v.l.n.r.: Jacques van Kerkvoort en Wilma Welten van ADC en Alexander Brouwer
v.l.n.r.: Jacques van Kerkvoort en Wilma Welten van ADC en Alexander Brouwer
 • Publicatie 10-09-2018
 • Matthijs Schoenmaker

Vereniging van het Jaar: ambassadeurs op bezoek

Winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Sportweek

De afgelopen weken kwam de verkiezing Vereniging van het Jaar tot ontknoping. Bekende ambassadeurs uit de sport, - en cultuurwereld bezochten samen met juryleden alle provinciewinnaars. Vervolgens kiezen zij per categorie drie winnaars die doorgaan naar de landelijke finale. Uiteindelijk mag één sportvereniging en één cultuurvereniging de titel Vereniging van het Jaar gaan dragen. De winnaars zullen bekend gemaakt worden tijdens de Nationale Sportweek eind september. Zij winnen Masterclasses van professionals die de vereniging verder helpen. Bovendien maakt een productiemaatschappij een professionele promotiefilm om de verenigingen extra in de schijnwerpers te zetten.

Verenigingen in heel Nederland werden aan het begin van het jaar uitgedaagd hun verenigingsverhaal te delen via verenigingvanhetjaar.nl. In 71% van alle gemeenten in Nederland deden verenigingen mee aan de verkiezing. Per provincie werd de vereniging met de meeste stemmen en hoogste beoordeling provinciewinnaar.

Beachvolleyballer Alexander Brouwer brengt eerste bezoek

Alexander Brouwer heeft afgelopen maandag als eerste een bezoek gebracht aan de provinciewinnaars in Brabant en Limburg. De oud-wereldkampioen en winnaar van olympisch brons reed met zijn mede jurylid van NOC*NSF eerst naar volleybalvereniging ADC-Stein en vervolgens naar wandelsportvereniging OLAT in Sint-Oedenrode.

Na afloop reageerde Alexander enthousiast: “Het ging helemaal top vandaag. We hebben door de interviews een duidelijk beeld van de verenigingen gekregen.” Zijn mede jurylid Jan Minkhorst van NOC*NSF vertelde: “Elke vereniging wordt getoetst op thema’s als; maatschappelijke impact, duurzaamheid en betrokkenheid. Het is mooi om te zien dat verenigingen voor mensen niet alleen fysiek, maar ook zeker sociaal heel belangrijk zijn. Ze hebben echt een belangrijke rol in de gemeenschap en het leven van de mensen.”

Planning provinciebezoeken

De vakjury bestaat onder anderen uit zeilster Marit Bouwmeester, choreograaf Juvat Westendorp, beachvolleyballers Alexander Brouwer & Robert Meeuwsen, presentator Erik van der Hoff, hockeyer Robbert Kemperman en zanger Lucas Hamming. Het schema voor de provinciebezoeken ziet er als volgt uit:

 • Muziekvereniging Crescendo, Dreischor: maandag 27 augustus
 • Manege Balans/SPGSD, Dreischor: maandag 27 augustus 
 • Fanfare Melodia Wijckel, Wijckel: dinsdag 28 augustus 
 • De Rijdende Popschool, Groningen: dinsdag 28 augustus 
 • Muziekvereniging VCE Westerveld, Wapse: dinsdag 28 augustus 
 • Dweilorkest en jeugddweilorkest ’t Spul(t), Zutphen: dinsdag 28 augustus 
 • Volleybalvereniging Sudosa-Desto, Assen: maandag 3 september 
 • Turn- en Gymsport Dokkum, Dokkum: maandag 3 september 
 • Zoldertejater, Oosterhout: maandag 3 september 
 • Harmonieorkest Vleuten, Vleuten: maandag 3 september 
 • Rugbyclub The Big Bulls, Almelo: dinsdag 4 september 
 • Atletiekvereniging AVA`70, Aalten: dinsdag 4 september 
 • Muziekvereniging Soli, Santpoort-Noord: dinsdag 4 september 
 • Flora Band orkesten, Rijnsburg: dinsdag 4 september 
 • Duikvereniging Narwal Almere, Almere: woensdag 5 september 
 • Basketbalvereniging Crackerjacks , Amersfoort: woensdag 5 september 
 • Balletschool Zeewolde, Zeewolde: woensdag 5 september 
 • Show- en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden: woensdag 5 september 
 • Urban Dance Studio, Venlo: donderdag 6 september 
 • Voetbalclub Racing Club Zaandam, Zaandam: vrijdag 7 september 
 • Rugbyclub DIOK, Leiden: vrijdag 7 september

De kracht van sport- en cultuurverenigingen in de schijnwerpers 

Dit jaar vindt de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ voor het eerst plaats. De verkiezing is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende met als doel de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten. De ingezonden verhalen van alle winnende verenigingen zijn terug te lezen op www.verenigingvanhetjaar.nl.

Achtergrond verkiezing Vereniging van het Jaar

Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land. Ook leiden ze talenten op die zonder vereniging of stichting nooit zo ver zouden komen. Tom van Kuyk, Sponsorstrateeg Rabobank Nederland: ‘Deze verkiezing is een mooie manier om het verenigingsverhaal in de schijnwerpers te zetten. Verenigingen krijgen een steeds belangrijkere rol in de samenleving. We zien dat ze meer gaan samenwerken met andere clubs, een maatschappelijke rol innemen en druk zijn met thema’s als integratie en duurzaamheid. Verenigingen dragen bij aan een gezondere en sociale samenleving en dat mag gezien worden!”