Het kampioensteam van Zovoc bestaat uit (vlnr): Boris Thumann, Tom Sonneville, Sander Hermus, Bridget Berendse, Robbe Verhaegh en trainer/coach Fred Sonneville (foto: Zovoc)
Het kampioensteam van Zovoc bestaat uit (vlnr): Boris Thumann, Tom Sonneville, Sander Hermus, Bridget Berendse, Robbe Verhaegh en trainer/coach Fred Sonneville (foto: Zovoc)
  • Publicatie 17-04-2019

Investeren in jeugd loont

Florerende jeugdafdeling bij Zovoc Zoetermeer dankzij betaalde clinicgever en kwaliteitstrainers

Vorige week zaterdag vonden in het West-Friese Wognum de CMV-finales van de Volleybaldirect Open plaats. Ook het jongensteam van Zovoc uit Zoetermeer trad daar aan, nadat zij zich, ongeslagen en overtuigend, hadden geplaatst voor de eindstrijd. Weer bij de beste 8 teams van Nederland horen was al een prachtige prestatie van het Zoetermeerse team, maar Zovoc wilde meer dit keer. Met succes: aan het einde van de finaledag keerde het succesteam van trainer/coach Fred Sonneville terug naar Zoetermeer met de eerste nationale titel op zak. Sonneville is dan ook apetrots op zijn kanjers: “Nederlands kampioen zonder ook maar één set te verliezen; wat een prestatie!”

Wervende professional
Dat succes kwam niet uit de lucht vallen. Zovoc heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in het werven van nieuwe jeugdleden en de ontwikkeling van al die jonkies. Maaike, de vrouw van Sonneville, begon zo’n zes jaar geleden als combinatiefunctionaris vanuit de gemeente met het geven van clinics op de ruim 50 basisscholen die de stad telt. “Al vanaf vier jaar lieten we de leerlingen kennismaken met volleybal. De jongsten via de Volleybalspeeltuin, de leerlingen vanaf groep 3 met CMV-clinics.”

Die investering loonde: binnen enkele jaren groeide het aantal CMV-leden van 20 naar 150. Vanwege dit succes besloot Zovoc, nadat de samenwerking met de gemeente was gestopt, budget in de begroting vrij te maken, om onder eigen vlag door te kunnen gaan met de wervingsacties op basisscholen. Zo’n 25 per jaar, waarbij de piek aan het begin van het nieuwe seizoen ligt: “Zo werk ik toe naar de Herfstvakantie, waarin wede clinictour afsluiten met een scholentoernooi”, legt Maaike uit. Veel kinderen ziet ze ieder jaar weer terug in de gymzaal: “Leuk om ze te zien groeien, ook in de sport. En ook al hebben de kinderen in groep 7 en 8 hun sport al gekozen, een enkeling komt toch (ook) bij Zovoc spelen. De sport en onze club zijn inmiddels bekend bij ze, dat maakt de drempel een stuk lager.”

50% Jongens
Ook opvallend: de verhouding jongens/meisjes is bij Zovoc ongeveer 50/50. “Dat komt waarschijnlijk doordat we de kinderen op jonge leeftijd in aanraking laten komen met de sport.  Op het moment dat kinderen een sport kiezen (na de zwemles) heeft Zovoc een streepje voor, omdat ze de sport en de club al kennen”, verklaart het volleybalechtpaar de groei.

Na iedere clinic deelt Maaike flyers uit met de uitnodiging om 3x gratis te komen proeftrainen bij Zovoc. Bij de club zien ze de clinicgever ook weer terug. “Dan is het meteen een beetje vertrouwd”, zegt ze. “Veel van hen kiezen daarna voor volleybal en zijn zo enthousiast, dat ze regelmatig een vriendje of vriendinnetje meenemen. Mond-op-mondreclame van de kinderen zelf dus, zo blijft het volleyballetje rollen.”

Kwaliteitstrainers
Als de kinderen eenmaal binnen zijn, is het zaak ze binnen te houden. “Dat doen we vooral door gekwalificeerde trainers binnen te halen”, zegt Fred. “Mijn team heeft veel gehad aan de trainingen waarbij veel aandacht was voor techniek. Daarnaast heeft Zovoc een volleybalschool op de zondag, waar een aantal van deze kinderen ook aan meedoet. Zo krijgen ze binnen de club drie trainingen per week." De club heeft ook veel contact met Regionaal Trainingscentrum (RTC) Rotterdam. “Onze talentjes stimuleren we om mee te doen aan de RTC selectietrainingen. Een aantal jongens en meisjes van Zovoc traint daar inmiddels ook.”

Zorgvuldige teamindeling
Ook voor de teamsamenstelling is binnen Zovoc veel aandacht. “We kijken altijd goed naar welke spelers qua inzet/motivatie en volleybalvaardigheden het beste bij elkaar passen. Zo krijgen ze ook voldoende uitdaging om zelf én als team beter te worden. Wil je bij Zovoc in een selectieteam spelen, dan verwachten we dat je minimaal twee keer in de week traint en dat je alle trainingen aanwezig bent”, aldus Fred, die zelf ook trainingen geeft.

Nederlands kampioen
Terug naar zaterdag 30 maart in Wognum. “Women ShizuiHao De!” yellt het team voor en na iedere wedstrijd, wat Chinees is voor “Wij zijn de beste”. Na de overwinningen op ‘grootmachten’ SV Dynamo, Orion en Sudosa-Desto wacht Kalinko in de halve finale. De 2-0 overwinning brengt Zovoc naar de finale tegen Volley Tilburg. “De eerste set wonnen we met 25-20 en nadat we in de tweede een grote achterstand goed weten te maken, gaat die ook met 25-23 naar ons. Vandaag waren we inderdaad de beste!” constateerde de coach tevreden.

Een aantal spelers deed inmiddels al voor de 4e keer mee aan de Volleybaldirect Open. “Elf zijn ze inmiddels en enorm gegroeid. De meesten van het team spelen in de top- C en/of B-klasse en presteerden ook daar heel goed. We willen en kunnen deze ontwikkeling vasthouden omdat we, door de aanwas, steeds meer talent binnen de diverse lichtingen krijgen”, blikt Fred vooruit.

Eerst maar eens genieten van deze historische prestatie in de clubgeschiedenis. Na de finaledag uit eten bij Van der Valk en afgelopen zaterdag werden de jongens en het enige meisje van het team gehuldigd tijdens het Zovoc-feest. “Dit gaan ze nooit meer vergeten. En wij ook niet”, besluit het volleybalechtpaar met een grote glimlach.

Kennis delen
Zovoc deelt haar kennis over het aantrekken en behouden van jeugdleden graag met andere clubs. Neem daarvoor contact op met CMV-coördinator Maaike Sonneville. Ook de Nevobo accountmanagers helpen jouw vereniging graag als je aan de slag wilt met dit thema. Klik hier voor hun contactgegevens.

Volleybalcongres 2019
Het aantrekken en behouden van (jeugd)leden is ook één van de thema’s van het Volleybalcongres, dit jaar op zaterdag 15 juni in Papendal. Samen met clubbestuurders, trainers, coaches, commissieleden en scheidsrechtercoördinatoren zoeken en vinden we die dag een antwoord op actuele uitdagingen. Deelname kost slechts € 35 p.p. (€25,-earlybird beschikbaar tot 22 mei), inclusief een lekker verantwoorde lunch en afsluitende borrel. Klik hier voor het volledige programma, aanmelden kan door hier te klikken.