Nieuwsafbeelding
  • Publicatie 08-11-2022

Arbitragemonitor 2022

Al sinds 2009 doen wij als Nevobo iedere twee jaar mee met de zogeheten Arbitragemonitor. Ook dit jaar hebben 570 scheidsrechters, lijnrechters en andere arbitragevrijwilligers deelgenomen.

Bedankt voor het invullen van deze tevredenheidsmeting. Wij koppelen graag een aantal zaken aan jullie terug.

Er zijn achttien verschillende sporten bij deze meting betrokken, zodat behalve scheidsrechters ook bijvoorbeeld juryleden, umpires en linesmen hebben deelgenomen aan de meting. Het betreft de volgende sporten: atletiek, badminton, base- en softball, basketball, handbal, hockey, judo, korfbal, paardensport, roeien, schaatssport, tennis, triathlon, voetbal, volleybal, waterpolo, wedstrijdzwemmen en wielersport.

Een paar kenmerken van onze deelnemers:

  • Van de 570 deelnemers is 68% afkomstig uit de regio.
  • Maar liefst 45% is actief als sporter, 24% als trainer, 25% als coach, 29% als kaderlid en 28% geeft aan naast het fluiten geen andere activiteiten uit te voeren binnen de Nevobo. Deze percentages geven aan dat sommige scheidsrechters niet alleen fluiten, maar ook nog zelf sporten en vrijwilligerstaken op zich nemen. Fantastisch!
  • De m/v verhouding was 88-12. Opvallend hierbij is dat onze score vergelijkbaar is met collega-teamsportbonden (hockey, base- & softbal, handbal, basketbal, korfbal, waterpolo en voetbal). Hebben al deze bonden weinig vrouwelijke scheidsrechters of hebben er zo weinig deelgenomen aan dit onderzoek? Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de verhouding m/v in deze sporten ongeveer 50-50 voor wat betreft de sporters, in tegenstelling tot de percentages van de arbitrage. (Antoine Pannen, 2017). Komend jaar gaat de Nevobo actief aan de slag om het aantal vrouwelijke officials te verhogen.

Door de jaren heen is er door de kadervrijwilligers en het bondsbureau voortdurend gewerkt om veranderingen en verbeteringen door te voeren voor alle arbitrage-officials. Als je dan naar de rapportcijfers kijkt van 2009 naar dit jaar, dan kunnen wij heel tevreden zijn. Dat betekent niet dat wij achterover kunnen leunen, want dat gaan we echt niet doen. Vooral aan de onderdelen begeleiding en opleidingen moeten verbeterd worden. 

Lees hier onze samenvatting van de arbitragemonitor 2022

Of bekijk de tips die we van jullie hebben ontvangen