Fotograaf: Wout van Zoeren
Fotograaf: Wout van Zoeren
  • Publicatie 24-04-2019
  • Matthijs Schoenmaker

Nieuwe licenties voor 18 huidige Eredivisieclubs

De licentieaanvragen voor de kampioenen van de topdivisies zijn nog in behandeling.

Alle teams die zich dit seizoen hebben gehandhaafd in de Eredivisie Volleybal hebben voor het seizoen 2019-2020 de licentie toegewezen gekregen. Daarmee mogen ze ook volgend seizoen uitkomen op het hoogste niveau van Nederland. Voor de kampioenen van de topdivisies zijn de licentieaanvragen nog in behandeling.

De licentieaanvragen zijn beoordeeld door een onafhankelijk expertpanel. Op basis van het advies van het expertpanel kent de Nevobo-directie de licenties toe aan de volgende verenigingen voor de Eredivisie voor het seizoen 2019-2020.

Abiant Lycurgus
Net als alle andere huidige Eredivisieteams ontvangt ook Abiant Lycurgus een licentie voor het nieuwe seizoen. De landskampioen was enkele weken geleden in het nieuws doordat de club financieel in zwaar weer verkeerde. Abiant Lycurgus maakte in maart vervolgens bekend  met Nedmag als nieuwe sponsor de financiële tekorten te kunnen overbruggen. Voor het nieuwe seizoen is de Groningse club erin geslaagd een sluitende begroting te presenteren.

Laatste twee licenties
De promovendi Peelpush (kampioen Topdivisie dames) en CAS-CRM/ZVH (kampioen Topdivisie heren) hopen de laatste twee licenties voor het aanstaande Eredivisieseizoen te bemachtigen. Hun aanvragen zijn op dit moment nog in behandeling. Half mei geeft de Nevobo beide clubs uitsluitsel over de verstrekking van hun licenties.

Drie jaar licentiesysteem

Sinds ruim drie jaar zijn de Eredivisieorganisaties en de Nevobo gezamenlijk aan de slag om uitvoering te geven aan het Eredivisieplan 2016+. Het licentiesysteem moet bijdragen aan een hoger niveau van de Eredivisie, onder meer in prestaties, in aandacht en uitstraling en in commerciële aantrekkingskracht.

“We zitten samen met de Eredivisieclubs in een proces om de Eredivisie sterker te maken”, zegt Guido Davio, algemeen directeur van de Nevobo. “We zijn nog niet op het niveau waar we naartoe willen. Daar moeten we met elkaar een oplossing voor vinden. Dit is een standpunt dat de Nevobo en de clubs delen en waarover we in nauw overleg zijn met elkaar. In het nieuwe seizoen verwachten we hier een aantal nieuwe stappen in te maken.”

Op basis van de verstrekte licenties ziet de Eredivisie Volleybal voor het seizoen 2019-2020 er als volgt uit:

Eredivisie Volleybal Mannen
Eredivisie Volleybal Vrouwen
Abiant Lycurgus
Apollo 8
Achterhoek Orion
Dros-Alterno
Advisie/SSS
Eurosped
Draisma Dynamo
FAST
Sliedrecht Sport
Regio Zwolle Volleybal
SV Land Taurus
Sliedrecht Sport
TT Papendal/Arnhem
Springendal-Set-Up’65
VoCASA
TT Papendal/Arnhem
Zaanstad
VC Sneek
CAS-CRM/ZVH (o.v.b.)
Peelpush (o.v.b.)