VV Skunk uit Veghel groeit op alle fronten, plezier staat voorop bij de club uit Veghel (Foto: VV Skunk)
VV Skunk uit Veghel groeit op alle fronten, plezier staat voorop bij de club uit Veghel (Foto: VV Skunk)
  • Publicatie 18-03-2019

Cursus ‘Start2volley’ helpt VV Skunk groeien

Basiscursus volleyballen levert leden, vrijwilligers en heel veel plezier op

Vier jaar geleden wilde een groep enthousiaste moeders meedoen aan het onderlinge toernooi van VV Skunk uit Veghel. “Zij wilden vooraf wel een aantal volleyballessen krijgen om van hun dochters te kunnen winnen”, vertelt voorzitter Lieke Vloet. De club twijfelde geen moment, het idee werd direct opgepakt en grootser neergezet. “We maakten een basiscursus voor volwassenen die willen leren volleyballen, Start2Volley. Tot onze verbazing was die cursus al vol voor we hem konden promoten.”  

Een gat in de markt dus. Inmiddels biedt Skunk de cursus al voor het vierde jaar op rij aan en telkens zijn de 18 plaatsen zo vol. Dit jaar staat er zelfs 6 mensen op de wachtlijst. Vloet denkt dat het goede contact met de ouders van jeugdleden ervoor zorgt dat de cursus zo gretig aftrek vindt. “We organiseren ouder-kindtrainingen, waardoor ouders merken hoe leuk het is om, samen met hun kind, actief te zijn. Het contact dat we opbouwen, maakt de drempel om in te stappen kleiner. Maar, ook partners van leden, ouders van volwassen leden en mensen van buiten de club doen graag mee.”  

Tien trainingen 
Start2volley is een korte cursus van 10 trainingen voor mannen en vrouwen zonder echte volleybalervaring. Deelnemers willen de sport wel eens proberen of snel een basis hebben om toernooitjes mee te kunnen spelen. “In die 10 lessen worden veel technieken geoefend, maar ook de spelregels. Er is veel balcontact en alles wordt eenvoudig opgebouwd; van laag naar hoog tempo, van simpele naar complexere oefeningen en spelsituaties”, legt de voorzitter, zelf één van de vier Start2Volley trainers, uit. 

In 10 lessen leren volleyballen is natuurlijk een flinke uitdaging. Per training staan er dan ook 2 tot 4 trainers voor de groep. “De trainingen zijn zo leuk om te geven, dat we altijd genoeg hulptrainers kunnen vinden. Zo zorgen we voor veel balcontact en aanwijzingen voor iedere deelnemer.” Na de groep moeders, is de groep in Veghel nu veel gemêleerder. Mannen en vrouwen, variërend in leeftijd van 16 tot 60 jaar en van jaren niet gesport tot in een ver verleden wel eens gevolleybald. “Dat niveauverschil is goed op te vangen als je voldoende trainers hebt en goede trainingsvormen. Mooi om te zien dat er elke keer een fantastisch groepsgevoel ontstaat, ongeacht de verschillen.” 
De laatste Start2Volley training in Veghel is op het zand en na afloop van de cursus (mei), kunnen deelnemers ook beachtrainingen gaan volgen. “Door die eerste kennismaking is de drempel om mee te doen aan het Skunk-on-the-beachtoernooi meteen lager. En het is meteen een mooie afsluiting van Start2Volley”, constateert de voorzitter tevreden.  

Meer leden en vrijwilligers 
VV Skunk ziet de cursus niet als ledenwerving, maar als een hele mooie manier om mensen kennis te laten maken met de prachtige sport. “Natuurlijk is het mooi als deelnemers na afloop lid willen worden, maar dat is absoluut niet ons hoofddoel. Het gaat ons erom het plezier in volleybal over te brengen en mensen te laten ervaren hoe leuk een teamsport als volleybal is.” De moeders van vier jaar terug waren zo enthousiast, dat ze na de cursus direct een eigen recreantenteam opstartten. “Inmiddels hebben we drie dames- en één herenrecreantenteam aan Start2Volley overgehouden. Ze genieten van het sporten en de gezelligheid. Bijkomend voordeel is dat ook de kinderen van deze recreanten interesse krijgen in volleybal”, aldus Vloet. 
 
Het succes groeit de Veghelse vereniging inmiddels bijna boven het hoofd. Naast de aanwas bij de senioren, groeit ook het aantal jeugdleden van de club. De puzzel om ieder team voldoende trainingen te kunnen bieden, wordt dan ook steeds ingewikkelder. Toch blijft Skunk voorlopig doorgaan met Start2Volley. “Omdat onze club zo hard groeit, hebben we het bestuur afgelopen jaar uitgebreid van 5 naar 8 leden. Maar liefst 3 van hen zijn via Start2Volley lid geworden. We winnen er dus ook gemotiveerde vrijwilligers mee”, besluit de trotse voorzitter.    

Blije deelnemers 
Start2Volley deelnemers zijn enthousiast, getuige ook hun reacties richting de club. “Superleuk! Ik heb echt het gevoel dat we wat leren en vooruitgaan. Ook een erg gezellige groep. Na de training ben ik ook echt moe en heb ik het gevoel dat ik flink gesport heb, dus dat is ook fijn!” 
“Ik vind het leuk, het valt me ook vooral niet tegen. Ik vind de kleine wedstrijdjes op het einde wel leuk, want zo zie je ook hoe je ervoor staat en dat valt dan vaak nog tegen.” 
“Het was gisteren echt top, de sfeer, de teamspirit, erg leuk! Verheug me nu al op volgende week!” 

Meer weten, aan de slag? 
VV Skunk deelt haar kennis over en ervaring graag met verenigingen die ook met Start2Volley aan de slag willen. Mail daarvoor naar starttovolley@vvskunk.nl,  

Pijler Jaarplan 2019 
Het aanpassen en uitbreiden van het volleybalaanbod om zo volleyballers te werven en behouden is één van de pijlers van het Jaarplan 2019, klik hier voor meer info over de plannen om die ambitie te verwezenlijken.