Zonder scheidsrechter, geen wedstrijd! In de jaarlijks in oktober terugkerende Week van de Scheidsrechter geven we onze scheidsrechters de waardering die ze verdienen. Ontdek deze campagne en andere initiatieven om scheidsrechters in het zonnetje te zetten hieronder!

Week van de Scheidsrechter

Als bond roepen we onze clubs en leden nadrukkelijk op hun officials tijdens die week in het zonnetje te zetten. Zo’n blijk van waardering geeft extra motivatie en energie én kan leden die nog niet fluiten een zetje geven richting een beginnerscursus. Goede redenen om mee te doen dus! Wil je jullie officials én club een groter podium geven, dan deel je jullie acties tijdens de week op social media met #scheidsbedankt en #volleyscheids.  

In 2023 was de Week van de Scheidsrechter van zaterdag 30 september t/m zondag 8 oktober.

'Word scheidsrechter' campagne

Scheidsrechters zijn een onmisbaar onderdeel van elke volleybalwedstrijd. Om meer mensen te enthousiasmeren om scheidsrechter te worden zijn we in oktober 2023 gestart met de campagne Word Scheidsrechter. Doen jullie met ons mee?

Scheidsrechter van het seizoen

Scheidsrechters die het afgelopen seizoen een bijzondere prestatie hebben geleverd, kwantitatief of kwalitatief, komen in aanmerking voor deze titel. Ook leeftijd of inzet van de scheidsrechter kan aanleiding zijn voor deze eervolle onderscheiding die door de Nevobo wordt uitgereikt. Nationaal wordt de prijs op verschillende niveaus uitgereikt, regionaal zijn er twee niveaus: 3e divisie en promotieklasse.

De titels worden verdeeld op basis van de data uit het voormalige Arbitrage Informatie Systeem en de beschikbaarheid tijdens het seizoen

Women in sport (WINS)

Binnen praktisch alle sporten zijn er te weinig vrouwelijke officials als je dit vergelijkt met de deelname van mannen én vrouwen in de sport. Vanuit Europa, via EOSE (European Observatiore of Sport and Employment) en met behulp van financiering door de Europese Unie via het Erasmus+ sportprogramma, is het zogeheten WINS project op 1 januari 2021 gestart om meer vrouwelijke officials te werven. Het project loopt tot en met 31 december 2023. Er is een eerste Europese enquête onder deze doelgroep uitgezet om te weten te komen van de meningen, gedachten, wensen en behoeftes die leven onder alle vrouwelijke official. Begin 2023 is het rapport gepubliceerd. Die kun je hieronder downloaden.

Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt een speciale workshop plaats voor ongeveer 20 vrouwelijke bondsscheidsrechters uit Nederland. De uitnodiging wordt via de Nederlandse sportbonden verstuurd.

Uiteindelijk moet eind 2023 er een pakket liggen van best practises voor werving én behoud van vrouwelijke officials.

Zijfluittop

Hoewel de man-vrouwverhouding van clubscheidsrechter aardig in evenwicht is (55/45%), is het aantal vrouwen dat Promotieklasse of hoger fluit behoorlijk in de minderheid: slechts 10% van die arbiters is vrouw. Zonde!

Vrouwen kunnen namelijk net zo goed fluiten als mannen. Om de dames daarvan te overtuigen, heeft de Nevobo deelgenomen aan de sportbrede campagne #Zijfluittop, een initiatief van NOC*NSF, Nevobo en nog zes andere bonden.

Een filmpje van arbiter Hélène Geldof in actie tijdens een Eredivisiewedstrijd maakt deel uit van de campagne om meer vrouwen op de bok van (inter)nationale wedstrijden te krijgen.

Daarnaast is er een impressie gemaakt van de kick-off bijeenkomst en de bijeenkomsten waar onder andere een aantal vrouwelijke toparbiters hun ervaringen delen.

Weerbaarheid en beschikbaarheid
De belangrijkste belemmerende factor in deze is weerbaarheid, zo bleek uit onderzoek. Met de juiste begeleiding en tools kunnen wij en jouw vereniging de dames hier echter veel hulp in bieden. Daarnaast kan het spelen van je eigen wedstrijd een obstakel zijn. Een carrière als bondsscheidsrechter en speler gaan echter, zeker de eerste jaren, prima hand in hand.

Bijgewerkt op