Positieve sportcultuur
Begin 2019 bleek opnieuw uit onderzoek dat volleybal de sportiefste teamsport van ons land is.
Een veilige en positieve sportcultuur is dan ook iets waar we met onze verenigingen al jaren aan werken. Voor alle volleyballers, maar vooral voor de jeugd.
Met verenigingen, andere sportbonden en NOC*NSF werken we er aan dat ieder individu zich veilig en geborgen voelt in de sport en zichzelf kan zijn. Onder de noemer ‘Positieve sportcultuur’ (voorheen Veilig Sportklimaat) willen we gewenst gedrag stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aanpakken.
Binnen de Nevobo is het thema volledig ingebed: van trainers- en official-opleidingen via clubcampagnes tot (inter)nationale evenementen. Het sportieve karakter van onze sport is iets waar we met zijn allen heel trots op mogen zijn, maar ook moeten blijven bewaken. Op deze pagina vind je de middelen die je daarvoor bij je club in kunt zetten.
De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het trainen of coachen van minderjarigen.
Seksuele intimidatie (of ongewenste intimiteiten) kan overal voorkomen, dus ook bij de volleybalvereniging. Onder seksuele intimidatie wordt seksueel (getint) gedrag verstaan dat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Het kan gaan om dubbelzinnige opmerkingen, gebaren of opmerkingen. Van een vervelend grapje tot aanranding.
We horen steeds vaker over matchfixing en gokken in de media. Op deze pagina vind je meer informatie hoe jij je hiertegen kunt wapenen.
Op het platform www.sportplezier.nl vind je tips, tricks en mooie praktijkverhalen over het vergroten van de sportplezier-beleving binnen de club. De positieve rol van de bestuurder, trainer, coach, scheidsrechter, jurylid, arbiter, commissielid, ouder, maar ook een barmedewerker wordt benadrukt. Iedereen speelt een rol als het gaat om sportiviteit, respect en het vergroten van sportplezier op de vereniging. Want ‘Sportplezier kun je maken!’
Om hier binnen de club verder handen en voeten aan te geven bieden we bijeenkomsten en scholing aan voor verschillende doelgroepen. Je vindt ze op deze pagina.
Als sport staan we voor samen spelen en leren van elkaar.
In de Week van het Sportplezier (1e week van maart) staat het sportplezier van met name kinderen in iedere sport centraal. Een mooi moment om als club of team activiteiten te organiseren die bijdragen aan het plezier in en om het veld! Dat verhoogt niet alleen de sfeer, maar draagt ook bij aan de betrokkenheid van leden en hun ouders bij de club.
Zonder scheids geen wedstrijd! In de jaarlijks in oktober terugkerende Week van de Scheidsrechter geven we onze scheidsrechters de waardering die ze verdienen.
Tijdens de coronacrisis blijkt dat in- en uitsluiting in de sport een niet te onderschatten probleem is. Zeker als we waar willen maken dat sport een belangrijke ontmoetingsplek is. Om uitsluiting tegen te gaan en mensen te inspireren om aan de slag te gaan met thema’s als inclusie, diversiteit, veilig sportklimaat en positieve sportcultuur, heeft NOC*NSF een themapagina aangemaakt. Help ons mee!
Iedere transgender sporter moet kunnen sporten in het door hem/haar gewenste geslacht – onafhankelijk van het geboortegeslacht en paspoortregistratie – en mag niet uitgesloten worden van het gebruik van kleed- en douchefaciliteiten.