging met geïnteresseerden in gesprek over een gezondere sportkantine.

De toekomst van volleybal volgens jongeren
De tweede plenaire sessie stond in het teken van de uitkomst van één van de workshops: die waarin jongeren droomden over de toekomst van volleybal. Op het plenair podium en in tafelgesprekken wisselden jongerenexpert Boukje Smeets en de jongeren zelf met een aantal aanwezigen van gedachten over inzichten en kansen. Belangrijkste tips: geef vitamine A(andacht) en praat binnen clubs mét in plaats van over jongeren.

Ervaringen teruglezen met #Volleybalcongres
Ervaringen en meningen werden tijdens het Volleybalcongres massaal gedeeld op Twitter met #Volleybalcongres. Klik hier voor een indruk van al die reacties.

Presentaties terugkijken
Op deze pagina kun je de presentaties van het Volleybalcongres terugvinden.