Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 04-06-2019

Strijd mee tegen grensoverschrijdend gedrag

Vernieuwd stappenplan voor sportclubs om seksuele intimidatie en misbruik te voorkomen

Elke sportvereniging in Nederland heeft het rapport van de onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport gekregen. Daarin stond onder andere dat 1 op de 8 personen in de sport te maken heeft gehad met een vorm van seksuele intimidatie of misbruik. NOC*NSF en sportbonden zijn volop met diverse partners aan de slag om de 42 aanbevelingen uit het rapport uit te voeren. De sportvereniging heeft hierin een cruciale rol.

Om sportclubs te ondersteunen heeft het Centrum Veilige Sport in samenwerking met sportbonden en Rutgers een 5-stappenplan ontwikkeld om preventief beleid binnen jouw club te implementeren. Het helpt je om incidenten op terrein van grensoverschrijdend gedrag en integriteit binnen jouw vereniging te voorkomen. Klik hier voor het 5-stappenplan.

5-stappenplan
De 5 stappen, sprints genaamd, beginnen met een zelfscan zodat je weet waar je als club voor staat. Vervolgens wordt je, sprint voor sprint, meegenomen over het waarom dat van belang is en hoe je er mee kunt gaan werken.

Sprint 1 Hoe maken we onze vereniging veilig?
Sprint 2 Wat kan beter?
Sprint 3 Wie doet er mee?
Sprint 4 Wat spreken we af?
Sprint 5 Hoe houden we elkaar scherp?

Binnen iedere sprint zijn er documenten, folders en materialen te vinden die je ondersteunen en inspireren. Bijvoorbeeld over het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon, de gratis VOG regeling en het gesprek aangaan met de leden, maar ook voorbeeldbrieven en mogelijke werkvormen ontbreken niet. De zelfscan laat je inzien waar je nog aan kunt werken. Verdient jouw vereniging al een high five?

Op de deze website vind je nog meer informatie over preventie en wat te doen als het wél misgaat. Hierbij wordt je op onderdelen ook doorgeleid naar de website van het Centrum Veilige Sport.

Wanneer je vragen hebt over dit stappenplan of hulp kunt gebruiken bij het opzetten van beleid tav grensoverschrijdend gedrag, neem dan contact op met vertrouwenscontactpersoon bij de Nevobo: Janine Pleizier, te bereiken via mail of bel 06 4631 7335.