Word Scheidsrechter

Word Scheidsrechter

Scheidsrechters zijn een onmisbaar onderdeel van elke volleybalwedstrijd. Om meer mensen te enthousiasmeren om scheidsrechter te worden zijn we gestart met de campagne Word Scheidsrechter. Doen jullie met ons mee?

Scheidsrechters kennen alle spelregels en zorgen ervoor dat deze op de juiste manier worden nageleefd. Scheidsrechters waarborgen daarmee niet alleen fairplay, maar ook het spelplezier van de spelers. Bovendien ontwikkel je leiderschapsvaardigheden die niet alleen van toepassing zijn op het veld, maar ook in het dagelijks leven.

Campagnevideo's

Graag willen we samen met jullie laten zien hoe belangrijk én leuk het is om scheidsrechter te zijn. Deel jij onze video's met de leden binnen je vereniging? Download hieronder onze toolkit met meer informatie over deze video's en een aantal begeleidende teksten. Via de andere button zijn de video's te downloaden.

Visuals

Naast de video's hebben we ook een aantal visuals gemaakt die je kunt verspreiden op social media. Je download de visuals via onderstaande buttons. Liever visuals met jouw eigen inhoud en uitstraling? Maak dan gebruik van de gratis tool Clubdesigns! Ontdek talloze sjablonen voor posters, flyers, social media visuals, narrowcasting en roll-up banieren in de tool. Klik hier voor meer informatie over Clubdesigns.

Tips & tricks voor clubs

Een goed Clubarbitrageplan is de basis van de oplossing van het chronische scheidsrechtertekort waarmee veel clubs kampen. Ook de scheidsrechtercoördinator heeft een belangrijke rol bij het tevreden houden van huidige en werven van nieuwe club-officials.

  • Clubarbitrageplan: Scheidsrechters horen net zo goed bij een wedstrijd als coaches en spelers. Heb je het gevoel dat je wel genoeg spelers en coaches hebt, maar nog niet voldoende scheidsrechters om alle wedstrijden in goede banen te leiden? Dan wordt het tijd om een Clubarbitrageplan op te stellen. Onderstaande handleiding biedt alle handvaten om een goed plan op te stellen.
  • Scheidsrechtercoördinator: de rol van de scheidsrechtercoördinator (SC) binnen de vereniging wordt steeds belangrijker. De SC is de contactpersoon tussen de Nevobo en de scheidsrechters. Daarnaast is hij/zij vaak ook verantwoordelijk voor het werven, opleiden, aanwijzen en behouden van clubarbiters. Een voorname rol dus, waarbij onderstaande handleiding voor scheidsrechtercoördinators vol richtlijnen en handvatten jullie SC zeker zullen helpen.
  • Week van de Scheidsrechter: Ieder jaar roepen we clubs en leden nadrukkelijk op hun officials tijdens in de Week van de Scheidsrechter in het zonnetje te zetten. Zo’n blijk van waardering geeft extra motivatie en energie én kan leden die nog niet fluiten een zetje geven richting een beginnerscursus. Goede redenen om mee te doen dus!

Zijfluittop

Hoewel de man-vrouwverhouding van clubscheidsrechter aardig in evenwicht is (55/45%), is het aantal vrouwen dat Promotieklasse of hoger fluit behoorlijk in de minderheid: slechts 10% van die arbiters is vrouw. Zonde! Vrouwen kunnen namelijk net zo goed fluiten als mannen. Om de dames daarvan te overtuigen, heeft de Nevobo deelgenomen aan de sportbrede campagne #Zijfluittop, een initiatief van NOC*NSF, Nevobo en nog zes andere bonden.

Deze video van arbiter Hélène Geldof in actie tijdens een Eredivisiewedstrijd maakt deel uit van de campagne om meer vrouwen op de bok van (inter)nationale wedstrijden te krijgen.

Bijgewerkt op